FOLLOW US: facebook twitter

Ισόβια για το φονικό στα Άσπρα Σπίτια – Εκδικάστηκε χθες η υπόθεση στο ΜΟΔ Αμαλιάδας

Ημερομηνία: 15-06-2021 | Συντάκτης:

Ποινή ισόβιας κάθειρξης για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση επιβλήθηκε χθες το μεσημέρι από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αμαλιάδας στον 68χρονο άνδρα που πυροβόλησε και τραυμάτισε θανάσιμα τον 77χρονο Αναστάσιο Βέργο το πρωί της 30ής Μαρτίου του 2020  σε αγροτική περιοχή στα Άσπρα Σπίτια του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας. Παράλληλα, του επιβλήθηκε πρόσθετη ποινή 11 ετών για το αδίκημα της απόπειρας ανθρωποκτονίας εις βάρος της συζύγου του θύματος, η οποία είχε τραυματιστεί σοβαρά αλλά κατάφερε να επιζήσει, και το αδίκημα της παράνομης οπλοφορίας και οπλοχρησίας.

Ο συνήγορος πολιτικής αγωγής, Γιώργος Κονταξής, δήλωσε σχετικά: «Σήμερα, ενώπιον του ΜΟΔ Αμαλιάδας, ξετυλίχθηκε ένα από τα πιο στυγερά εγκλήματα που έχουν απασχολήσει το Νομό μας τα τελευταία χρόνια. Ο κατηγορούμενος, εκείνο το πρωινό της 30ής-3-2020, στα Άσπρα Σπίτια, λειτούργησε ως μια μηχανή εξολόθρευσης οποιουδήποτε μέλους της οικογένειας Βέργου κινούνταν στο συγκεκριμένο σημείο, στο οποίο προσήλθε, έχοντας αναλάβει τον ρόλο του εκτελεστή με αποκλειστικό σκοπό τη θανάτωσή τους, την οποία είχε σχεδιάσει και αποφασίσει ευρισκόμενος σε ήρεμη ψυχική κατάσταση. Οι ισχυρισμοί της υπεράσπισης περί βρασμού ψυχικής ορμής και αναγνώρισης ελαφρυντικών προσέκρουσαν στην ίδια τη λογική και τα πραγματικά περιστατικά. Ο θύτης, κινούμενος με υπερβολική ψυχρότητα και χωρίς καμία ηθική αναστολή, έστησε ένα αποτρόπαιο καρτέρι θανάτου για τα θύματά του, με επαναλαμβανόμενους πυροβολισμούς σε ζωτικά μέρη του σώματός τους, χωρίς να μένει κανένα περιθώριο αμφιβολίας για την ανθρωποκτόνο πρόθεσή του. Τα θύματα ήταν άοπλα, αδύναμα και προφανώς ήταν αδύνατον να αντιδράσουν εξαιτίας του αιφνιδιασμού του. »

Τέτοια εγκλήματα μετατρέπουν την κοινωνία μας σε μια άγρια ζούγκλα, όπου κυριαρχούν τα πρωτόγονα ένστικτα και η αυτοδικία. Έτσι, η συνολική ποινή της ισόβιας κάθειρξης και της κάθειρξης 11 ετών για τα εγκλήματα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, της απόπειρας ανθρωποκτονίας, της παράνομης οπλοφορίας και της παράνομης οπλοχρησίας, αποδίδουν την προφανή ενοχή του κατηγορουμένου και την τιμωρία που αρμόζει. Οι δικαστικές αποφάσεις σε τέτοιες περιπτώσεις δεν μπορεί να δώσουν στους συγγενείς τη χαμένη παρουσία των θυμάτων, ούτε μπορούν να διαγράψουν από τη μνήμη τους όσα τραγικά έζησαν, μπορούν όμως να τους ανακουφίσουν ψυχικά, αποτυπώνοντας με αδιαπραγμάτευτο τρόπο την υπέρτερη αξία της ανθρώπινης ζωής».

Ο συνήγορος υπεράσπισης του κατηγορουμένου, Άρης Παναγιωτόπουλος, δήλωσε: «Ασκήσαμε έφεση, κατά την εκδίκαση της οποίας θεωρούμε εντέλει ότι θα γίνουν δεκτοί οι ισχυρισμοί μας».

Το χρονικό της υπόθεσης 

Το τραγικό συμβάν εκτυλίχθηκε το πρωί της 30ής Μαρτίου του 2020, με βασική αιτία τις κτηματικές διαφορές μεταξύ θύτη και θύματος. Σύμφωνα με την αστυνομική έρευνα, ο 68χρονος περίμενε οπλισμένος με καραμπίνα και κρυμμένος πίσω από θάμνους τον 77χρονο Αναστάσιο Βέργο και την 72χρονη σύζυγό του να μεταβούν στο κτήμα που καλλιεργούσαν στην περιοχή. Μόλις έφτασαν,  με την πυροβόλησε με καραμπίνα αρχικά τον 77χρονο στο κεφάλι και στην κοιλιά, τραυματίζοντάς τον θανάσιμα, και στη συνέχεια  την 72χρονη σύζυγό του στο στήθος και στα γόνατα, τραυματίζοντάς τη σοβαρά.

Στη συνέχεια επιχείρησε να διαφύγει παίρνοντας το τζιπ του θύματος, όμως στη διαδρομή συνάντησε τον 50χρονο γιο θύματος, ο οποίος οδηγούσε τρακτέρ και αμέσως αντιλήφθηκε ότι κάτι σοβαρό συμβαίνει, διότι ο δράστης τον σημάδεψε με το όπλο. Για να αποφύγει πιθανό πυροβολισμό, εμβόλισε με το τρακτέρ το αυτοκίνητο, με αποτέλεσμα ο δράστης να εγκαταλείψει το όχημα και να διαφύγει πεζός με το όπλο προς το χωριό, και στη συνέχεια ειδοποίησε τις Αρχές, οι οποίες εντόπισαν και συνέλαβαν τον δράστη.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος