FOLLOW US: facebook twitter

Κ. Τζαβάρας: «Τα γλυπτά του Παρθενώνα έπεσαν θύμα της επικοινωνίας έναντι της πολιτικής»

Ημερομηνία: 01-12-2023 | Συντάκτης:

-Ο Ηλείος πρώην υπουργός Πολιτισμού σχολιάζει όσα έγιναν στο Λονδίνο με «φόντο» την επανένωση του μνημείου και τη ματαιωμένη συνάντηση Μητσοτάκη-Σουνάκ

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Την άποψη ότι κυριάρχησαν οι εκατέρωθεν επικοινωνιακές στρατηγικές στο ζήτημα της επανένωσης των γλυπτών του Παρθενώνα και της ματαιωμένης συνάντησης Μητσοτάκη-Σουνάκ, υποστηρίζει με δηλώσεις του στην «Πρωινή» ο πρώην υπουργός Πολιτισμού και πρώην βουλευτής Ηλείας, Κώστας Τζαβάρας, ο οποίος κάνει λόγο για μη πειστικές εξηγήσεις από την πλευρά του Βρετανού πρωθυπουργού.

«Φοβάμαι ότι δεν έχουν γίνει γνωστές όλες οι λεπτομέρειες της ”απρεπούς” συμπεριφοράς του πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου απέναντι στον Έλληνα πρωθυπουργό, γιατί το ζήτημα αντιμετωπίζεται ως μία απρεπής διπλωματική συμπεριφορά, ενώ εν προκειμένω πρόκειται για μία ταπεινωτική αντιμετώπιση του πρωθυπουργού μιας φίλης στο Ηνωμένο Βασίλειο χώρας. Θεωρώ ότι θα πρέπει να δοθούν περισσότερες εξηγήσεις, γιατί το ζήτημα γίνεται ακόμα πιο περίπλοκο αν σκεφτούμε ότι η ματαίωση της συνάντησης έγινε λίγες ώρες πριν από την καθορισμένη ώρα της πραγματοποίησής της και ενώ ο Έλληνας πρωθυπουργός βρισκόταν ήδη προ διημέρου στην Αγγλία», τόνισε ο κ. Τζαβάρας σημειώνοντας πως όταν καταρτίστηκε η ατζέντα της συνάντησης, προφανώς γνώρισε ο Σουνάκ ότι έχει συμπεριληφθεί ως θέμα συζήτησης και η επανένωση των γλυπτών.

«Γιατί δεν είχε αντιδράσει ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου όταν είχε τεθεί στην κατάρτιση της ατζέντας το ζήτημα των γλυπτών; Άρα δεν είναι πειστικό το επιχείρημα ότι το ζήτημα ήταν μόνο πως δεν ήθελε να συζητήσει για τα γλυπτά. Επομένως υπάρχει μεγάλο θέμα και θεωρώ πως όλη η προσπάθεια που κατεβλήθη και από τα ΜΜΕ και από τους άλλους παράγοντες διαμόρφωσης της κοινής γνώμης για να εμφανιστεί σαν μία ατομική συμπεριφορά του Σουνάκ, δεν καλύπτει απολύτως τα πράγματα», ανέφερε.

Βάση της συζήτησης η Επιτροπή του 2013

Ο Κώστας Τζαβάρας υπενθυμίζει ότι οι βάσεις για τη χάραξη εθνικής στρατηγικής τέθηκαν το 2013, όταν ως υπουργός Πολιτισμού ανέλαβε πρωτοβουλία να συγκροτήσει επιτροπή με καταξιωμένα πρόσωπα, για τεθεί για πρώτη φορά η ανάγκη επανένωσης των γλυπτών που υπάρχουν ως θραύσματα και ως αποσπάσματα στο Βρετανικό Μουσείο, με βασικό μνημείο του Παρθενώνα, από το οποίο είχαν βιαίως αποσπαστεί από τον Έλγιν.

«Αυτή ακριβώς η βάση ήταν εκείνη που μας έδωσε το δικαίωμα στη συνέχεια να κάνουμε την προσφυγή στην UNESCO, η οποία για πρώτη φορά μάς έδινε τη δυνατότητα της διεκδίκησης με την υποχρέωση των εμπλεκόμενων μερών να συζητήσουν το θέμα. Από αυτήν τη διακυβερνητική επιτροπή απορρέει και προκύπτει η υποχρέωση του Βρετανού Πρωθυπουργού να συζητήσει με τον Έλληνα πρωθυπουργό, με αφετηρία δηλαδή ότι είχε τεθεί το ζήτημα, για αυτό και μένει αναπάντητο ερωτηματικό η στάση του κ. Σουνάκ, ο οποίος έχει υποχρέωση να συζητήσει με τον Έλληνα πρωθυπουργό».

Η διάσταση της κλοπής των γλυπτών

Ο Ηλείος πρώην υπουργός σχολιάζει και τη διαφοροποίηση στη ρητορική του Έλληνα πρωθυπουργού, επισημαίνοντας ότι για πρώτη φορά παρουσίασε τη διάσταση της κλοπής των γλυπτών.

«Το στοιχείο που για πρώτη φορά ακούστηκε από τα επίσημα πρωθυπουργικά χείλη, είναι το ζήτημα της κλοπής των γλυπτών, διότι μέχρι σήμερα η επανένωσή τους δεν είχε τεθεί στη βάση της διεκδίκησης ως αντικειμένων ιδιοκτησίας κατά κυριότητα στο Ελληνικό κράτος, αλλά ως υποχρέωση στην καλλιτεχνική και πολιτισμική δημιουργία, στην οποία βασίζεται το θεσμικό οικοδόμημα της UNESCO: να έχει δηλαδή τη δυνατότητα ο επισκέπτης να το απολαμβάνει στην ολότητά του και στην εικόνα που είχε συλλάβει ο δημιουργός του. Διότι τα γλυπτά αυτονοήτως ανήκουν στον ελληνικό πολιτισμό, αλλά έχουν χαρακτηριστεί μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, άρα ανήκουν σε όλη την πολιτισμένη οικουμένη», εξήγησε ο κ. Τζαβάρας τονίζοντας ότι αυτό ήταν το βασικό επιχείρημα του Βρετανικού Μουσείου, ειδικά όσο δεν είχε ανεγερθεί το Μουσείο της Ακρόπολης, διότι στο Λονδίνο τα έβλεπε ευρύτερο κοινό με ασφάλεια.

«Θεωρώ ότι ο πρωθυπουργός ανέλαβε ένα ρίσκο διαχειριζόμενος το θέμα αυτό, γιατί ήδη από την εποχή της αείμνηστης Μελίνας έχει ξεκινήσει μεθοδικά και συστηματικά η προσπάθεια να τεθεί ως εθνικό ζήτημα η επανένωση των γλυπτών του Παρθενώνα και αυτό όλοι οι υπουργοί Πολιτισμού το είχαν υπηρετήσει με πατριωτικό φρόνημα και εθνική συνέπεια», ανέφερε και κατέληξε λέγοντας ότι η επικοινωνία σήμερα ασκεί μεγάλη γοητεία στην πολιτική.

«Εντέλει πιστεύω πως σε αυτή τη φάση, τα γλυπτά του Παρθενώνα έπεσαν “θύμα” της υπεροχής με την οποία εμφανίζεται η επικοινωνία έναντι της πολιτικής, κι από τις δύο πλευρές», σχολίασε με νόημα.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap

olympia

Screenshot