FOLLOW US: facebook twitter

Ιστορική ευκαιρία η διεξαγωγή της 143ης Συνόδου της ΔΟΕ στον ιερό τόπο της Αρχαίας Ολυμπία

Ημερομηνία: 27-08-2024 | Συντάκτης:

Επιστολή- παρέμβαση Δ.Κράλλη στον πρόεδρο της ΔΟΕ Τόμας Μπαχ

Επιστολή-παρέμβαση προς τον πρόεδρο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Τόμας Μπαχ για την διεξαγωγή της 143η Συνόδου της ΔΟΕ στην Αρχαία Ολυμπία, την οποία κοινοποιεί και στον πρόεδρο της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Σπύρο Καπράλο, απέστειλε ο πρόεδρος της Εταιρείας Φίλων Αρχαίας Ήλιδας, Δημήτρης Κράλλης.

Στην επιστολή αναφέρει:

Αξιότιμε Πρόεδρε της ΔΟΕ,

              Η Εταιρεία Φίλων Αρχαίας Ήλιδας αποτελεί συλλογικότητα πολιτών που δραστηριοποιείται για την ανάδειξη της Αρχαίας Ήλιδας, διοργανώτριας πόλης των Ολυμπιακών Αγώνων στην αρχαιότητα.

              Για την αποκατάσταση της ιστορικής μνήμης επισημαίνουμε ότι σήμερα δεν θα υπήρχαν Ολυμπιακοί Αγώνες και ΔΟΕ, εάν δεν υπήρχε στην αρχαιότητα ο εμπνευστής και διοργανωτής των πρώτων Ολυμπιακών Αγώνων το 776 π.Χ., ο βασιλιάς της Αρχαίας Ήλιδας Ίφιτος. Αυτός προσέφυγε στο μαντείο των Δελφών για να λυτρωθούν οι κάτοικοι της Ηλείας από τα δεινά της εποχής, υπάκουσε απόλυτα στον χρησμό, εμπνεύστηκε και προχώρησε στην διοργάνωση της πρώτης Ολυμπιάδας το 776 π.Χ.

              Σήμερα το ολυμπιακό κίνημα παρακολουθεί άφωνο την επιχειρούμενη προσβολή του Ιερού της Αρχαίας Ολυμπίας από τον Πρόεδρο της ΕΟΕ, κύριο Σπύρο Καπράλο, ο οποίος εξέφρασε την προσωπική του επιθυμία να διεξαχθεί τον Μάρτιο του 2025 στη Μεσσηνία η 143η Σύνοδος της ΔΟΕ για την εκλογή του δέκατου Προέδρου της. Συγκεκριμένα προτάθηκε ως χώρος διεξαγωγής το Αρχαίο Στάδιο Μεσσήνης και ως υποστηρικτική υποδομή το ξενοδοχειακό συγκρότημα COSTA NAVARINO.

              Είναι σαφές ότι ο Πρόεδρος της ΕΟΕ θεωρεί ότι το αξιακό φορτίο του Ολυμπιακού Κινήματος μπορεί να μεταλλαχθεί σε οίκο εμπορίου με την διοργάνωση ενός κοσμοπολίτικου πάρτι της διεθνούς αθλητικής ελίτ των 111 ενεργών μελών που θα λάβουν μέρος στη 143η Σύνοδο της ΔΟΕ για την εκλογή του δέκατου προέδρου.

Αξιότιμε Πρόεδρε της ΔΟΕ,

              Η Αρχαία Ήλιδα ως διοργανώτρια πόλη των Ολυμπιακών Αγώνων πρέσβευε τον εθελοντισμό και την ταπεινότητα. Στην Ιερά Πομπή των Ολυμπιακών Αγώνων από την Αρχαία Ήλιδα προς την Αρχαία Ολυμπία προβλεπόταν διανυκτέρευση των συμμετεχόντων αθλητών και συντελεστών των Αγώνων στην ύπαιθρο, στη θέση Αρχαία Λέτρινα, μία τοποθεσία εντός των ορίων του σημερινού Δήμου Πύργου.

              Στη σύγχρονη εποχή η έννοια της ταπεινότητας υπηρετήθηκε από τη ΔΟΕ στην 58η Σύνοδό της στην Αρχαία Ολυμπία το 1961. Οι εργασίες της συνόδου διεξήχθησαν στο χώρο της σημερινής Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας που τότε οι πρώτες υποδομές της αποτελούνταν από σκηνές. Στον αντίποδα αυτής της παρακαταθήκης αντιπαραβάλλεται σήμερα κυνικά η ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΗ ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΑ! Το επιχείρημα του Προέδρου της ΕΟΕ, ότι η Ηλεία δεν διαθέτει ξενοδοχειακές υποδομές για να καλυφθούν οι απαιτήσεις των μελών της ΔΟΕ, είναι ατεκμηρίωτες και αινιγματικές. Η Ηλεία φιλοξενεί διεθνή συνέδρια, οι απαιτήσεις των οποίων υπερβαίνουν τις απαιτήσεις της ΔΟΕ. Η επιμονή του Προέδρου της ΕΟΕ για διεξαγωγή της 143ης Συνόδου της ΔΟΕ εκτός Αρχαίας Ολυμπίας δημιουργεί εύλογα ερωτήματα και δεν τον απαλλάσσει από τον δημόσιο έλεγχο. Ο ελιγμός του να πετάξει ως μορφή ελεημοσύνης μέρος του χρόνου διεξαγωγής της ψηφοφορίας στην Αρχαία Ολυμπία είναι πράξη που δεν γίνεται αποδεκτή στην Ηλεία και στο Ολυμπιακό Κίνημα.

Αξιότιμε Πρόεδρε της ΔΟΕ,

              Τον Μάρτιο του 2025 ολοκληρώνεται η λαμπρή θητεία σας στη θέση του 9ου Προέδρου της ΔΟΕ. Σήμερα έχετε την ιστορική ευκαιρία να αναλάβετε τις αναγκαίες πρωτοβουλίες προκειμένου η διεξαγωγή της 143ης Συνόδου της ΔΟΕ να διεξαχθεί στον ιερό τόπο της Αρχαίας Ολυμπίας και ταυτόχρονα να επισκεφθείτε από κοινού με τον νέο Πρόεδρο της ΔΟΕ – σε μία κίνηση υψηλού συμβολισμού- την Αρχαία Ήλιδα, στα ιερά χώματα της οποίας γεννήθηκαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Προτείνουμε η επίσκεψη αυτή να συνοδευτεί από τη δημόσια κατάθεση εκ μέρους της ΔΟΕ ενός ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΥ ΑΞΙΩΝ για την ανάδειξη της Αρχαίας Ήλιδας με πηγή χρηματοδότησης την ΔΟΕ, σηματοδοτώντας την έναρξη μιας ΝΕΑΣ ΕΠΟΧΗΣ ισοδύναμου ενδιαφέροντος της ΔΟΕ για την Αρχαία Ήλιδα και την Αρχαία Ολυμπία.

                                                                                   Εταιρεία Φίλων Αρχαίας Ήλιδας

                                                                                                Ο Πρόεδρος

                                                                                                Δημήτρης Κράλλης

Δήμαρχος Αμαλιάδας 1995-1998


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot