FOLLOW US: facebook twitter

Ιωάννης Καποδίστριας

Ημερομηνία: 27-09-2023 | Συντάκτης:

Της Πολυξένης Ζαρκαδούλα


Σαν σήμερα σκοτώθηκε μια εμβληματική προσωπικότητα στον χώρο της πολιτικής αλλά και της ιστορίας της Ελλάδος και όχι μόνο, ο Ιωάννης Καποδίστριας. Υπουργός εξωτερικών της Ρωσίας διετέλεσε Κυβερνήτης για μια επταετία στην Ελλάδα. Οραματίστηκε και προσπάθησε να κάνει την Ελλάδα μια μεγάλη δύναμη αλλά δυστυχώς δεν πρόλαβε.

Ο Ιωάννης Καποδίστριας γεννήθηκε στις 11 Φεβρουαρίου 1776 στην Κέρκυρα. Καταγόταν από αριστοκρατική οικογένεια και έτσι μεγάλωσε. Και οι δυο γονείς του ήταν γραμμένοι στη «Χρυσή Βίβλο» των ευγενών. Σπούδασε ιατρική, φιλοσοφία, νομική σε πανεπιστήμιο της Ιταλίας.

Επέστρεψε στη γενέτειρά του ως γιατρός και μετά από ένα διάστημα ανέλαβε τη διοίκηση του στρατιωτικού νοσοκομείου. Ακριβώς λόγω της αγάπης και της στοργής που είχε για τον τόπο του σε συνδυασμό με την οξύνοια και τις διοικητικές του ικανότητες έγινε ένας εκ των δύο διοικητών της Ιονίου Πολιτείας. Ακούμπησε πάνω στα προβλήματα και τις έγνοιες του τόπου του καθώς διακατεχόταν από συμπόνοια και ευαισθησία για τους συμπολίτες του.

Η εξωτερική του πολιτική

Το 1807 τον έστειλαν στη Λευκάδα που απειλούσε ο Αλή Πασάς κι εμπόδισε την απειλή αυτή. Εκεί ήρθε σε επαφή με τους οπλαρχηγούς της μετέπειτα Επανάστασης του 1821. Τα προσόντα του αναγνωρίστηκαν διεθνώς και το 1809 εστάλη ως διπλωμάτης της Ρωσίας. Ο Ιωάννης Καποδίστριας ήταν αυτός που αναδιοργάνωσε το ελβετικό σύνταγμα. Στο Συνέδριο της Βιέννης ήταν αυτός που έβαλε τα θεμέλια της «Ιεράς Συμμαχίας» καταφέρνοντας να σταματήσει τον Μέτερνιχ και να πετύχει τη διεθνή ουδετερότητας της Ελβετίας. Στη διάρκεια των χρόνων που ήταν δίπλα στον τσάρο ο Ιωάννης Καποδίστριας έμαθε για την ίδρυση της Φιλικής Εταιρείας. Η πρώτη του μέριμνα ήταν να μη ρισκάρει τη ζωή των Ελλήνων για αυτό προσπάθησε μεν να βοηθήσει τη Φιλική Εταιρεία αλλά με σύνεση και καρτερικότητα, έτσι κινούσε τα νήματα στα κρυφά. Επιδίωκε να μαθευτεί η κατάσταση των Ελλήνων στα χρόνια της Τουρκοκρατίας και στο εξωτερικό και να συνδράμουν διεθνώς και οι άλλες χώρες στην απελευθέρωσή της και ιδιαίτερα μέσω του τσάρου χωρίς να υποκινήσει υποψίες για τη δημιουργία κράτους υπό τον έλεγχο της Ρωσίας. Όταν έγινε η Ελληνική Επανάσταση του 1821 διαφώνησε με τον τσάρο Αλέξανδρο καθώς τάχθηκε υπέρ της, τον εγκατέλειψε και μετέβη στην Ελβετία η οποία τον τίμησε με τον τίτλο του επίτιμου πολίτη. Ποτέ δε σταμάτησε να σκέφτεται την πατρίδα του.

Το πολυδιάστατο έργο του στη χώρα μας

Στις 14 Απριλίου 1827 στην Εθνική Συνέλευση της Τροιζήνας αποφάσισαν αυτός να είναι ο πρώτος Κυβερνήτης της Ελλάδος. Μετά από 400 χρόνια σκλαβιάς που ανέλαβε ο Ιωάννης Καποδίστριας είχε δύσκολο έργο και πολυδιάστατο. Ο Ιωάννης Καποδίστριας σε αυτά που έδωσε βάση ήταν στην ασφάλεια του ελληνικού κράτους, στο εκπαιδευτικό σύστημα και στο νομικό σύστημα της χώρας για να δημιουργήσει από την αρχή το ελληνικό κράτος και να θέσει τα θεμέλια για τη δημιουργία του όπως το οραματίστηκε διοίκησε με αυταρχικότητα και έκανε σημαντικές μεταρρυθμίσεις και ασχολήθηκε με διαφορετικούς τομείς.

Διέλυσε τη Βουλή και στη θέση της έφτιαξε το Πανελλήνιο το οποίο δεν είχε καμία δικαιοδοσία και δημιούργησε ένα υπουργικό συμβούλιο με αρχηγό τον ίδιο. Χώρισε τη χώρα σε διοικητικές περιφέρειες και δημιούργησε τα δικαστήρια. Καθιέρωσε ως εθνικό νόμισμα τον «Φοίνικα» και ίδρυσε Εθνικό Νομισματοκοπείο. Τον απασχόλησε ιδιαίτερα το εκπαιδευτικό σύστημα και για αυτό ίδρυσε νέα σχολεία, δημιούργησε το «Κεντρικό Σχολείο», ίδρυσε το αρχαιολογικό Μουσείο και το Ορφανοτροφείο στην Αίγινα. Έδωσε δάνεια στους νησιώτες για αγορά πλοίων και κατασκευή ναυπηγείων. Αναδιοργάνωσε τις ένοπλες δυνάμεις με στόχο τον αναχαιτισμό των Οθωμανικών δυνάμεων. Η εισαγωγή της καλλιέργειας της πατάτας οφείλεται σε αυτόν. Η «Βασιλέως Κωνσταντίνου» που οδηγεί στην πλατεία Συντάγματος έγινε στην περίοδο διακυβέρνησης υπό τον Ιωάννη Καποδίστρια όπως επίσης στον ίδιο οφείλονται η διάνοιξη ακόμα πολλών δρόμων. Ίδρυσε τη στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων. Το πιο σημαντικό από όσα έκανε ήταν ότι διέθεσε όλη του την περιουσία για το ελληνικό κράτος και αρνήθηκε να έχει μισθό. Όλοι οι ιστορικοί, ανεξαρτήτου της κριτικής που του άσκησαν, συμφωνούσαν στη φιλοπατρία που αισθανόταν ανέκαθεν.

Η δολοφονία του και η υστεροφημία του

Ο Ιωάννης Καποδίστριας είχε μεγάλα σχέδια για την αναδιοργάνωση του ελληνικού κράτους και εξαιτίας των σχέσεών του με τη Ρωσία πολλές φορές ανέπτυξε κραδασμούς στις σχέσεις του με τους αντιπάλους του αλλά και με τις ξένες δυνάμεις που η καθεμιά ήθελε τους δικούς της ανθρώπους σε ηγετικές θέσεις για τους δικούς της λόγους. Επιπλέον το γεγονός ότι είχε φυλακίσει τον Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη ήταν κι αυτό ένας λόγος που όπλισε τα χέρια των αδερφών Κωνσταντίνο και Γεώργιο Μαυρομιχάλη το πρωί της 9ης Οκτωβρίου 1831 έξω από την εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνος. Ωστόσο και τα δύο αδέρφια καταδικάστηκαν μετά τη δολοφονία του Ιωάννη Καποδίστρια. Κηδεύτηκε στη γενέτειρά του πλάι στον πατέρα του.

Το ελληνικό κράτος για να τον τιμήσει έδωσε στο νόμισμα των 20 λεπτών το πρόσωπό του. Έπειτα το Πανεπιστήμιο Αθηνών απέκτησε το όνομα του Καποδίστρια όπως και σε άλλους δημόσιους χώρους και δρόμους.

Πηγές:

  1.  Newsroom, « Ιωάννης Καποδίστριας: Η σφαίρα που σκότωσε τον κυβερνήτη, πλήγωσε βαθιά την Ελλάδα», 8 Μαρτίου 2021, https://www.ethnos.gr/history/article/125805/ioannhskapodistriashsfairapoyskotosetonkybernhthplhgosebathiathnellada
  2. «Ο Καποδίστριας και η Φιλική Εταιρεία», http://historyreport.gr/index.php/%CE%A3%CF%84%CE%B1-%CE%BD%CE%B5%CF%8C%CF%84%CE%B5%CF%81%CE%B1-%CF%87%CF%81%CF%8C%CE%BD%CE%B9%CE%B1/%CE%95%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AC-%CE%98%CE%AD%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1/893-%CE%9F-%CE%9A%CE%B1%CF%80%CE%BF%CE%B4%CE%AF%CF%83%CF%84%CF%81%CE%B9%CE%B1%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B7-%CE%A6%CE%B9%CE%BB%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%95%CF%84%CE%B1%CE%B9%CF%81%CE%B5%CE%AF%CE%B1
  3.  «ΣΥΝΤΟΜΗ ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ», https://www.capodistriasmuseum.gr/i-kapodistrias/syntomi-viografia/

 «Ιωάννης Καποδίστριας», https://www.sansimera.gr/biographies/195

Πηγή εικόνας: https://www.sansimera.gr/biographies/195


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

epixeiriseismprosta leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot