FOLLOW US: facebook twitter

Σύγχρονες τεχνικές και απαιτήσεις στην Ελαιοκαλλιέργεια: Ενδιαφέρουσα ημερίδα χθες στην ΠΕ Ηλείας

Ημερομηνία: 26-02-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 2, Αγροτικά, Νέα

Μια ενδιαφέρουσα ενημερωτική εκδήλωση για την καλλιέργεια της ελιάς με τίτλο: «Σύγχρονες τεχνικές και απαιτήσεις στην ελαιοκαλλιέργεια» με την παρουσία πολλών ελαιοπαραγωγών καθώς και γεωπόνων του νομού, πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στο συνεδριακό της ΠΕ Ηλείας. Οι ομιλητές παρουσίασαν ορισμένα σημαντικά αποτελέσματα που αφορούν τα προβλήματα του ελαιοκομικού τομέα, της ελαιοπαραγωγής, καθώς και της ελαιοκαλλιέργειας και της διαχείρισής της με μεθόδους Γεωργίας Ακριβείας και έχουν προκύψει στο πλαίσιο υλοποίησης του πρώτου χρόνου του ερευνητικού έργου Opóra που αναπτύσσεται σε 6.000 στρέμματα ελαιώνων στις Π.Ε. Ηλείας και Αιτωλοακαρνανίας. Το πρόγραμμα αυτό  χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας 2014-2020 και υλοποιείται από την εταιρία Οικοανάπτυξη ΑΕ και το Πανεπιστήμιο Πατρών.

Χαιρετισμό απηύθυνε εκ μέρους της Περιφέρειας ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικών θεμάτων Θ. Βασιλόπουλος ο οποίος τόνισε ότι η ελαιοκαλλιέργεια και το ελαιόλαδο που στηρίζει σε μεγάλο βαθμό την οικονομία του τόπου μας και ότι η ποιότητα του ελαιολάδου στην Δυτική Ελλάδα είναι αδιαμφισβήτητη λόγω εδάφους και κλίματος. Τόνισε ακόμα ότι η Περιφέρεια συμμετέχει στο πρόγραμμα opora και έχει αναλάβει να βελτιώσει τις συνθήκες παραγωγής και διάθεσης του ελαιολάδου στην περιοχή μας και να στηρίξει δυνατότητες που παράγει η γεωργία ακριβείας με την συμβολή και του Εδαφολογικού Εργαστηρίου. Στόχος παραμένει η βελτίωση της ποιότητας και η αύξηση της ποσότητας ανά στρέμμα ώστε να είναι η ελαιοκαλλιέργεια βιώσιμη.

Ενδιαφέρουσα ήταν η εισήγηση του προέδρου του ΓΕΩΤΕΕ Αθανάσιου Πετρόπουλου που αναφέρθηκε στο περιβάλλον της ελαιοκαλλιέργειας στην Δυτική Ελλάδα και κυρίως στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελαιοπαραγωγή τα τελευταία χρόνια, σπουδαιότερα εκ των οποίων οι φυτοπαθολογικές ασθένειες,  κυρίως ο δάκος και το γλοισπόριο, ειδικα για το δάκο ανέφερε ότι πρέπει να υιοθετηθεί ένα τριετές πρόγραμμα για την καταπολέμησή του, στις καιρικές συνθήκες που έχουν αλλάξει τα τελευταία χρόνια και στην χαμηλή τιμή του ελαιολάδου που φέτος πλήττει ιδιαίτερα την ελαιοπαραγωγή. Παρουσίασε δε στοιχεία για τις εισαγωγές και εξαγωγές ελαιολάδου στην Ε.Ε, τόνισε ότι η οι μεγαλύτερες ποσότητες ελαιολάδου εισάγονται από το Μαρόκο και εξήγησε για ποιο λόγο συμπιέζονται οι τιμές. Τέλος αναφέρθηκε στην Γεωργία Ακριβείας που είναι ένα σύστημα διαχείρισης αγρού που βασίζεται στην πληροφορία και την τεχνολογία. Το πρόγραμμα Opora  στην Δυτική Ελλάδα παρουσίασε ο Δ/ντής Ν. Ελλάδας της Οικοανάπτυξης Νίκος Πιέρρος και στα αποτελέσματα εφαρμογής της Γεωργίας Ακριβείας μέσω της οποίας μπορούν οι ελαιοπαραγωγοί να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες των ελαιώνων τους.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος