FOLLOW US: facebook twitter

Ισχυρός μετασεισμός στη Ζάκυνθο

Ημερομηνία: 30-10-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”74242″ img_size=”full”][vc_column_text]Συνεχίζεται η έντονη μετασεισμική ακολουθία στη νησί του Ιουνίου. Οι σεισμογράφοι κατέγραψαν νέα σεισμική δόνηση μεγέθους 5,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ νωρίς το πρωί της Τρίτης (04:59) ανοικτά της Ζακύνθου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που δημοσιοποίησε το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, ο νέος σεισμός στο Ιόνιο πέλαγος σημειώθηκε σε μια περιοχή 48 χιλιόμετρα δυτικά-νοτιοδυτικά της Ζακύνθου και 294 χιλιόμετρα δυτικά της Αθήνας.

Το νησί δοκιμάστηκε την Παρασκευή (26/10) από έναν σεισμό 6,4 βαθμών Ρίχτερ που προκάλεσε μόνο υλικές ζημιές.

Το πέρασμα στην κανονικότητα

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ και καθηγητής Γεωλογίας, Ευθύμιος Λέκκας, δήλωσε το Σάββατο (ΕΡΤ και ΣΚΑΪ) ότι εντός μίας εβδομάδας θα πρέπει να υπάρξει ένας μεγάλος μετασεισμός της τάξης των 5,7-5,8 Ρίχτερ για να περάσουμε στην κανονικότητα. Σύμφωνα με τον ίδιο, ένας μετασεισμός αυτού του μεγέθους δεν είναι ανησυχητικός καθώς είναι δεκάδες φορές μικρότερος από τον πρώτο και δεν θα επηρεάσει τις κατασκευές.

Ο κ. Λέκκας πρόσθεσε ότι το νησί ξαναβρίσκει σταδιακά τους ρυθμούς

Μετακινήθηκε κατά τρία εκατοστά

Την ίδια στιγμή οι επιστήμονες που μελετούν το φαινόμενο διαπίστωσαν πως η σεισμική δόνηση μετακίνησε τη Ζάκυνθο κατά τρία εκατοστά τουλάχιστον νοτιοδυτικά.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής Ερευνών στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ), δρ Αθανάσιος Γκανάς, αυτό προκύπτει από την ψηφιακή επεξεργασία και ανάλυση των εικόνων ραντάρ του δορυφόρου Sentinel-1 της υπηρεσίας Copernicus του Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA), οι οποίες αποκαλύπτουν την επιφανειακή παραμόρφωση του εδάφους στη Ζάκυνθο.

Η μετακίνηση ήταν κυρίως στο οριζόντιο επίπεδο, ενώ δεν διαπιστώνεται κάποια αισθητή κατακόρυφη μετακίνηση.

Ο κ. Γκανάς ανέφερε ότι οι επιστήμονες του ΕΑΑ αυτή την περίοδο αναλύουν επίσης γεωδαιτικά στοιχεία από τους σταθμούς GPS στα νησιά του Ιονίου και στην Πελοπόννησο για να δουν αν ο σεισμός έχει προκαλέσει και άλλες μετακινήσεις στην ευρύτερη περιοχή.

Μέτρα στήριξης

Μέτρα στήριξης για τους κατοίκους ανακοίνωσε χθες ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου.

Πηγή: efsyn.gr[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot