Κ. Τζαβάρας: «Επιτέλους δικαιώνονται οι προσπάθειες για την ανάδειξη του ταφικού μνημείου της Αμφίπολης»
Την ικανοποίησή του εκφράζει ο πρώην υπουργός Πολιτισμού Κώστας Τζαβάρας για το άνοιγμα του ταφικού μνημείου της Αμφίπολης σε ειδικές ομάδες κοινού, με προοπτική το μνημείο αυτό να αποδοθεί συνολικά στο ευρύ κοινό το 2027.
Ως γνωστόν, ο Κώστας Τζαβάρας, ως υπουργός Πολιτισμού το 2013 στην κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, ήταν αυτός που έλαβε την πολιτική απόφαση για τη χρηματοδότηση των εργασιών συνέχισης και ολοκλήρωσης του ανασκαφικού έργου, μέχρι την πλήρη αποκάλυψη του μνημείου, δεδομένου ότι οι εργασίες αυτές είχαν σταματήσει λόγω ελλείψεως οικονομικών πόρων.
Στην απόφαση αυτή κατέληξε παρά την ύπαρξη σοβαρών αμφισβητήσεων της αξίας του μνημείου, που δεν είχε ακόμα αποκαλυφθεί, από κύκλους υπηρεσιακών παραγόντων του Υπουργείου, Διευθυντές και αρχαιολόγους. Μάλιστα μετέβη ο ίδιος στο τόπο των ανασκαφών, συνοδευόμενος μόνο από τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα και αφού συζήτησε με την επικεφαλής των ανασκαφών, έφορο Κατερίνα Περιστέρη, διερεύνησε προσεκτικά όλα τα στοιχεία και διέβλεψε ότι κάτω από το λόφο Καστά υπήρχε κρυμμένος ένας αρχαιολογικός θησαυρός. Έτσι, δρομολόγησε τη συνέχιση και ολοκλήρωση των ανασκαφών μέχρι την τελική αποκάλυψη ολόκληρου του μνημείου.
Προφανώς οι εξελίξεις τον δικαίωσαν απόλυτα, αφού ο τύμβος Καστά κέρδισε το ενδιαφέρον όχι μόνο της επιστημονικής κοινότητας των αρχαιολόγων αλλά και της παγκόσμιας κοινής γνώμης, φέρνοντας την Ελλάδα στο επίκεντρο της πολιτιστικής επικαιρότητας.
Η επιμονή του πρώην Υπουργού να στηρίξει τις ανασκαφές της κ. Περιστέρη στην Αμφίπολη, παρά τις αντιρρήσεις όλων σχεδόν των στελεχών της Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού, επαινέθηκε δημοσίως μεταξύ άλλων και από τον αείμνηστο καλλιτέχνη Χάρυ Κλυνν που χαρακτηριστικά δήλωνε τότε: «Ευτυχώς υπήρξε ο Κώστας Τζαβάρα για την Αμφίπολη, τον Ελληνισμό και τον παγκόσμιο πολιτισμό», τονίζοντας ότι ο Ηλείος πρώην υπουργός Πολιτισμού ήταν «ο άνθρωπος που μετά την αυτοψία του στο έργο, πίστεψε ότι όντως επρόκειτο για αποκάλυψη εθνικής σημασίας και απαίτησε λεφτά από τον Στουρνάρα για την συνέχιση των ερευνών που θα σταματούσαν. Κατάφερε να εξασφαλίσει ερήμην του ΥΠΟΙΚ 50.000 ευρώ για να μην σταματήσει η ανασκαφή (Φλεβάρης 2013) και δύο μήνες μετά καταφέρνει το αμίμητο: να περάσει την ανασκαφή στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, δίνοντας έτσι οριστική λύση».
Ο Κώστας Τζαβάρας δήλωσε ότι έστω και δέκα χρόνια μετά, παρά την ολιγωρία που επέδειξαν οι κυβερνήσεις που ακολούθησαν, το ταφικό μνημείο της Αμφίπολης γίνεται εν μέρει επισκέψιμο και αποκτά σταδιακά τη θέση που του αξίζει στον αρχαιολογικό και πολιτιστικό χάρτη της Ελλάδας και εξέφρασε την ελπίδα για ταχεία ολοκλήρωση των υπολοίπων εργασιών ανάδειξης.
«Είμαι χαρούμενος που οι τελευταίες ημέρες της κοινοβουλευτικής μου θητείας συμπίπτουν με το άνοιγμα του μνημείου της Αμφίπολης στο κοινό, έστω κι αν χρειάστηκαν δέκα χρόνια για να γίνει αυτό. Νιώθω δικαιωμένος για την απόφαση που έλαβα το 2013 – εν μέσω μνημονίου – να συνεχιστεί και να ολοκληρωθεί η χρηματοδότηση των ανασκαφών, παρά τις έντονες επιφυλάξεις αρχαιολόγων και υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου Πολιτισμού για τη σπουδαιότητα του μνημείου. Ελπίζω ότι οι εργασίες υποδομής, αποκατάστασης και ανάπλασης του περιβάλλοντος χώρου θα προχωρήσουν γρήγορα, ώστε σύντομα η Αμφίπολη να είναι πλήρως επισκέψιμη», τόνισε ο Κώστας Τζαβάρας.