Ιστορική η απόφαση της ίδρυσης Νομικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο Πατρών
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”51220″ img_size=”full”][vc_column_text]Του Απόστολου Κατσιφάρα, Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδος
Η απόφαση ίδρυσης της 4ης Νομικής Σχολής της χώρας στην Πάτρα έχει αναμφίβολα ιστορικό χαρακτήρα και έρχεται να εμπλουτίσει την ακαδημαϊκή εμβέλεια του Πανεπιστημίου Πατρών και να ενισχύει το κύρος του, καλύπτοντας παράλληλα ένα διαπιστωμένο κενό στα προγράμματα σπουδών και μια πραγματική ανάγκη.
Είναι, παράλληλα, μια εξέλιξη που δικαιώνει τις προσπάθειες και τις διεκδικήσεις μας. Διεκδικήσεις που τέθηκαν με σαφή και επεξεργασμένο τρόπο, με καλή προετοιμασία και επιχειρηματολογία συναντώντας θετική ανταπόκριση απ’ την πρώτη στιγμή.
Είναι γνωστό ότι η Ίδρυση Νομικής Σχολής στην Πάτρα αποτελούσε ένα διαρκές αίτημα της πανεπιστημιακής κοινότητας αλλά και της τοπικής κοινωνίας και είχε διατυπωθεί αρκετές φορές στο παρελθόν, χωρίς ωστόσο να τελεσφορήσει.
Πριν από έναν χρόνο η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος ανέλαβε πρωτοβουλία – σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο- ώστε το αίτημα αυτή τη φορά να υποβληθεί σε μια πιο ολοκληρωμένη βάση. Έτσι, στο πλαίσιο της προετοιμασίας μας για το Περιφερειακό Συνέδριο «Δυτική Ελλάδα: Πύλη Ανάπτυξης» είχα την ευκαιρία να θέσω το ζήτημα στον Υπουργό Επικρατείας Χριστόφορο Βερναρδάκη και τον Υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου.
Οι δυο Υπουργοί δεσμεύτηκαν να μελετήσουν την προοπτική ίδρυσης της Σχολής και να ετοιμάσουν στον συντομότερο δυνατό χρόνο απάντηση.
Στις 6 Φεβρουαρίου 2018 απ’ το βήμα του Περιφερειακού Συνεδρίου Δυτικής Ελλάδος ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ύστερα από συνεργασία με τους δυο Υπουργούς, ανήγγειλε την εκκίνηση της προετοιμασίας για την ίδρυση Νομικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο Πατρών.
Αυτό ήταν το πρώτο καθοριστικό βήμα καθώς είχαμε πλέον εξασφαλισμένη την πολιτική βούληση της κυβέρνησης και παράλληλα την βεβαιότητα ότι το αίτημα μας θα εξεταζόταν σε βάθος σε ό,τι αφορά στις τεχνικές του παραμέτρους.
Άλλωστε, η ίδρυση Νομικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο Πατρών είχε συμπεριληφθεί στους έξι άξονες στρατηγικής για την ανάπτυξη της Δυτικής Ελλάδος που η Περιφέρεια είχε θέσει στον Πρωθυπουργό. Ακολούθησε μια περίοδος αθόρυβης προετοιμασίας όπου σταθμίστηκαν όλες οι πτυχές του ζητήματος και αναλύθηκαν όλα τα δεδομένα, πριν φτάσουμε στην οριστική ανακοίνωση -απ’ την Πρύτανι του Πανεπιστημίου- της ίδρυσης της Νομικής Σχολής που συνέπεσε με την 54η επέτειο απ’ την ίδρυση του Πανεπιστημίου Πατρών, το βράδυ της περασμένης Παρασκευής.
Η ίδρυση της Νομικής δεν απαντά μόνο σε μια πάγια ανάγκη της Εκπαίδευσης στην Δυτική Ελλάδα αλλά, επιπλέον, δίνει εξωστρέφεια στο Πανεπιστήμιο Πατρών και ενισχύει τον εκπαιδευτικό και ερευνητικό του χαρακτήρα, με πολλαπλασιαστικά οφέλη στην πνευματική, κοινωνική, πολιτιστική και οικονομική ζωή όλης της Περιφέρειας.
Είναι, επίσης, μια μεγάλη κατάκτηση. Ένα αυταπόδεικτο κέρδος για την Δυτική Ελλάδα αλλά και μια απάντηση σ’ εκείνους που στέκονται στην όχθη της αδράνειας ή της καταγγελίας.
Εμείς, σ’ όλη την διαδρομή μας, μάθαμε αλλιώς. Να σηκώνουμε τα μανίκια και να δουλεύουμε. Να μην εγκαταλείπουμε τους στόχους μας. Να υπηρετούμε τον πολίτη και την κοινωνία χτίζοντας. Και να φέρνουμε αποτελέσματα. Αθόρυβα και μεθοδικά, μακριά από επικοινωνιακά πυροτεχνήματα και με γνώμονα την ευθύνη μας απέναντι στη νέα γενιά, στο δικαίωμα στη γνώση και στη δημιουργία, στο χρέος μας να δημιουργούμε ένα περιβάλλον εφοδίων και ευκαιριών ώστε οι νέοι μας να μένουν εδώ και να προοδεύουν.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]