FOLLOW US: facebook twitter

«Ιωάννης Καποδίστριας – Μια απόπειρα ιστορικής βιογραφίας»

Ημερομηνία: 23-04-2024 | Συντάκτης:

Eξαιρετικά ενδιαφέρουσα η εκδήλωση-παρουσίαση βιβλίου του ιστορικού κ. Χρήστου Λούκου από τον Όμιλο Φίλων Δημοτικής Βιβλιοθήκης Λεχαινών

Επιτυχημένη και εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ήταν η εκδήλωση-παρουσίαση βιβλίου του ιστορικού κ. Χρήστου Λούκου που πραγματοποίησε ο Όμιλος Φίλων Δημοτικής Βιβλιοθήκης Λεχαινών το Σάββατο 20 Απριλίου στο Σινέ Άστρον στα Λεχαινά.

Ο Χρήστος Λούκος, κορυφαίος Έλληνας ιστορικός με σημαντικό έργο για την Επανάσταση του 1821, την τυπογραφία και τη Σύρο, για πάνω από 50 χρόνια ασχολείται με τον Ιωάννη Καποδίστρια και η ιστορική κοινότητα έχει ταυτίσει τη σοβαρή έρευνα για τον πρώτο κυβερνήτη με το έργο του.

Η Μαργαρίτα Αργυράκη πρόεδρος του Συλλόγου της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Λεχαινών πληροφόρησε το κοινό για τη μακρά επιστημονική πορεία του προσκεκλημένου που επισκέπτεται για δεύτερη φορά ως ομιλητής τα Λεχαινά.

Βασική αντίληψη του είναι ότι η Καποδιστριακή περίοδος αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της Ελληνικής Επανάστασης και μόνο αν έτσι την κατανοήσουμε, μπορούμε να καταλάβουμε τις σκέψεις και τις δράσεις, ακόμη και τις υπερβολές, ατόμων και κοινωνικών ομάδων και όχι με την εκ των υστέρων συμπεριφορά τους.

Όπως ανέφερε ο κ. Λούκος, οι μεγάλες διπλωματικές και πολιτικές ικανότητες του Καποδίστρια, τα προσωπικά του χαρίσματα, η ανιδιοτέλειά του, η μεγάλη του προσφορά στην απελευθερωμένη χώρα δεν χρειάζονται ωραιοποίηση για να φανούν. Αναδεικνύονται μόνα τους από τα ιστορικά τεκμήρια και τις μαρτυρίες. Αυτή η ωραιοποίηση, αγιοποίηση μερικές φορές, που δικαιώνει όλες του τις κυβερνητικές επιλογές και παρασιωπά ή απλώς καταδικάζει οποιαδήποτε αντίθετη γνώμη ή πράξη, δεν βελτιώνει αλλά βλάπτει την ιστορική του εικόνα. Αντίθετα, κάθε ατεκμηρίωτη και μονομερής κριτική μόνο των αυταρχικών ή άλλων επιλογών του χωρίς την κατανόηση των συνθηκών που επικρατούσαν όταν ο Καποδίστριας ασκούσε την εξουσία, είναι ανιστόρητη.

Μέσα από μια ιδιαίτερα γόνιμη και ταυτόχρονα ελκυστική συζήτηση ανάμεσα στον συγγραφέα κ. Χρήστο Λούκο και τη φιλόλογο-ιστορικό Ευγενία Αδαμοπούλου οι συμμετέχοντες έγιναν κοινωνοί της περιόδου της Επανάστασης και της προσωπικότητας του Ιωάννη Καποδίστρια. Βάση της συζήτησης αποτέλεσαν τα δύο πρόσφατα έργα του (2022): Το βιβλίο του ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ ΜΙΑ ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΒΙΟΓΡΑΦΙΑΣ εκδόσεις ΜΙΕΤ και το βιβλίο του ΜΙΑ ΣΥΝΤΟΜΗ ΙΣΤΟΡΙΑ Της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ εκδόσεις ΘΕΜΕΛΙΟ, ενώ διατυπώθηκαν σκέψεις για τη ζωή και το έργο του Καποδίστρια, όπως ο ρόλος του στις αποφάσεις των μεγάλων δυνάμεων για τις τύχες της μεταναπολεόντειας Ευρώπης, η στάση του απέναντι στη Φιλική Εταιρεία και την Ελληνική Επανάσταση, η αποχώρησή του από τη ρωσική υπηρεσία, η εκλογή του ως Κυβερνήτη της Ελλάδος, η δολοφονία του κ.α


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος