FOLLOW US: facebook twitter

 «Καμπανάκι» για τους καύσωνες στην Ηλεία

Ημερομηνία: 03-07-2023 | Συντάκτης:

-Επιστημονική έκθεση της Ακαδημίας Αθηνών προβλέπει περισσότερες «καυτές» ημέρες και λιγότερες βροχοπτώσεις

-Βασική μας επιδίωξη να μετριάσουμε τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, δήλωσε στην «Πρωινή» ο αντιπερ/ρχης Ηλείας, Βασ. Γιαννόπουλος

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Εφιαλτικές είναι οι προβλέψεις για τους καύσωνες στην Ηλεία, σύμφωνα με όσα αναφέρει επιστημονική έκθεση που εκπονήθηκε από την Επιτροπή για την Ανθεκτικότητα των Ελληνικών Δασικών Οικοσυστημάτων στην Κλιματική Αλλαγή (E.A.Δ.Ο.) του Κέντρου Ερεύνης Φυσικής της Ατμοσφαίρας και Κλιματολογίας της Ακαδημίας Αθηνών.

Η έκθεση παραθέτει πληθώρα στοιχείων, πληροφοριών και προβλέψεων για την ξηρασία, για τις υψηλές θερμοκρασίες και για τις κλιματικές παράμετρους που σχετίζονται με τις δασικές πυρκαγιές.

Οι σημαντικότερες επισημάνσεις που αφορούν την Ηλεία, σχετίζονται με τον αριθμό ημερών κατά τις οποίες αγγίζουμε το όριο του καύσωνα, δηλαδή η μέγιστη θερμοκρασία ξεπερνά τους 37 °C.

Με βάση τους πίνακες της έκθεσης, αποτυπώνεται η σημαντική χωρική κατανομή της μεταβολής του συγκεκριμένου αριθμού των ημερών, καθώς είναι εμφανές ότι οι ημέρες αυτές γίνονται συχνότερες, διότι κινούμαστε στο απώτερο μέλλον, ιδιαίτερα για το σενάριο της μη δράσης (RCP8.5).

«Κατά το εγγύς μέλλον και για τα δύο σενάρια εκπομπών αναμένονται σημαντικές αυξήσεις έως και κατά 15-20 ημέρες στις ευαίσθητες για καύσωνα και στο παρόν κλίμα περιοχές, δηλαδή στον Θεσσαλικό και Μακεδονικό κάμπο και δευτερευόντως στις πεδινές περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας και της Ηλείας, τον Αργολικό, τον Μεσσηνιακό και τον Λακωνικό κάμπο(…).

Και ξηρασία και καύσωνας!

Στο ακόμα πιο «βαρύ» σενάριο να εκδηλωθεί ταυτόχρονα επεισόδιο ξηρασίας με έντονο και παρατεταμένο κύμα καύσωνα, το οποίο οδηγεί σε μεγάλη πυρκαγιά, η συχνότητα για την Ηλεία είναι υψηλή. Όπως προκύπτει κατά το εγγύς μέλλον και για τα δύο σενάρια εκπομπών, οι μεγαλύτερες αυξήσεις, έως και περίπου δύο έτη ανά τριακονταετία (1 έτος κάθε 15 χρόνια), εντοπίζονται (…) και σε πεδινά τμήματα των νομών Αιτωλοακαρνανίας, Ηλείας και Μεσσηνίας ενώ μικρότερες αυξήσεις αναμένονται στον ανατολικό Έβρο, στην Αττική, στην Αργολίδα και στην Λακωνία.

«Πιο συγκεκριμένα, (…) σε πεδινά τμήματα των νομών Αιτωλοακαρνανίας, Ηλείας και Μεσσηνίας αναμένονται αυξήσεις έως και πάνω από 10 έτη στην τριακονταετία (ένα επεισόδιο κάθε 3 έτη), ενώ μικρότερες αλλά σημαντικές αυξήσεις έως και 8 έτη, αναμένονται στον ανατολικό Έβρο και στα υπόλοιπα πεδινά τμήματα της Θράκης, στην Αττική, στην Αργολική και στη Λακωνική πεδιάδα (…)

Οι κλιματικές εκτιμήσεις αναφέρουν επίσης σημαντική μείωση των ημερών βροχόπτωσης και μάλιστα τις επόμενες δεκαετίες. Δέκα ημέρες βροχής λιγότερες ανά έτος στις γεωργικές περιοχές της δυτικής Ελλάδας (Αχαΐα, Ηλεία, Μεσσηνία, Αιτωλοακαρνανία), της Λάρισας και του νοτίου Ηρακλείου, εξέλιξη που θα δυσκολέψει σε μεγάλο βαθμό και την αγροτική παραγωγή.

Αυξητική τάση στις πυρκαγιές

Η έκθεση καταλήγει στο γεγονός ότι η ετήσια καμένη έκταση παρουσιάζει ελαφρώς αυξητική τάση, ενώ οι περιοχές της Ελλάδος που πλήττονται διαχρονικά περισσότερο από δασικές πυρκαγιές είναι η Στερεά Ελλάδα και η Πελοπόννησος. Επιπλέον επισημάνθηκε η ιδιαίτερη σημασία που έχουν οι ζώνες μίξης δάσους και αστικού περιβάλλοντος, καθώς πρόκειται για περιοχές που συγκεντρώνουν μεγάλο αριθμό γεγονότων στην Ελλάδα και ο κίνδυνος απωλειών (ανθρώπων και υποδομών) είναι ιδιαίτερα αυξημένος. Μελετώντας και αναλύοντας τις καμένες εκτάσεις σε σχέση με τη θερμοκρασία και τη βροχόπτωση, σε εθνικό αλλά και τοπικό επίπεδο, προέκυψαν ξεκάθαρα συμπεράσματα για την υψηλή τους συσχέτιση.

 Ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Βασίλης Γιαννόπουλος δήλωσε στην «Πρωινή» πως η κλιματική κρίση απαιτεί άμεσες και αποτελεσματικές δράσεις για τον μετριασμό των επιπτώσεων, καθώς η κοινωνία και η οικονομία της Ηλείας θα επηρεαστούν μελλοντικά.

«Η εμπειρία των ακραίων καιρικών και φυσικών φαινομένων στην Ηλεία επιβάλλει να δράσουμε αποτελεσματικά και με έμφαση στις προληπτικές παρεμβάσεις, για να αποτρέψουμε τις δυσάρεστες επιπτώσεις. Οφείλουμε να προετοιμαστούμε κατάλληλα για να αντιμετωπίσουμε τις αλλαγές που προβλέπει η επιστημονική κοινότητα, διότι φαινόμενα όπως π.χ. η πολύμηνη ξηρασία και οι έντονοι και πολυήμεροι καύσωνες θα επιδράσουν αρνητικά σε κάθε πτυχή της ζωής μας, από τις καθημερινές μας μετακινήσεις και τις ενεργειακές μας ανάγκες μέχρι την αγροτική παραγωγή και τον φυσικό και αρχαιολογικό μας πλούτο. Ένας από τους βασικούς στόχους μας για την επόμενη πενταετία είναι να θωρακίσουμε την Ηλεία για να αποτρέψουμε την ερημοποίηση και την περιβαλλοντική και οικονομική υποβάθμιση», τόνισε ο κ. Γιαννόπουλος.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot