FOLLOW US: facebook twitter

Κ. Παναγιωτόπουλος: Προτάσεις για την ανάπτυξη του νομού Ηλείας

Ημερομηνία: 05-08-2022 | Συντάκτης:

Από τον επιχειρηματία Κώστα Π. Παναγιωτόπουλο, Συνιδρυτή της ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΚΕΡΑΜΟΤΟΥΒΛΟΠΟΙΪΑ ΑΒΕΕ, με έδρα τα Δουνέικα Ηλείας

Έχοντας μεγάλη εμπειρία από πάρα πολλές δραστηριότητες στο Νομό Ηλείας, ζώντας σ’ αυτόν, και συμμετέχοντας σε πάρα πολλές εκδηλώσεις και συνεδριάσεις, και με τη συνεχή και ενεργό συμμετοχή μου σε Διοικητικά Συμβούλια διαφόρων φορέων, δραστηριοποιώντας σε επιχείρηση παραγωγής στο Νομό μας, έκανα τις κάτωθι προτάσεις προς την «διαΝΕΟσις» για να βοηθήσω στην εκπόνηση μελέτης ανάπτυξης του Νομού Ηλείας.

Ζώντας στο  Νομό Ηλείας, και δραστηριοποιώντας σε αυτόν καθημερινά, βιώνοντας τα διάφορα προβλήματα και ελλείψεις, προτείνω, εκτός των άλλων, να μελετηθεί και να προγραμματιστεί, να γίνουν και τα εξής:

  1. Εκσυγχρονισμός και διαπλάτυνση των δρόμων, βελτίωση και επέκταση των λιμανιών, δημιουργία πολιτικού αεροδρομίου για την προσέλκυση τουριστών κλπ. Να μπορεί να γίνει η αντιμετώπιση των προβλημάτων των πολιτών στα νοσοκομεία του Νομού, να μην χρειάζεται η συνεχής τους μετάβαση στα νοσοκομεία της Πάτρας. Επίσης να γίνουν σύγχρονα σχολεία και σύγχρονα  πανεπιστήμια.
  2. Τουλάχιστον δύο Επιχειρηματικά πάρκα για να μπορούν να γίνονται επιχειρήσεις χωρίς να έχουν προβλήματα εγκατάστασης και να αξιοποιηθούν τα προϊόντα του Νομού. Ο Νομός Ηλείας είναι από του λίγους της χώρας που δεν έχει επιχειρηματικά πάρκα, ενώ τα έχει μεγάλη ανάγκη.
  3. Να αλλάξει ο κανονισμός των Ζωνών Οικιστικού Ελέγχου (ΖΟΕ), είναι αντιαναπτυξιακός. Π.χ, ενώ σε όλη τη χώρα επιτρέπεται όταν γίνει συνένωση οικοπέδων, να αυξάνει ο συντελεστής δόμησης, στις ΖΟΕ απαγορεύεται. Έτσι, δεν μπορεί να επεκταθεί μια επιχείρηση και μαραζώνει ή κλείνει. Επίσης, στις ΖΟΕ να επιτρέπεται αυτό που γίνεται σε όλη τη χώρα, η κατασκευή φωτοβολταϊκών. Επιτρέπεται 0,4MW ανά ΑΦΜ (ανά άτομο). Να γίνει έως το 50% της έκτασης του γηπέδου . Να γίνουν ενεργειακές κοινότητες. Να γίνουν και από τους Δήμους.
  4. Να επιτρέπεται στην Ηλεία η κατασκευή φωτοβολταϊκών στις ζώνες Υψηλής Παραγωγικότητας έως του 50% της έκτασης.
  5. Να δοθούν ισχυρά κίνητρα συνένωσης των καλλιεργητών, συνεταιρισμών, ομάδων παραγωγών. Να δημιουργήσουν συσκευαστήρια ομαδικά, τυποποιητήρια, εμπόριο, εξαγωγή, καλλιέργειες, κτηνοτροφικές μονάδες, κλπ.
  6. Να δοθούν στους αγρότες οι εκτάσεις που έχει δεσμεύσει (έχει καταθέσει στο κτηματολόγιο) Ιερά Μονή της Μητρόπολης Καλαβρύτων, των κοινοτήτων Κουτσοχέρας, Περιστερίου, Χελιδονίου κλπ.
  7. Να γίνει όλο το δίκτυο άρδευσης με καταιονισμό.
  8. Χρειάζεται εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας από τα απόβλητα.
  9. Χρειάζεται να γίνουν μεγάλοι χώροι δωρεάν πάρκινγκ στις πόλεις, για τουριστικά λεωφορεία και για τους επισκέπτες. Δεν επισκέπτονται τις πόλεις τουρίστες, δεν γίνονται σχολικές εκδρομές και επισκέψεις, λόγω έλλειψης πάρκινγκ.
  10. Να αναδειχθούν τα αξιοθέατα των πόλεων και τα αξιοθέατα του Νομού Ηλείας, τα ιστορικά γεγονότα και μνημεία.
  11. Να αναδειχθούν και προβληθούν εστιατόρια και τα γευστικά τοπικά προϊόντα, οι μαγειρικές, και η παραδοσιακή, τοπική κουζίνα.
  12. Να αναδειχθεί και να διαφημιστεί ο θρησκευτικός τουρισμός και να αναπτυχθεί αγροτουρισμός στην Ηλεία. Να διαφημιστεί και να οργανωθεί ο τουρισμός στην Ηλεία, με τα 100 χιλιόμετρα παραλίες, τα φυσικά κάλλη, τους αρχαιολογικούς χώρους, το ήπιο κλίμα και τη φιλοξενία κλπ.
  13. Στην Ηλεία παράγονται τα καλύτερα κτηνοτροφικά προϊόντα: ελαιόλαδο, κρασιά, τυριά, σταφίδα, καρπούζια, πατάτες, εξαιρετικός τοματοπολτός, πορτοκάλια με την καλύτερη γεύση, ελιές καλαμών και άλλα πολλά. Θα πρέπει να διαφημιστούν, τυποποιηθούν, προβληθούν, να γίνουν εκθέσεις, χώροι προώθησης, πρατήρια. Να πάρουν προστιθέμενη αξία με την επεξεργασία τους και να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, με αύξηση του εισοδήματος των παραγωγών. Αυτό θα βοηθηθεί από την συνένωση τους και συνεργασία των αγροτών αλλά και τη νομοθετική ρύθμιση, όπου θα ενισχύει τον συνεταιρισμό και την συμμετοχή τους σ’ αυτόν, προσδίδοντας μεγάλα οφέλη και πλεονεκτήματα στα μέλη. Να διαφημιστούν και να προωθηθούν τα τοπικά προϊόντα.
  14. Στην Ηλεία πρέπει να έρθει το φυσικό αέριο. Μέχρι να έρθει, οι επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν άλλα καύσιμα, θα πρέπει να επιδοτούνται.
  15. Θα πρέπει να γίνει παραχώρηση της ιδιοκτησίας των παραλίμνιων καλλιεργήσιμων εκτάσεων στους αγρότες του νομού, με συμβόλαια.
  16. Να εκσυγχρονιστεί το σιδηροδρομικό δίκτυο του νομού, με διεθνούς πλάτους γραμμές. Να μην σταματά στην Πάτρα.
  17. Να γίνουν οργανωμένες μαρίνες.
  18. Να επιτραπεί στο Νομό Ηλείας το net metering (παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με συμψηφισμό) έως 3MW, καθώς λόγω ΖΟΕ και ζωνών Υψηλής Παραγωγικότητας επιτρέπεται μέχρι 1MW. Όμως σε όλους τους νομούς της χώρας επιτρέπεται έως 3MW. Θα πρέπει και στην Ηλεία να επιβιώσουν οι ενεργοβόρες επιχειρήσεις και να έχουν θεμιτό ανταγωνισμό.
  19. Θα πρέπει να υπάρχουν στο Νομό χώροι αθλοπαιδιών. Το έχει ανάγκη ο τόπος, η νεολαία, η κοινωνία, η πρόοδος.
  20. Να μην αφήνουμε να επηρεάζουν τα λόμπι των άλλων περιοχών (Αχαΐας), εκεί όπου παίρνονται οι αποφάσεις, εις βάρος του νομού Ηλείας. Εξαιτίας αυτών δεν είχε ενταχθεί σε προγράμματα της ΕΕ (Retex, Interek I κλπ). Επίσης, εξαιτίας των εκτός Νομού κέντρων αποφάσεων, έγινε η αφαίρεση της λειτουργίας ως Πολιτικού του Αεροδρομίου Ανδραβίδας, η κατάργηση των Πανεπιστημίων στο Νομό, ενώ είναι η αιτία που υπολειτουργούν τα Νοσοκομεία του Νομού κλπ.
  21. Να ξαναλειτουργήσουν στην Ηλεία τα Πανεπιστήμια.
  22. Να γίνει πλήρης μελέτη αντισεισμικής προστασίας, πρόγνωση, αντιμετώπιση των σεισμών. Δεν πρέπει ένας νέος σεισμός να μας βρει απροετοίμαστους (είμαστε σεισμογενής περιοχή).
  23. Να γίνει πλήρης μελέτη αντιμετώπισης των πυρκαγιών και αναζήτησης των αιτιών και αντιμετώπισή τους. Τα αίτια μπορεί να ξεφεύγουν από το Νομό και την χώρα.
  24. Να ενισχυθούν οι πυρόπληκτοι και θεομηνιόπληκτοι του Νομού.
  25. Να προστατευτούν οι παραλίες από τα υγρά απόβλητα και τα απόβλητα των κρουαζιερόπλοιων.
  26. Να γίνει εκμετάλλευση στο Νομό Ηλείας του φυσικού αερίου που υπάρχει σε μεγάλες ποσότητες στο υπέδαφος.
  27. Να διεθνοποιηθεί το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ηλείας.
  28. Να συνεργαστούμε με του Έλληνες Ομογενείς για πολιτιστικές εκδηλώσεις και για δημιουργία επιχειρήσεων συνεταιριστικών μονάδων εξαγωγικών και τυποποίησης αγροτικών προϊόντων, υποκαταστήματα και πρατήρια στο εξωτερικό κλπ.
  29. Να γίνει ολοκληρωμένη μελέτη χωροταξικού σχεδιασμού στο Νομό.
  30. Να διευρυνθούν τα οικιστικά όρια των δήμων, ώστε να μπορούν να οικοδομούν οι χαμηλού εισοδήματος πολίτες.
  31. Να γίνουν εργατικές κατοικίες.

Οι κάτοικοι του Νομού χρειάζονται και θέλουν την ανάπτυξη του Νομού και της Χώρας. Είναι πολύ μεγάλη ανάγκη να αναπτυχθεί ο Νομός, ώστε να αντιμετωπιστεί η μεγάλη ανεργία, τα χαμηλά εισοδήματα των αγροτών και της πλειονότητας των κατοίκων του Νομού, που δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες τους. Που αναγκάζονται οι νέοι φεύγουν από το Νομό, και που δύσκολα δημιουργούν οικογένειες, που ο τόπος εγκαταλείπεται και ερημώνει, που όμως ο Νομός μας έχει τις προϋποθέσεις να βοηθηθούν πάρα πολύ οι κάτοικοι και η οικονομία του Νομού και της χώρας, ακόμα  και να καλύψει τις μεγάλες ανάγκες που θα προκύψουν σε τρόφιμα, ζωοτροφές, ηλεκτρική ενέργεια, ενώ παράλληλα θα βοηθηθεί η τουριστική ανάπτυξη, ο πολιτισμός, η μόρφωση, η υγεία κλπ.

Μετά τιμής,

Κώστας Παναγιωτόπουλος

Κάτοικος και Επιχειρηματίας στο Νομό Ηλείας


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος