FOLLOW US: facebook twitter

Και επίσημα «άγονοι» Πύργος και Ανδρίτσαινα

Ημερομηνία: 06-09-2024 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Slide, Κεντρικά Άρθρα, Νέα

-Δημοσιεύτηκε η ΚΥΑ των υπουργείων Υγείας και Οικονομικών

-Διευκολύνεται η λειτουργία όλων των νοσηλευτικών μονάδων της Ηλείας με αυτή την απόφαση, τονίζει στην «Πρωινή» ο διοικητής Σπύρος Πολίτης

H κυβέρνηση απέδειξε ότι αντιλαμβάνεται τα πράγματα με κοινωνική ευαισθησία, τόνισε ο υφυπ. Προστασίας του Πολίτη, Ανδρ. Νικολακόπουλος

Γράφει η Κική Κολοβέρου

Στις άγονες και προβληματικές περιοχές της κατηγορίας Α’ εντάχθηκαν ο Πύργος και η Ανδρίτσαινα, με Κοινή Υπουργική Απόφαση που υπέγραψαν τα υπουργεία Υγείας και Οικονομικών, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα των «άγονων» προκηρύξεων και του ανύπαρκτου ενδιαφέροντος των γιατρών να διοριστούν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Όπως αναφέρει το κείμενο της απόφασης, ο Πύργος και η Ανδρίτσαινα εντάσσονται στη λίστα της κατηγορίας Α’ ενώ θεσμοθετούνται και πρόσθετα κίνητρα για το υγειονομικό προσωπικό.

Στους ιατρούς/οδοντιάτρους κλάδου ΕΣΥ που υπηρετούν σε υγειονομικές δομές, οι οποίες εδρεύουν σε προβληματικές και άγονες περιοχές κατηγορίας Α’ καταβάλλεται μηνιαίο οικονομικό κίνητρο προσέλκυσης και παραμονής ύψους 300 € και σε προβληματικές και άγονες περιοχές κατηγορίας Β΄ καταβάλλεται μηνιαίο οικονομικό κίνητρο προσέλκυσης και παραμονής ύψους 200 €.

Στους ιατρούς κλάδου ΕΣΥ των ειδικοτήτων: εσωτερικής παθολογίας, γενικής/οικογενειακής ιατρικής, παιδιατρικής, αναισθησιολογίας, νεφρολογίας, παθολογικής ανατομικής, ακτινολογίας, ιατρικής βιοπαθολογίας/εργαστηριακής ιατρικής, ψυχιατρικής παιδιού και εφήβου, κυτταρολογίας, παθολογικής ογκολογίας, καθώς και

β) των ειδικοτήτων πνευμονολογίας-φυματιολογίας, νευροχειρουργικής, νευρολογίας, χειρουργικής, χειρουργικής παίδων, χειρουργικής θώρακος και καρδιολογίας που υπηρετούν σε ΜΕΘ ενηλίκων/παίδων, καταβάλλεται επιπλέον στα προηγούμενα μηνιαίο οικονομικό κίνητρο ύψους τριακοσίων 300 ευρώ, εφόσον υπηρετούν σε προβληματική και άγονη περιοχή κατηγορίας Α΄ και β) επιπλέον στα προηγούμενα οικονομικό κίνητρο ύψους 200 ευρώ, εφόσον υπηρετούν σε προβληματική και άγονη περιοχή κατηγορίας Β΄.

Σήμερα οι ιατροί που υπηρετούν σε άγονη περιοχή κατηγορίας Α’ λαμβάνουν ετήσιο οικονομικό κίνητρο 800-1000€ ενώ σε περιοχή κατηγορίας Β’ λαμβάνουν ετήσιο οικονομικό κίνητρο 500€.

Σημειωτέον, υπολογιζόταν ως προσαύξηση επί του βασικού μισθού που ίσχυε στις 31.12.1996.

Με τη νέα ΚΥΑ που υπεγράφη χθες:

(α) Iατροί/οδοντιάτροι κλάδου ΕΣΥ που υπηρετούν σε υγειονομικές δομές, οι οποίες εδρεύουν σε προβληματικές και άγονες περιοχές κατηγορίας Α’, θα λαμβάνουν, επιπλέον του βασικού μισθού τους, 3.600€ μεικτά ετησίως και σε περιπτωση που ο ιατρος κατέχει μία από τις 18 ειδικότητες, 7.200€.

(β) Iατροί/οδοντιάτροι κλάδου ΕΣΥ που υπηρετούν σε υγειονομικές δομές, οι οποίες εδρεύουν σε προβληματικές και άγονες περιοχές κατηγορίας Β’, θα λαμβάνουν, επιπλέον του βασικού μισθού τους, 2.400€ μεικτά ετησίως και σε περίπτωση που ο ιατρός κατέχει μια απο τις 18 ειδικότητες 4.800€.

Σπ. Πολίτης: «Ωφελούνται όλες οι νοσηλευτικές μονάδες της Ηλείας»

Ο διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Ηλείας, Σπύρος Πολίτης, δήλωσε στην Πρωινή ότι πρόκειται για μια εξέλιξη που δημιουργεί αίσθημα αισιοδοξίας για τη στελέχωση των κλινικών, επισημαίνοντας ότι με την απόφαση ωφελούνται όλες οι νοσηλευτικές μονάδες του νομού.

«Είναι μια εξέλιξη αισιόδοξη και ελπιδοφόρα, διότι διευκολύνεται είτε άμεσα είτε έμμεσα η ομαλή λειτουργία όλων των διασυνδεδεμένων νοσηλευτικών μονάδων της και δίνει τη δυνατότητα ευελιξίας στο ιατρικό προσωπικό της Ηλείας. Είναι εξίσου σημαντικό ότι αυξάνονται σημαντικά τα οικονομικά κίνητρα στη ζώνη Α’, κάτι που σημαίνει ότι πλέον οι αμοιβές για όποιον  γιατρό μας επιλέξει, είναι αισθητά υψηλότερες. Σαφώς δεν είναι πανάκεια το άγονο, αλλά είναι κάτι που το ζητούσαν οι κάτοικοι και οι φορείς της Ηλείας εδώ και αρκετά χρόνια και πλέον έγινε πράξη», τόνισε ο κ.Πολίτης.

Yπενθυμίζεται ότι την ένταξη του Νοσοκομείου Ηλείας στη ζώνη χαρακτηρισμού «Άγονου τύπου Α» είχε προαναγγείλει ο Ηλείος υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Ανδρέας Νικολακόπουλος, σε σύσκεψή του με τον Υπουργό Υγείας Άδ. Γεωργιάδη και τον υφυπουργό Μάριο Θεμιστοκλέους, ο οποίος είχε δηλώσει πως «έτσι δρομολογείται μια πολύ καλή εξέλιξη με στόχο την παρουσία μεγαλύτερου αριθμού ιατρών και την βελτίωση της λειτουργίας των παρεχόμενων υπηρεσιών του».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot