FOLLOW US: facebook twitter

Κ. Παρασκευοπούλου: «Στόχος μας η διάσωση και διάδοση του λαϊκού μας πολιτισμού»

Ημερομηνία: 10-02-2023 | Συντάκτης:

Η πρόεδρος του Λυκείου των Ελληνίδων Πύργου Κατερίνα Παρασκευοπούλου μιλά σήμερα στην «Πρωινή»

  • «Το έργο μας αποβλέπει μόνο στην προβολή της πόλης μας και όχι του εαυτού μας»
  • «Το εκπαιδευτικό σύστημα, όπως είναι προσανατολισμένο δεν έχει τον απαιτούμενο χρόνο να δώσει στα παιδιά τη βιωματική επαφή με την ιστορία και την παράδοση»
  • «Ο εθελοντισμός και η κοινωνική προσφορά είναι το άπαν»

Συνέντευξη στην Κική Κολοβέρου- kkoloverou@yahoo.gr

Έναν αιώνα ζωής, μετρά το Λύκειο Ελληνίδων Πύργου με τη συμβολή του, στη διατήρηση και τη μετάδοση του πολιτισμού και της παράδοσης όχι μόνο στην Ηλεία αλλά και σε ολόκληρη τη χώρα να είναι τεράστια διαχρονικά. Ένας ζωντανός οργανισμός που απαριθμεί περισσότερα από 200 μέλη, ο οποίος διαρκώς εξελίσσεται με πολυάριθμες δράσεις και εκδηλώσεις σε κάθε πνευματική και πολιτιστική δραστηριότητα που οργανώνεται.

Σήμερα, η πρόεδρος του Λυκείου των Ελληνίδων Πύργου κ. Κατερίνα Παρασκευοπούλου, μας μιλά για τους στόχους που έχουν θέσει για την διάσωση και διάδοση του λαϊκού μας πολιτισμού αλλά και για τη γενικότερη προσφορά του ΛΕΠ στη νέα γενιά και την καθημερινή ζωή του τόπου.

Καταρχάς θα επιθυμούσα μια σύντομη αναφορά στην πορεία του Λυκείου Ελληνίδων Πύργου από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα.

Η Ηλεία, η ιδιαίτερη πατρίδα μας, ακουμπάει σε ένα γερό και ένδοξο παρελθόν. Στη νεότερη ιστορία της γνώρισε μεγάλη οικονομική ακμή χάριν της εύφορης και γόνιμης γης της και κυρίως χάριν της μαύρης κορινθιακής σταφίδας. Ο Πύργος ήταν το κέντρο διακίνησης του προϊόντος και αναδείχτηκε σε μια μεγάλη πόλη με μεγάλη οικονομική, πνευματική και πολιτιστική ακμή.

Αυτός ήταν ο Πύργος όταν το 1922 ιδρύθηκε το παράρτημα του Λυκείου των Ελληνίδων με πρωτοβουλία της Φανής Γιαννοπούλου και της Θεανώς Παπακωνσταντίνου, το γένος Λεονταρίτου, οι οποίες διετέλεσαν πρώτες πρόεδροί του. Eπανιδρύθηκε το 1977 από την Παρασκευή Κριτσέλη.

Το Λύκειο Ελληνίδων Πύργου παραμένει προσηλωμένο στους σκοπούς ίδρυσής του, ανταποκρινόμενο στις σύγχρονες εξελίξεις που είναι α) η έρευνα, η διατήρηση και μετάδοση όλων των μορφών του πολιτισμού, β) η ανύψωση και η πρόοδος των Ελληνίδων και η υποστήριξη της σύγχρονης μητέρας και του παιδιού γ) η συμβολή του σε κάθε πνευματική και πολιτιστική δραστηριότητα του τόπου μας.

Θεσμός του Λυκείου είναι τα «Χαραλάμπεια», κορυφαία φεστιβαλική – παραδοσιακή εκδήλωση. Έχει διοργανώσει με μεγάλη επιτυχία το 12ο Πανελλήνιο Συνέδριο του Λυκείου των Ελληνίδων στον Πύργο καθώς και εκδηλώσεις όπως η Γιορτή της Μητέρας και αξιόλογες ημερίδες επιστημονικού, λογοτεχνικού, παιδαγωγικού και κοινωνικού χαρακτήρα. Στο φιλόξενο χώρο του πάνω από 200 παιδιά αλλά και ενήλικες βιώνουν τη μουσική και χορευτική παράδοση, όπως υπάρχει αυθεντική στην ελληνική ύπαιθρο.

Η Μεγάλη Χορευτική μας Ομάδα με χοροδιδάσκαλο το Κωνσταντίνο Τζανέτο, κάθε χρόνο γίνεται πρεσβευτής της πολύτιμης πολιτιστικής μας κληρονομιάς σε χιλιάδες επισκέπτες στο λιμάνι του Κατακόλου, στην αφή της Ολυμπιακής Φλόγας και σε παραστάσεις εντός και εκτός της χώρας. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε τη συμμετοχή της σε εκδηλώσεις και εκπαιδευτικά ταξίδια στην Πάτρα, στο Ναύπλιο, στη Ρόδο, στην Καλαμάτα, στα Γιάννενα, αλλά και στην Βουδαπέστη, στις Βρυξέλες, στο Παρίσι και στο Buzau, όπου τιμήθηκε με το πρώτο βραβείο για την εμφάνισή της κλπ.

Στο Λ.Ε.Π. λειτουργούν τμήματα Εθνικών Ενδυμασιών, με πλούσια ιματιοθήκη αυθεντικών φορεσιών, Εθνικών Χορών, Φιλολογικό, Μητέρας και Παιδιού, Λαογραφικό, Δημοσίων Σχέσεων και Εκδηλώσεων, Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Εκδρομών και Μουσικό με χορωδία ενηλίκων για έντεχνα και παραδοσιακά τραγούδια.

Έχει τιμηθεί από το Λύκειον των Ελληνίδων (Τμήμα Παραρτημάτων /4-4-2017) ως ένα από τα αρχαιότερα παραρτήματα.

Διοικείται από 11μελές διοικητικό συμβούλιο, με τετραετή θητεία.

Το Λύκειο των Ελληνίδων είναι ένας «ζωντανός» οργανισμός πολιτισμού και παράδοσης που εξελίσσεται διαρκώς. Ως πρόεδρος λοιπόν, πιστεύετε ότι έχετε καταφέρει να αφήσετε το προσωπικό σας αποτύπωμα στην ιστορία του;

To Λύκειον των Ελληνίδων Πύργου, από την επανίδρυσή του το 1977, συνεχίζει την πολιτιστική του δράση και την προσφορά του στην παράδοση και στο λαϊκό μας πολιτισμό, ανταποκρινόμενο ταυτόχρονα στις κοινωνικές ανάγκες κάθε εποχής και στηρίζοντας ουσιαστικά τη θέση της Ελληνίδας γυναίκας. Το νέο Δ.Σ. που προέκυψε από τις εκλογές του 2019 υπηρετεί πιστά τους σκοπούς του Λυκείου των Ελληνίδων με βασικό στόχο το άνοιγμά του ακόμη περισσότερο στην κοινωνία, ώστε να γίνει πιο ελκυστικό σε νέα μέλη, σε νέους χορευτές όλων των ηλικιών και σε όμορφες συνεργασίες με όλους τους τοπικούς φορείς.

Όπως και οι προηγούμενες πρόεδροι και εγώ μοιραία αφήνω το αποτύπωμά μου αλλά εκείνο που έχει σημασία είναι η ομάδα, η συνεργασία όλων μας που εθελοντικά προσφέρουμε πολύ χρόνο για να ανταποκριθούμε στο νέο βηματισμό του Λυκείου. Άλλωστε μπορεί να είμαι τώρα πρόεδρος αλλά έχω ζήσει μέσα στα διοικητικά συμβούλια του Λυκείου Ελληνίδων Πύργου πάνω από 20 χρόνια και έχω υπηρετήσει τη λυκειακή ιδέα με τις προηγούμενες προέδρους την αείμνηστη Αλεξάνδρα Γκοτσίνα (που με οδήγησε και στο Λύκειο) και την κ. Τούλα Καλαμπόκα.

Η θητεία σας μετρά πληθώρα εκδηλώσεων και δράσεων που έχουν αποσπάσει διθυραμβικές κριτικές. Ποια θεωρείται την πιο σημαντική για σας;

Πράγματι το Λύκειο Ελληνίδων του Πύργου έχει παρουσιάσει ή έχει συμμετάσχει σε πλήθος εκδηλώσεων και παραστάσεων τα τελευταία χρόνια. Και αν δεν υπήρχε η στάση που προέκυψε από την πανδημία του covid 19, η οποία συνέπεσε με την θητεία μας, θα ήταν περισσότερες. Θέλω να εστιάσω κυρίως στη συμμετοχή μας στο Διεθνές Φεστιβάλ Αρχ. Ολυμπίας με την παράσταση σε επιμέλεια Λάμπρου Λιάβα, TAKIM KΑΦΕ ΑΜΑΝ «Ελληνική Απόλαυσις!..» που προσκαλέσαμε το καλοκαίρι του 2019 όσο και με δύο άλλες σημαντικές παραστάσεις που στήθηκαν αποκλειστικά από εμάς σε συνεργασία με εξαιρετικούς καλλιτέχνες και μουσικούς.

Το αφιέρωμα στην επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση «Μια κόρη τ΄αποφάσισε» επίσης σε επιμέλεια Λάμπρου Λιάβα και το αφιέρωμα στα 100 χρόνια απ΄τη Μικρασιατική Καταστροφή που συνέπεσε με τα 100 χρόνια από την ίδρυση του Λυκείου Ελληνίδων του Πύργου, «Στην Ανατολή Πέρα ως πέρα στη γη της Ιωνίας δοξαστικό αχολογάει τροπάρι…» σε επιμέλεια Θωμά Κωνσταντίνου που στηρίχτηκαν από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας –Π.Ε. Ηλείας. Και στις δυο παραστάσεις συμμετείχαν τα αδελφά Λύκεια Πάτρας και Τρίπολης στην πρώτη και Βόλου στην δεύτερη.

Πιστεύω πολύ στην συνεργασία των παραρτημάτων του Λυκείου Ελληνίδων γιατί έτσι το αποτέλεσμα είναι πιο ωραίο αλλά κ πιο και ουσιαστικό. Το κοινό της πόλης μας αλλά και της Ηλείας γενικότερα ανταποκρίθηκε με ενθουσιασμό στο κάλεσμά μας και γέμισε το θέατρο Φλόκα.

Στην εποχή της παγκοσμιοποίησης και της πολιτισμικής ομογενοποίησης, πόσο εφικτή είναι η εξωστρέφεια της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και ταυτότητας;

Στην εποχή της παγκοσμιοποίησης ζούμε, αλλά θεωρώ ότι έχουμε αποδείξει ότι προβάλλουμε την πολιτιστική μας ταυτότητα. Και αυτός είναι ο στόχος του Λυκείου των Ελληνίδων: η διάσωση και η διάδοση του αυθεντικού λαϊκού μας πολιτισμού και ό,τι αυτός περιλαμβάνει. Εμείς τον προβάλλουμε όχι μόνο με το χορό και το τραγούδι, αλλά και με μια πλούσια ιματιοθήκη με αυθεντικές φορεσιές ή πιστά αντίγραφα αυτών, από πάρα πολλές περιοχές της πατρίδας μας. Σεβόμαστε όχι μόνο την πολιτιστική μας κληρονομιά, αλλά και την ίδια την έννοια του πολιτισμού. Σε αυτό αποσκοπεί και η παρουσία μας πάντα στο λίκνο του πολιτισμού, στην Αρχ. Ολυμπία και η συμμετοχή μας όπου μας ζητηθεί.

Εκτιμάτε ότι η νέα γενιά ανταποκρίνεται ενεργά σε πολιτισμικούς θεσμούς; Εσείς με ποιους τρόπους καταφέρνετε να προσελκύετε το ενδιαφέρον;

Ενθουσιάζομαι πολύ όταν με ρωτάνε οι μαμάδες από ποια ηλικία παίρνουμε τα παιδιά στο Λύκειο. Είναι γλύκα τα μικρά μας στα νηπιακά τμήματα αλλά και στη συνέχεια σε όλα τα τμήματα Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου. Τι να πω για την εφηβική μας ομάδα που καταχειροκροτήθηκε τελευταία και στο πάρκο Σ.Π.Κ. που παρουσιάσαμε τον Καραγκιόζη με τους ήρωες του 21, όσο και το καλοκαίρι στο θέατρο Φλόκα με χορούς της Θράκης.

Είμαστε περήφανοι για τη νέα γενιά των μαθητών μας και κυρίως γιατί οι περισσότεροι –στη συντριπτική τους πλειοψηφία- επιλέγουν συνειδητά να έρχονται στο Λύκειο. Εδώ βέβαια πρέπει να συγχαρώ και τους δασκάλους μας για το ρόλο που διαδραματίζουν και κυρίως τον επικεφαλής Κώστα Τζανέτο με τον οποίο έχουμε μια άριστη συνεργασία. Οι δάσκαλοι εκτός από το χορό θα δείξουν στο χάρτη την περιοχή, θα βάλουν τα παιδιά να ζωγραφίσουν τη φορεσιά, θα τους μάθουν πώς γιορτάζαμε κάποτε την Αποκριά και το γαϊτανάκι, θα βρουν και το χρόνο να τους διαβάσουν ένα ποίημα, αλλά και να πάνε μια εκδρομή όπως στην ιστορική Δίβρη και να χορέψουν στον κύκλο όλοι μαζί.

Ως εκπαιδευτικός, πιστεύετε ότι επαρκεί η εκπαίδευση που λαμβάνεται στα σχολεία για την πολιτισμική μας κληρονομιά και ιστορία;

Μεγίστη συζήτηση παίρνει αυτό…. Το εκπαιδευτικό σύστημα, όπως είναι προσανατολισμένο στη χρησιμοθηρική κυρίως παιδεία μας, δεν έχει τον απαιτούμενο χρόνο να δώσει στα παιδιά τη βιωματική επαφή με την ιστορία και την παράδοση. Εγώ έχω ζήσει σαράντα χρόνια μέσα στα σχολεία και με πονάει πολύ που η ιστορία μαθαίνεται μόνο για το βαθμό ή για τις πανελλήνιες και στην ουσία έχει ξεχαστεί σε λίγες μέρες μόλις τελειώσουν όλα αυτά. Ίσως τα παιδιά την ανακαλύπτουν στη συνέχεια μόνα τους, αν υπάρχει βέβαια και το ενδιαφέρον και το κίνητρο. Δεν μπορώ βέβαια να τα ισοπεδώσω όλα γιατί ξέρω ότι υπάρχουν φωτισμένοι δάσκαλοι και καθηγητές που κλέβουν χρόνο για να πουν, να εξηγήσουν, να εξάψουν το ενδιαφέρον των μαθητών τους για την πανάρχαια ιστορία μας και τον πολιτισμό μας. Και εμείς άλλωστε σαν φορέας πολιτιστικός ερχόμαστε να συμπληρώσουμε και να ενισχύσουμε το ρόλο του σχολείου.

Νέα χρονιά, νέες δράσεις για το Λύκειο Ελληνίδων. Τι περιλαμβάνει ο προγραμματισμός σας;

Η νέα χρονιά ξεκίνησε με προσεχτικά ακόμη βήματα λόγω της πανδημίας, γι΄αυτό δε θα γίνει και φέτος η κορυφαία μουσικοχορευτική μας παράσταση «τα Χαραλάμπεια», που θα ξαναρχίσουν την επόμενη χρονιά. Και στο σημείο αυτό να θίξω τη μεγάλη έλλειψη αιθουσών και πολιτιστικών χώρων που παρουσιάζει η πόλη μας. Οι δικές μας παραστάσεις κατακλύζονται από κόσμο, πολλούς θεατές αλλά δυστυχώς δεν έχουμε τρόπο να τους ευχαριστήσουμε όλους. Κατά τα άλλα συνεχίζουμε τις εκδηλώσεις μας, ωστόσο φέτος το σωματείο καλείται να εκλέξει νέα διοίκηση και έτσι με παλιά και νέα πρόσωπα, όλοι μαζί θα προγραμματίσουμε τις νέες δράσεις μας.

Όσοι συμμετέχουν στο ΔΣ του Λυκείου γνωρίζουν ότι ο εθελοντισμός και η κοινωνική προσφορά είναι το άπαν και γι΄αυτό πολλοί μας συγχαίρουν για ο έργο μας που αποβλέπει μόνο στην προβολή της πόλης μας και όχι του εαυτού μας. Με αυτή τη λογική κυκλοφορήσαμε και το ημερολόγιο του 2023 που προβάλλει καλλιτέχνες –δημιουργούς της πόλης μας και της περιοχής μας σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Ελλάδας και ο Πύργος ξεφεύγει από τα στενά όριά του και επαναπροσδιορίζεται μέσα από τα έργα των ανθρώπων του.

(Εντός της προθήκης στα γραφεία του ΛΕΠ, η αστική γυναικεία φορεσιά του Πύργου – πιστό αντίγραφο της αυθεντικής (μέσα 19ου αιώνα) που φιλοξενείται στο Ίδρυμα Βασίλη Παπαντωνίου (ΙΒΠ) στο Ναύπλιο. Η φορεσιά είναι σπάνια και αποτέλεσε το μοντέλο για τη δημιουργία της φορεσιάς Αμαλίας).


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia