FOLLOW US: facebook twitter

ΗΠΑ: Το σενάριο για μαζικές απελάσεις από τον Τραμπ – Ο άγνωστος νόμος του 1798

Ημερομηνία: 15-11-2024 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Κόσμος, Νέα

Ο Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται να κινητοποιήσει υπηρεσίες σε ολόκληρη την αμερικανική κυβέρνηση για να τον βοηθήσουν να απελάσει αριθμό ρεκόρ μεταναστών και φέρεται να υποσχέθηκε πως μπορεί να επικαλεστεί έναν ελάχιστα γνωστό νόμο 226 ετών για να το πετύχει, όταν επιστρέψει στην εξουσία, τον «Νόμο για τους Εχθρικούς Αλλοδαπούς» προκαλώντας ανατριχίλα.

Ο Τζον Άνταμς ήταν πρόεδρος όταν το Κογκρέσο ενέκρινε για πρώτη φορά το μέτρο. Οι ΗΠΑ αποτελούνταν από μόλις 16 πολιτείες. Και ένας πόλεμος με τη Γαλλία φαινόταν να διαφαίνεται.

«Τόσο μακριά έπρεπε να πάμε πίσω, γιατί εκείνες τις ημέρες δεν παίζαμε παιχνίδια», δήλωσε ο Τραμπ σε μια συγκέντρωση στις 4 Νοεμβρίου. «Θα επικαλεστώ τον νόμο περί αλλοδαπών εχθρών του 1798 για να στοχοποιήσω και να διαλύσω κάθε εγκληματικό δίκτυο μεταναστών που δρα στο αμερικανικό έδαφος».

Ο Τραμπ υποστήριξε ότι ο νόμος θα δώσει στην κυβέρνησή του «τεράστια εξουσία» και θα επιτρέψει στους αξιωματούχους να «απομακρύνουν όλα τα γνωστά ή ύποπτα μέλη συμμοριών, εμπόρους ναρκωτικών ή μέλη καρτέλ από τις Ηνωμένες Πολιτείες».

Νομικοί εμπειρογνώμονες που μίλησαν στο CNN λένε ότι οι προσπάθειες επίκλησης του νόμου θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν μια δύσκολη μάχη στο δικαστήριο. Αλλά δεδομένου του πόσο συχνά τον ανέφερε ο Τραμπ κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας και της παρουσίας του στη φετινή πλατφόρμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, είναι πιθανό να ακούσουμε γι’ αυτόν περισσότερο τους επόμενους μήνες.

Ακολουθεί μια ματιά σε μερικές βασικές ερωτήσεις και απαντήσεις σχετικά με τον νόμο που ο Τραμπ έχει σηματοδοτήσει ότι θα αποτελέσει μέρος του σχεδίου του για μαζικές απελάσεις.

Ποιες περιστάσεις επιτρέπουν στον πρόεδρο να επικαλεστεί αυτόν τον νόμο;

  • Κηρύσσεται πόλεμος μεταξύ των ΗΠΑ και «οποιουδήποτε ξένου έθνους ή κυβέρνησης» Ή
  • «Διαπράττεται, επιχειρείται ή απειλείται εισβολή ή ληστρική εισβολή κατά της επικράτειας των Ηνωμένων Πολιτειών από οποιοδήποτε ξένο έθνος ή κυβέρνηση» και «ο Πρόεδρος προβαίνει σε δημόσια διακήρυξη του γεγονότος».

Με άλλα λόγια, εάν οι ΗΠΑ βρίσκονται σε πόλεμο με άλλη χώρα ή εάν ένα ξένο έθνος ή μια ξένη κυβέρνηση έχει εισβάλει ή απειλεί να εισβάλει στις ΗΠΑ, ο πρόεδρος μπορεί να επικαλεστεί την Πράξη περί ξένων εχθρών.

Ποιοι θα επηρεαστούν;

Υπό αυτές τις συνθήκες, «όλοι οι ιθαγενείς, πολίτες, κάτοικοι ή υπήκοοι του εχθρικού έθνους ή της εχθρικής κυβέρνησης» που είναι τουλάχιστον 14 ετών και δεν έχουν πολιτογραφηθεί πολίτες των ΗΠΑ «θα πρέπει να συλλαμβάνονται, να περιορίζονται, να ασφαλίζονται και να απομακρύνονται ως αλλοδαποί εχθροί».

Με άλλα λόγια, ορισμένοι άνθρωποι που δεν είναι πολίτες των ΗΠΑ θα μπορούσαν να κηρυχθούν «αλλοδαποί εχθροί» με βάση την εθνικότητά τους. Και αυτός ο χαρακτηρισμός θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση για την κράτηση και την απέλασή τους.

Αρχικά, ο νόμος ίσχυε μόνο για άνδρες αλλοδαπούς υπηκόους. Αλλά τροποποιήθηκε το 1918, αφού ο Γούντροου Γουίλσον ζήτησε από το Κογκρέσο να του δώσει την εξουσία να στοχοποιήσει «γυναίκες γερμανικής καταγωγής» κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, λέει η Κάθριν Γιον Εμπράιτ του Κέντρου Μπρέναν του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης.

Παρόλο που ο νόμος τεχνικά δεν ισχύει γι’ αυτά, στο παρελθόν παιδιά κάτω των 14 ετών κρατούνταν μαζί με τους γονείς τους για να αποφευχθεί ο χωρισμός οικογενειών, λέει η Ebright. «Στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, η τυπική εναλλακτική λύση ήταν να στέλνεις τα μικρά παιδιά σου ή τα παιδιά των πολιτών των ΗΠΑ σε ορφανοτροφείο».

Εντάξει, αλλά οι ΗΠΑ δεν βρίσκονται σε πόλεμο με άλλα έθνη.

Μπορεί αυτός ο νόμος να εξακολουθεί να ισχύει;

Οι ειδικοί λένε ότι αν η κυβέρνηση Τραμπ επικαλεστεί τον νόμο περί εχθρών αλλοδαπών, οι συνήγοροι των μεταναστών και των πολιτικών δικαιωμάτων είναι πιθανό να υποστηρίξουν ότι είναι παράνομο να χρησιμοποιείται ο νόμος για την κράτηση και την απέλαση αλλοδαπών υπό αυτές τις συνθήκες.

«Δεν υπάρχει στρατιωτική εισβολή ή στρατιωτική ληστρική εισβολή που διαπράττεται από ένα πραγματικό ξένο έθνος ή κυβέρνηση», λέει ο Ebright. «Και έτσι, ανεξάρτητα από το πόσο ευρέως ή στενά θα ήθελε να το εφαρμόσει, θα αντιτασσόμασταν σε οποιαδήποτε επίκληση ως κατάχρηση εξουσίας σε καιρό πολέμου».

Γιατί ο Τραμπ επικαλέστηκε αυτόν τον νόμο αντί να στραφεί στους νόμους που συνήθως χρησιμοποιούνται για την επιβολή της μετανάστευσης;

Ο Τραμπ δήλωσε τον Οκτώβριο ότι θέλει να χρησιμοποιήσει τον νόμο του 1798 επειδή «δίνει τεράστια εξουσία σε όλους να ισιώσουν τη χώρα μας».

«Πρέπει να πάτε τόσο πίσω, γιατί καθώς μεγαλώνουμε και μεγαλώνουμε, η πολιτική μας και οι πολιτικοί μας γίνονται όλο και πιο αδύναμοι», είπε σε μια συγκέντρωση τον Οκτώβριο στο Νέο Μεξικό. «Οι νόμοι μας δεν σημαίνουν τίποτα».

Οι συλλήψεις και οι απελάσεις που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του νόμου περί εχθρών αλλοδαπών δεν περνούν από το δικαστικό σύστημα μετανάστευσης, το οποίο παρέχει στους μετανάστες την ευκαιρία να ζητήσουν ανακούφιση και να προβάλουν τα επιχειρήματά τους για να παραμείνουν στη χώρα. Οι ειδικοί έχουν σημειώσει ότι το συσσωρευμένο δικαστικό σύστημα, όπου οι υποθέσεις μπορεί να διαρκέσουν χρόνια, θα μπορούσε να αποτελέσει σημαντικό εμπόδιο στα σχέδια μαζικών απελάσεων του Τραμπ.

«Οπότε εκεί νομίζω ότι μπαίνει ο νόμος περί αλλοδαπών εχθρών», λέει η Jean Lantz Reisz, συνδιευθύντρια της κλινικής μετανάστευσης στη Νομική Σχολή Gould του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας. «Νομίζω ότι ο Τραμπ το επικαλείται αυτό ως έναν τρόπο για να παρακάμψει κατά κάποιον τρόπο όλες τις διαδικασίες και να διευκολύνει τη σύλληψη και την απέλαση των ανθρώπων».

Αλλά όταν ο Τραμπ μιλάει για αυτή την πράξη, συχνά αναφέρεται σε συμμορίες και καρτέλ. Θα άλλαζε τα πράγματα αν επικεντρωνόταν σε αυτές τις ομάδες;

«Ένα μέλος καρτέλ, ένα μέλος συμμορίας δεν πρόκειται να είναι μια ξένη κυβέρνηση», λέει ο Ράις. «Αν η κυβέρνηση Τραμπ … ήθελε να χαρακτηρίσει (ένα καρτέλ) ως ξένη κυβέρνηση, αυτό θα αντιμετώπιζε προβλήματα, επειδή μπορεί να υπάρχει μόνο μία κυβέρνηση ενός έθνους».

Ο Τζορτζ Φίσμαν, πρώην αναπληρωτής γενικός σύμβουλος του Υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας στην πρώτη κυβέρνηση Τραμπ, συνέταξε μια ανάλυση πέρυσι, υποστηρίζοντας ότι ο νόμος του 18ου αιώνα «πρέπει να βγει από τη σύνταξη» και θα πρέπει να θεωρηθεί «ένα πολύτιμο εργαλείο πολεμικής καταπολέμησης κατά τη διάρκεια μελλοντικών συγκρούσεων».

Όμως ο Φίσμαν, δήλωσε στο CNN ότι πιστεύει ότι ο νόμος δεν θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για ένα γενικό σχέδιο απέλασης που θα στόχευε μετανάστες χωρίς χαρτιά.

«Νομίζω ότι αυτό δεν θα μπορούσε να σταθεί σε ομοσπονδιακό δικαστήριο, επειδή δεν νομίζω ότι οι ενέργειές τους μπορούν να αποδοθούν σε αυτές τις κυβερνήσεις. Και ακόμη και αν μπορούσαν, τότε τίθεται το ερώτημα αν η μαζική παράνομη μετανάστευση συνιστά εισβολή», λέει. «Αυτό το επιχείρημα έχει διατυπωθεί … αλλά κανένα ομοσπονδιακό δικαστήριο δεν το έχει ακόμη αποδεχθεί. Έτσι, αυτό θα ήταν ένα ακόμη εμπόδιο».

Το ξεπέρασμα αυτών των εμποδίων θα ήταν μια «δύσκολη ανάβαση στο ομοσπονδιακό δικαστήριο», υποστήριξε ο Fishman στην ανάλυση που έγραψε πέρυσι για το Κέντρο Μελετών Μετανάστευσης. Ο Fishman είναι ανώτερος νομικός συνεργάτης της δεξαμενής σκέψης, η οποία υποστηρίζει τον περιορισμό της μετανάστευσης στις ΗΠΑ.

Αλλά είναι πιθανό, λέει, ότι οι αξιωματούχοι θα μπορούσαν να προσπαθήσουν να προβάλουν την υπόθεση ότι ορισμένα έθνη είναι ουσιαστικά «κράτη της μαφίας», όπου το οργανωμένο έγκλημα έχει διεισδύσει στην κυβέρνηση.

«Νομίζω ότι θα μπορούσε να διατυπωθεί ένα πολύ ισχυρό επιχείρημα ότι σε αυτές τις περιπτώσεις μπορεί να χρησιμοποιηθεί ο νόμος περί εχθρών αλλοδαπών», λέει. «Αλλά, ξέρετε, θα πρέπει να εξετάζεται κάθε περίπτωση ξεχωριστά».

Υποσχέθηκε μαζικές απελάσεις

Οι υποστηρικτές του Τραμπ -συμπεριλαμβανομένων ορισμένων που θα μπορούσαν να εισέλθουν στη δεύτερη κυβέρνησή του- αναμένουν ότι ο Ρεπουμπλικανός εκλεγμένος πρόεδρος θα καλέσει τους πάντες, από τον αμερικανικό στρατό μέχρι τους διπλωμάτες στο εξωτερικό, για να μετατρέψει την προεκλογική του υπόσχεση για μαζικές απελάσεις σε πραγματικότητα. Η προσπάθεια θα περιλαμβάνει συνεργασία με πολιτείες υπό ρεπουμπλικανική ηγεσία και θα χρησιμοποιήσει την ομοσπονδιακή χρηματοδότηση ως μοχλό πίεσης έναντι των αντιστεκόμενων δικαιοδοσιών.

Ο Τραμπ ανακατέλαβε τον Λευκό Οίκο υποσχόμενος μια τεράστια καταστολή της μετανάστευσης. Το κεντρικό στοιχείο της υποψηφιότητάς του για επανεκλογή ήταν η υπόσχεση να απελάσει αριθμό ρεκόρ μεταναστών, μια επιχείρηση που ο υποψήφιος συνεργάτης του Τραμπ, ο Τζέι Ντι Βανς, εκτίμησε ότι θα μπορούσε να απομακρύνει 1 εκατομμύριο ανθρώπους ετησίως.

Οι συνήγοροι των μεταναστών προειδοποιούν ότι η προσπάθεια απέλασης του Τραμπ θα είναι δαπανηρή, διχαστική και απάνθρωπη, οδηγώντας σε διαχωρισμούς οικογενειών και καταστρέφοντας τις κοινότητες. Τα exit polls της Edison Research έδειξαν ότι το 39% των ψηφοφόρων δήλωσε ότι οι περισσότεροι μετανάστες που βρίσκονται παράνομα στις ΗΠΑ θα πρέπει να απελαθούν, ενώ το 56% δήλωσε ότι θα πρέπει να τους επιτραπεί να υποβάλουν αίτηση για νόμιμο καθεστώς.

Ο Τραμπ αγωνίστηκε να αυξήσει τις απελάσεις κατά τη διάρκεια της προεδρίας του 2017-2021. Όταν υπολογίζονται τόσο οι μεταναστευτικές απομακρύνσεις όσο και οι ταχύτερες «επιστροφές» στο Μεξικό από αξιωματούχους των αμερικανικών συνόρων, ο Μπάιντεν απέλασε περισσότερους μετανάστες το οικονομικό έτος 2023 από οποιοδήποτε έτος του Τραμπ, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία.

Όμως, μια επιχείρηση απέλασης με στόχο εκατομμύρια ανθρώπους θα απαιτούσε πολύ περισσότερους αστυνομικούς, κρεβάτια κράτησης και δικαστές μεταναστευτικών δικαστηρίων. Το Αμερικανικό Συμβούλιο Μετανάστευσης, μια ομάδα υπεράσπισης των μεταναστών, υπολόγισε το κόστος της απέλασης 13 εκατομμυρίων μεταναστών που βρίσκονται παράνομα στις ΗΠΑ σε 968 δισεκατομμύρια δολάρια σε λίγο περισσότερο από μια δεκαετία.

Ο Τομ Χόμαν, πρώην εκτελών χρέη διευθυντή της Υπηρεσίας Μετανάστευσης και Τελωνείων των ΗΠΑ (ICE) που αναμένεται να ενταχθεί στη νέα κυβέρνηση, δήλωσε σε συνέντευξή του στα τέλη Οκτωβρίου ότι η κλίμακα των απελάσεων θα εξαρτηθεί από τους πιθανούς αξιωματικούς και τους χώρους κράτησης.

«Όλα εξαρτώνται από τον προϋπολογισμό», είπε.

Ενώ η επερχόμενη κυβέρνηση Τραμπ θα μπορούσε να επωφεληθεί από την εμπειρία που απέκτησε κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του, θα μπορούσε και πάλι να συναντήσει την αντίσταση των ιδεολογικά αντίθετων κυβερνητικών υπαλλήλων, συμπεριλαμβανομένων των υπαλλήλων που ελέγχουν τους μετανάστες για άσυλο.

Η Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών και οι ομάδες υπεράσπισης των μεταναστών προετοιμάζονται για δικαστικές μάχες εάν ο Τραμπ δοκιμάσει και πάλι τα όρια της νομικής του εξουσίας.

Ο Λι Γκέλερντ, δικηγόρος της ACLU που ηγήθηκε του αγώνα κατά της επίμαχης πολιτικής του Τραμπ για τον διαχωρισμό των οικογενειών, δήλωσε ότι περισσότεροι από 15 δικηγόροι που επικεντρώνονται στη μετανάστευση με το εθνικό γραφείο της οργάνωσης πέρασαν τη χρονιά προετοιμάζοντας την πιθανότητα επιστροφής του Τραμπ.

«Σίγουρα πρέπει να συντονιστούμε και να έχουμε περισσότερους πόρους, διότι πιστεύω ότι θα έρθουν πολύ πιο προετοιμασμένοι», δήλωσε ο Γκέλερντ.

Αναδημοσίευση από documentonews.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

leventis

olympia