FOLLOW US: facebook twitter

Ημερολόγιο εξόδου: Όλα… στάχτη και μπούρμπερη!

Ημερομηνία: 27-07-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Αρθρογραφία, Νέα, Σχόλια

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”116631″ img_size=”full”][vc_column_text]

Γράφει μια “πρώην” έγκλειστη

Κρανίου τόπο θυμίζει για μια ακόμα φορά η Ηλεία  από τις φωτιές των τελευταίων ημερών και κυρίως την μεγάλη πυρκαγιά στα χωριά της Ολυμπίας που άφησε πίσω της μόνο στάχτη και δάκρυα, γιατί αυτά πάνε πάντα μαζί! Και τα όμορφα χωριά μας, ΄΄όμορφα” καίγονται και θα συνεχίσουν να καίγονται όσο υπάρχουν ανεγκέφαλοι που αποφασίζουν με ανέμους οχτώ μποφόρ και με το χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς στο κόκκινο , να “καθαρίσουν” τα χωράφια τους, να κάψουν τα πλαστικά τους ή τα λιόκλαρά τους χωρίς να σκεφτούν ότι στην πορεία την φωτιά μπορεί και να μην έχεις την δυνατότητα να την ελέγξεις! Κι άμα σου ξεφύγει, οι συνέπειες θα είναι πάντα αυτές που αντικρίζουμε! Στάχτες!!! Κι όσο εμείς ξεχνάμε, τόσο θα καιγόμαστε!

Αν και οι περισσότερες καταστροφικές πυρκαγιές στα λίγα εναπομείναντα δάση  της χώρας μας αποδίδονται σε εμπρησμό, οι αυτουργοί, φυσικοί και ηθικοί, είτε αγνοούνται είτε ακόμα κι αν συλληφθούν, ακόμα κι αν ομολογήσουν την πράξη τους και καταδικαστούν, σπανίως θα βρεθούν πίσω από τα σίδερα της φυλακής. Γιατί ο εμπρησμός είναι ένα έγκλημα που στην πράξη μένει ατιμώρητο!  Τι κι αν υπάρχει λοιπόν διαχωρισμός στον εμπρησμό από πρόθεση με τον εμπρησμό εξ αμελείας  ή στον διαχωρισμό των ποινών, το αποτέλεσμα παραμένει ίδιο! Ο δασικός μας πλούτος αφανίζεται, δάση που καίγονται θέλουν 50 και 100 χρόνια να ξαναγίνουν δάση, το οξυγόνο μας χάνεται και ανθρώπινες περιουσίες καταστρέφονται.

Και η Ηλεία αυτό το 2007 το πλήρωσε ακριβά! Πολύ ακριβά κι από εκείνες τις μαύρες μέρες και τον πύρινο όλεθρο, ακόμα δεν μπορεί να συνέλθει και να αποκτήσει ξανά το βηματισμό της.  Ακόμα και σήμερα εξακολουθεί να πληρώνει τις συνέπειες εκείνης της φωτιάς ακόμα και σε οικονομικό επίπεδο, αφού οι δανειολήπτες εκείνων των πυροδανείων εξακολουθούν να παραμένουν “ομηροι” και “εγκλωβισμένοι” των οικονομικών πολιτικών που τους θέτουν “εκτός” των προγραμμάτων που θα μπορούσαν να τους βοηθήσουν να σταθούν ξανά στα πόδια τους !

Δάνεια που θα τα κουβαλάνε στην πλάτη εσαεί και όπως φαίνεται εκείνα τα πυροδάνεια θα γίνουν ταφόπλακα για πολλές επιχειρήσεις και επαγγελματίες που βιώνουν την μια κρίση μετα την άλλη.  Πρώτα πυρκαγιές του 2007, μετα η η μεγάλη οικονομική κρίση που γονάτισε όχι μόνο την Ηλεία αλλά όλη τη χώρα μετά το 2010, τα μνημόνια που ακολούθησαν και τώρα ο κορονοϊός. Οι εφτά πληγές του Φαραώ συνεχίζουν να ακολουθούν το νομό μας που δεν μπορεί με τίποτα να σηκώσει κεφάλι! Για ποια μεγάλα αναπτυξιακά πλάνα λοιπόν μιλάμε, όταν οι πολιτικοί δεν μπορούν να ξεκινήσουν και να λύσουν τα μικρότερα που θα μπορούσαν με μια διάταξη να βάλουν τα πράγματα στη θέση τους.

Παρ ΄ολα αυτά και επειδή δεν μαθαίνουμε απο το παρελθόν, απο την Ηλεία, από το Μάτι, οι φωτιές θα συνεχίσουν να ανάβουν!  Κι όταν βλέπεις ξανά μαύρους καπνούς να ζώνουν την Ολυμπία και τον εφιάλτη να ξυπνά και πάλι, τρέμει το φυλλοκάρδι σου! Και φανταστείτε ότι είμαστε ακόμα στα τέλη Ιουλίου, ο Αύγουστος δεν εχει μπει ακόμα κι αν δεν υπάρξει ένα συντονισμένο σχέδιο πρόληψης των πυρκαγιών κι αφήσουμε τα πράγματα στην τύχη τους, θα υπολογίζουμε μόνο  στην άμεση επέμβαση των πυροσβεστικών δυνάμεων που πραγματικά κάνουν υπεράνθρωπες προσπάθειες στα μέτωπα των πυρκαγιών. Αλλά αυτή δεν είναι λύση!  Η φετινή καλοκαιρινή περίοδος ξεκίνησε στραβά κι αυτό μόνο αισιοδοξία δεν μπορεί να φέρει.

Και το κακό ξεκινάει πρώτα από τον καθένα από μας, είναι πρωτίστως ατομική ευθύνη να διαφυλάξουμε τον τόπο μας και μετά συλλογική, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τον κορονοϊό. Γιατί όπως εξελίσσονται τα πράγματα, η χώρας μας τούτο το καλοκαίρι δίνει μάχη σε δύο μέτωπα, στο μέτωπο των πυρκαγιών και στο μέτωπο του κορονοϊού για να  μην προσθέσω βεβαίως και το μέτωπο με τον Ερντογάν και πολύ φοβάμαι ότι και στα τρία θα φανεί κατώτερη των καταστάσεων!  Βιώνουμε ένα πολύ “καυτό” καλοκαίρι από κάθε άποψη και ο απολογισμός του φθινοπώρου το πιθανότερο είναι ότι θα τα βρεί όλα… στάχτη και μπούρμπερη! Αχ Ελλάδα μου καημένη…

Φωτο Σταμάτης Καραγκούνης[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot