Ισότητα των φύλων: Πλήγμα λόγω πανδημίας
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”134469″ img_size=”full”][vc_column_text]Αν στις αρχές του 2020 χρειάζονταν ακόμη 100 χρόνια προκειμένου να επιτευχθεί η ισότητα των φύλων στον κόσμο, σήμερα χρειάζονται 136, σύμφωνα με έκθεση του Κέντρου για τη Νέα Οικονομία και Κοινωνία του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ. Μέσα σε ένα χρόνο η πανδημία οδήγησε πολλά βήματα πίσω τις υποθέσεις των γυναικών, καθώς δημιούργησε πολλά εμπόδια στη βελτίωση των κοινωνιών. Τα προϋπάρχοντα προβλήματα ενισχύθηκαν ασύμμετρα στα δύο φύλα, μολονότι οι γυναίκες πλειοψηφούν στην πρώτη γραμμή διαχείρισης της κρίσης, π.χ. στην Ευρώπη οι γυναίκες αποτελούν το 76% των 49 εκατομμυρίων του υγειονομικού προσωπικού των χωρών (στην Ελλάδα το 67%).
Η επιβράδυνση ανά τομείς ποικίλλει, με εκείνον της οικονομίας να εμφανίζει τη χειρότερη εικόνα, λόγω της προϋπάρχουσας χρονικής αβύσσου, η οποία βεβαίως ενισχύθηκε, λόγω του «παγώματος» των ευκαιριών που δίνονται στις γυναίκες στον επιχειρηματικό τομέα, αλλά και του γεγονότος ότι οι γυναίκες απασχολούνται συχνότερα σε τομείς που πλήττονται περισσότερο από το lockdown (απώλεια θέσεων εργασίας 5% για τις γυναίκες, 3,9% για τους άνδρες), σε συνδυασμό με τις πρόσθετες πιέσεις για παροχή φροντίδας στο σπίτι, που αύξησαν τα επίπεδα του στρες ενώ μείωσαν την παραγωγικότητα. Για να καλυφθεί το χάσμα των φύλων, στην οικονομία θα χρειαστούν 268 χρόνια από 257 στις αρχές του 2020, αναφέρει η έκθεση.
Το τεράστιο χάσμα οφείλεται σε αντίρροπες τάσεις – ενώ το ποσοστό των γυναικών μεταξύ ειδικευμένων επαγγελματιών συνεχίζει να αυξάνεται, οι εισοδηματικές ανισότητες παραμένουν και λίγες γυναίκες εκπροσωπούνται σε διευθυντικές θέσεις. Και τα πράγματα εξακολουθούν να είναι δύσκολα για τις γυναίκες. Καθώς η αγορά εργασίας ανακάμπτει, οι γυναίκες προσλαμβάνονται με βραδύτερο ρυθμό από τους άνδρες σε πολλές χώρες. Είναι ακόμη λιγότερο πιθανό να προσληφθούν σε ηγετικούς ρόλους, με αποτέλεσμα την επιπλέον επιβράδυνση της σχετικής προόδου κατά τουλάχιστον δύο χρόνια. Επίσης, οι ταχέως αναπτυσσόμενοι τομείς είναι εκείνοι όπου οι γυναίκες έχουν τη μικρότερη εκπροσώπηση. Για παράδειγμα, στο cloud computing οι γυναίκες αποτελούν το 14% του εργατικού δυναμικού, στη μηχανική υπολογιστών το 20%, στα δεδομένα και στην τεχνητή νοημοσύνη το 32%.
Ακόμη, μολονότι οι γυναίκες έχουν ισχυρότερη εκπροσώπηση σε τομείς όπως εκείνος της φροντίδας, που αναπτύσσονται επίσης, συχνά είναι χαμηλότερα αμειβόμενες. Τη μεγαλύτερη επιβράδυνση για τις γυναίκες προκάλεσε ο κορωνοϊός στον τομέα της πολιτικής. Για να καλυφθεί το χάσμα των φύλων στην πολιτική, θα χρειαστούν πλέον 146 από 95 χρόνια στις αρχές του 2020 (αύξηση άνω του 50%). Παρά το γεγονός ότι η θέση του 50% και πλέον των γυναικών βελτιώθηκε σε 156 χώρες, οι γυναίκες εξακολουθούν να κατέχουν μόνο το 26,1% των κοινοβουλευτικών εδρών και το 22,6% των υπουργικών θέσεων παγκοσμίως.
Την καλύτερη εικόνα εμφανίζει ο τομέας της εκπαίδευσης, αν και εκεί παρατηρείται επιβράδυνση. Προκειμένου να καλυφθεί το χάσμα των φύλων όσον αφορά το μορφωτικό επίπεδο, θα χρειαστούν 14 χρόνια από 12 στις αρχές του 2020. Μορφωτική ισότητα έχουν επιτύχει μέχρι στιγμής 37 χώρες. Η χώρα με το μικρότερο χάσμα μεταξύ των φύλων είναι η Ισλανδία και ακολουθείται από τη Φινλανδία, τη Νορβηγία, τη Νέα Ζηλανδία και τη Σουηδία.
Πάντως, το χάσμα των φύλων δεν διευρύνθηκε κατά την πανδημία σε όλες ανεξαιρέτως τις χώρες. Στην Ευρώπη, όπου το άνοιγμα της ψαλίδας μεταξύ των φύλων συγκρατήθηκε σε 17 χώρες, θα χρειαστούν 52 χρόνια για να καλυφθεί το χάσμα. Στη Βόρεια Αμερική, συγκεκριμένα στον Καναδά και στις ΗΠΑ, όπου υπήρξε πρόσφατα μεγάλη βελτίωση της θέσης των γυναικών στην πολιτική, θα χρειαστούν 61,5 χρόνια για να καλυφθεί το χάσμα.
Δυσαναλογία
Ευρωπαϊκή έρευνα αποκάλυψε ότι το 84% των εργαζόμενων γυναικών απασχολείται σε τομείς που έχουν πληγεί από την πανδημία. Εκθεση της οργάνωσης Oxfam, κατέδειξε ότι οι γυναίκες υπερεκπροσωπούνται στους τομείς που έχουν πληγεί περισσότερο και αν αυτές απασχολούνταν στο ίδιο ποσοστό με τους άνδρες σε αυτούς τους τομείς, 112 εκατομμύρια γυναίκες δεν θα διέτρεχαν κίνδυνο απώλειας εισοδήματος ή εργασίας. Οι γυναίκες που απασχολούνται στον τομέα της πρόνοιας και της υγείας έχουν επιβαρυνθεί κατά την πανδημία δυσανάλογα με τους άνδρες. Γενικά οι γυναίκες απασχολούνται σε μεγάλα ποσοστά σε θέσεις εργασίας που διατηρούν την κοινωνία σε λειτουργία, όπως στη διδασκαλία, στη γραμματειακή υποστήριξη, στις πωλήσεις, στον ξενοδοχειακό τομέα και τουρισμό και σε άλλες υπηρεσίες. Στον τομέα της καθαριότητας και οικιακής βοήθειας οι γυναίκες αποτελούν το 95%, στην παιδοκομία το 93%, στις παραϊατρικές υπηρεσίες το 86%, στα ταμεία το 82%. Σε καθεστώς μερικής απασχόλησης εργάζεται το 32% των γυναικών και το 9% των ανδρών στην Ε.Ε.
Πηγή: kathimerini.gr[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]