FOLLOW US: facebook twitter

Καύσωνας και έντομο ξέραναν τα έλατα στη Δίβρη

Ημερομηνία: 11-09-2024 | Συντάκτης:

Εστάλη δείγμα από το δασαρχείο Πύργου στο Ινσιτούτο Δασικών Ερευνών

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου

«Θύμα» της ξηρασίας έπεσε το ελατόδασος της Δίβρης, καθώς ο καύσωνας και η υψηλή θερμοκρασία διατάραξε τη φυσιολογίας των δέντρων και τα κατέστησε ευάλωτα, με συνέπεια να προσβληθούν από φλοιοφάγο έντομο και να επιταχυνθεί η νέκρωσή τους.

Όπως εξήγησε στην Πρωινή ο δασάρχης Πύργου, Παναγιώτης Λάττας, ελατοδάση όπως της Δίβρης που είναι στο νοτιότερο άκρο της Πελοποννήσου, είναι πιο ευάλωτα στον κίνδυνο ξήρανσης.

«Τα έλατα είναι είδη με επιπόλαιο και όχι βαθύ ριζικό σύστημα, για αυτό στα ελατοδάση έχουμε ξηράνσεις ανά τρία με τέσσερα χρόνια, μετά από συνθήκες ξηρασίας, ειδικά σε νότιες εκθέσεις όπως της Λαμπείας. Το ζήτημα έχει συζητηθεί και σε επιστημονικά συνέδρια και το βλέπουμε έντονα και σε άλλες περιοχές όπως η Κεφαλονιά», τόνισε ο κ. Λάττας και πρόσθεσε πως τα έλατα στη Δίβρη έχουν προσβληθεί και από συγκεκριμένο έντομο, για αυτό και ελήφθησαν δείγματα και εστάλησαν στο Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών.

«Έχουμε πιστοποιημένη προσβολή από το έντομο Pityokteines curvidens, το οποίο δεν είναι υπεύθυνο για τη νέκρωση του ελάτου αλλά προσβάλλει δευτερογενώς το δέντρο όταν το βρίσκει στρεσαρισμένο και ουσιαστικά επιταχύνει τη νέκρωσή του. Έχει εντοπιστεί και στα ελατόδασος του Πάρνωνα. Αφού πιστοποιήσαμε το έντομο, πήραμε δείγματα και τα στείλαμε στο Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών για να δούμε αν επιβάλλεται η απομάκρυνσή τους, κυρίως για αισθητικούς λόγους, ώστε να ακολουθήσει η φυσική αναγέννηση στο ελατόδασος», ανέφερε.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot