FOLLOW US: facebook twitter

«Καμπανάκι» για τα δημόσια έργα στην Ηλεία

Ημερομηνία: 09-07-2024 | Συντάκτης:

Στα πρόθυρα διάλυσης οι περισσότερες συμβάσεις λόγω κρατικής ασυνέπειας στις πληρωμές

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Στα όρια της διακοπής εργασιών ή και της διάλυσης συμβάσεων είναι τα περισσότερα έργα στην Ηλεία, καθώς οι ανάδοχοι αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ρευστότητας εξαιτίας της αδυναμίας του κράτους να ανταποκριθεί με συνέπεια στις πληρωμές.

Όπως δήλωσε στην «Πρωινή» ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εργοληπτών Δημοσίων Έργων (ΣΕΔΕ) Ηλείας, Νίκος Διάκος, οι περισσότεροι επαγγελματίες του κλάδου έχουν ανεκτέλεστο υπόλοιπο τουλάχιστον 50% και επιδικνύουν περίσσευμα υπομονής για να μην σταματήσουν τις εργασίες.

«Έχουμε στεγνώσει τελείως. Στέλνουμε λογαριασμούς και δεν μας πληρώνουν. Στους τέσσερις λογαριασμούς, άντε να έχει πληρωθεί ένας. Η κατάσταση είναι απελπιστική, ούτε προκαταβολές δεν υπάρχουν. Είτε είναι πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων είτε ΕΣΠΑ είτε Ταμείο Ανάκαμψης, δεν έχουμε εισπράξει τίποτα επί της ουσίας και προσπαθούμε να δείχνουμε κατανόηση και υπομονή, παρότι μετά το τρίμηνο έχουμε το δικαίωμα να προβούμε σε διάλυση συμβάσεων», τόνισε ο κ. Διάκος και πρόσθεσε πως αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, τα έργα στην Ηλεία θα βαλτώσουν.

«Από το πιο μεγάλο μέχρι το πιο μικρό έργο, υπάρχουν σοβαρές καθυστερήσεις στην εξόφληση των λογαριασμών. Η εικόνα είναι πολύ άσχημη, διότι οι δήμοι δεν έχουν χρήματα να μας πληρώσουν και εμείς ερχόμαστε σε δύσκολη θέση, διότι τα έξοδα και οι δαπάνες τρέχουν. Στις περισσότερες περιπτώσεις, ούτε στο 50% δεν έχουν εξοφληθεί οι ανάδοχοι για τα έργα. Πρέπει η πολιτεία να κάνει κάτι, διότι δεν μπορούν οι επαγγελματίες να συνεχίσουν να κάνουν τα έργα και να μην πληρώνονται», ανέφερε.

Υπενθυμίζεται πως ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, έχει ζητήσει κατ΄ επανάληψη την αύξηση του ορίου πληρωμών για να διοχετεύονται περισσότεροι πόροι από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων προς τις περιφέρειες, επισημαίνοντας ότι αν δεν γίνει άμεσα η αναπροσαρμογή αυτών των ορίων στις κρατικές πιστώσεις, οι περιφέρειες και οι δήμοι κινδυνεύουν με λειτουργική συρρίκνωση. Παράλληλα, έχει προτείνει ακόμα και τη διάθεση αναξιοποίητων πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης, δεδομένου ότι και η κυβέρνηση αναζητά τρόπους μεγαλύτερης απορρόφησης, αλλά αυτή η πρόταση φαίνεται ότι προσκρούει σε αυστηρούς περιορισμούς του προγράμματος.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap

olympia

Screenshot