FOLLOW US: facebook twitter

Ημερολόγιο εξόδου: Φοβού τον κορονοϊό και όχι το πρόστιμο!

Ημερομηνία: 19-07-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Αρθρογραφία, Νέα, Σχόλια

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”116129″ img_size=”full”][vc_column_text]Γράφει μια πρώην «έγκλειστη»

Η στήλη ξεκίνησε την πορεία της ως “Ημερολόγιο καραντίνας” και μετεξελίχθηκε σε “Ημερολόγιο εξόδου” και εύχομαι μετά την αλματώδη καλοκαιρινή αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού, να παραμείνει έτσι και να μην χρειαστεί να… ξαναβαφτιστεί! Ήδη απο την Παρασκευή το βράδυ κι ενώ στα νυχτερινά μπαράκια το… δύο μέτρα απόσταση είναι απλώς… μπλακ χιούμορ, επανέρχεται η υποχρεωτική μάσκα στα σουπερ μάρκετ με πρόστιμο… 150 ευρώ! Δηλαδή ξανάπιασε δυναμικά δουλειά ο… αστυνόμος με το μπλοκάκι που κοντεύαμε να τον λησμονήσουμε από την εποχή της καραντίνας για να σε γράφει για μα εξάδα αυγά!

Μέτρα πρόληψης συνοδευόμενα από αστυνομικά μέτρα καταστολής στην απόλυτη καθημερινή μας συνήθεια λες και ο κορονοϊός πάει για ψώνια μόνο στο σούπερ μάρκετ! Δεν πάει ούτε για… ποτό, ούτε για μπάνιο στην παραλία! Δηλαδή το πρωί φοράμε μάσκα για τα ψώνια μας και το βράδυ που πάμε στα ξενυχτάδικα την πετάμε και… ξεσαλώνουμε άφοβα! Και δικαίως ο κόσμος άρχισε να αγανακτεί ξανά όχι γιατί θα φορά μάσκα στο σουπερ μαρκετ, αλλά γιατί μέσα από την όλη δραστηριότητά μας επέλεξαν να ρίχνουν πρόστιμα στην πιο απλή καθημερινή μας συνήθεια! Τι έγινε, αδειάσανε τα κρατικά ταμεία και ψάχνουν τρόπο να τα ξαναγεμίσουνε;

Και μάλιστα όταν το προηγούμενο διάστημα έγινε τόσος λόγος από τους ειδικούς με φοβερές αντιφάσεις για το αν και κατά πόσο μας προστατεύει η μάσκα, με αποτέλεσμα το μέτρο να ατονίσει, να την πετάξουμε και – κακώς- να ξεχάσουμε όσα τραβήξαμε! Μόλις όμως είδαμε ξανά τα σκούρα και πλάκωσε ο κορονοϊοπληκτος τουρισμός, πράγμα που το περιμέναμε και δεν ξέρουμε πώς θα εξελιχθεί, επιστρέφει η μάσκα, υποχρεωτική μόνο στο σούπερ μάρκετ και όχι στις ουρές στην ΔΕΗ, στις δημόσιες υπηρεσίες, στις βραδινές εξόδους και μάλιστα υπό την απειλή προστίμου!

Με λίγα λόγια θέλουν να μας πουν ότι ο Έλληνας που πειθάρχησε -παραδόξως για το χαρακτήρα και το ταπεραμέντο του- να κλειστεί και να απομονωθεί στο σπίτι του δυο μήνες, χρειάζεται την επιβολή προστίμου για να προσαρμοστεί στην νέα πραγματικότητα, ή τον Χαρδαλιά να βγαίνει κάθε Τρίτη στο γυαλί να μας κάνει μάθημα για το πώς θα προστατευτούμε από τον κορονοϊό. Βεβαίως πολλοί το έχουν λησμονήσει ότι ο covid19 είναι εδώ, δεν έφυγε ποτέ, απλώς τον κλείσαμε λίγο έξω από την πόρτα και τώρα προσπαθεί ξανά να εισβάλει μέσα! Όμως τα μέτρα πρόληψης δεν πρέπει να είναι σποραδικά, αλλά ρεαλιστικά και ουσιαστικά και βάσει ενός σχεδιασμού που μάλλον δεν υπάρχει!

Γιατί από την στιγμή που καλοκαίριασε και ανοίξαμε τα σύνορά μας για να επιβιώσουμε, το’ χουμε ξαναπεί, μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα είναι η ιστορία του τουρισμού, θα έπρεπε να υπάρχει ολοκληρωμένο κυβερνητικό σχέδιο αντιμετώπισης μιας νέας πανδημίας, ένα plan b έτοιμο κι αυτό που να εφαρμόζεται ανάλογα με την εξέλιξη του κορονοϊού! Κι έχω την εντύπωση ότι τέτοιο σχέδιο δεν υπάρχει, πάρα μόνο αποσπασματικές αποφάσεις που δεν ξέρω και πόσο αποτελεσματικές θα είναι!

Και εν τέλει, αν ο καθένας απο μας δεν καταλάβει ότι πέρα από την συλλογική ευθύνη υπάρχει πρωτίστως η ατομική για την τήρηση των αποστάσεων για την δική του καθαρά προστασία, όσα μέτρα και να πάρουνε δεν θα πιάσουνε τόπο. Γιατί, το πρόστιμο στο σούπερ μαρκετ είναι μέτρο “ανώδυνο” για την κυβέρνηση και γι αυτό μας το μοστράρουν, δεν έχει κανένα πολιτικό κόστος! Φανταστείτε να επιβάλλει κάτι ανάλογο στις νυχτερινές εξόδους που πραγματικά έχει χαθεί η μπάλα Μπουχός θα γίνουν οι πελάτες και οι τουρίστες μαζί που με τόσο κόπο φέραμε και θα ξεσηκωθεί όλος ο κλάδος της εστίασης και του τουρισμού και βεβαίως κάτι τέτοιο δεν συμφέρει κανέναν! Και αυτό το πολιτικό κόστος δεν μπορούν να το σηκώσουν! Επόμένως πρέπει να υιοθετηθεί ένα ρεαλιστικό σχέδιο, δεν ξέρω ποιο θα είναι αυτό και σίγουρα δεν είναι η εβδομαδιαία ενημέρωσή μας από τον Χαρδαλιά, ούτε τα 150 για τα ψώνια του σούπερ μαρκετ!

Και το μεγάλο πείραμα θα είναι η διαχείριση κρούσματος σε ένα νησί και εκεί θα αποδειχθεί η ετοιμότητά μας! Γιατί είναι πάρα πολύ πιθανό να συμβεί και αυτό, ας μην ξεχνάμε έχουμε ολόκληρο Αύγουστο μπροστά μας. Το σύστημα υγείας θα μπορέσει να ανταποκριθεί; Υπάρχει η ανάλογη οργάνωση διαχείρισης στην πράξη και όχι στην θεωρία; Εδώ θα κριθούμε! Μέχρι τότε, παιδιά αποστάσεις! Όσο μπορείτε! Και μάσκα όπου χρειάζεται όχι με τον φόβο του προστίμου, αλλά με τον φόβο του κορονοϊού! Γιατί τον Χαρδαλιά τον ρώτησα πού θα κάνω Πασχαλιά, στο σπίτι δηλαδή,  μην τον ρωτήσω πού θα κάνω και Δεκαπενταύγουστο![/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot