FOLLOW US: facebook twitter

Ημερίδα παρουσίασης βιβλίου στα Λεχαινά: «Ηλειακή Γαστρονομία»

Ημερομηνία: 15-10-2024 | Συντάκτης:

Μεθυστικό ταξίδι στις γεύσεις του τόπου μας

Εξαιρετική εκδήλωση- ημερίδα παρουσίασης του βιβλίου στα Λεχαινά από τον Όμιλο Φίλων Δημοτικής Βιβλιοθήκης της πόλης

Γράφει η Ελένη Παπαδοπούλου

Την ευκαιρία να ταξιδέψουν στο χρόνο, από την αρχαιότητα ως το σήμερα,  αναζητώντας μεθυστικές μυρωδιές και γευστικές μνήμες του τόπου μας με οδηγό την Ηλειακή γαστρονομία, είχαν όλοι όσοι παρακολούθησαν  στο κτίριο του ΑΣΟ  Λεχαινών το απόγευμα του Σαββάτου, την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα εκδήλωση- ημερίδα,  παρουσίασης του βιβλίου : Ηλειακή Γαστρονομία : Γευστικές και ιστορικές μνήμες.  Μια έκδοση δημιουργία του Δικτύου Σύμπραξης Κοινωνίας Πολιτών Ν. Ηλείας με επιμελητήρια την  κ. Διατσέντα Φανού- Φουσκαρίνη. 

Την εκδήλωση διοργάνωσαν η Δημοτική Βιβλιοθήκη της πόλης και ο Όμιλος Φίλων Δημοτικής Βιβλιοθήκης Λεχαινών, έχοντας την πεποίθηση ότι η γαστρονομία, που ορίζεται γενικά ως τέχνη και επιστήμη της ανθρώπινης διατροφής , αποτελεί έκφραση της ιδιαίτερης πολιτιστικής ταυτότητας κάθε χώρας και κάθε λαού. Η αίθουσα εκδηλώσεων του Α.Σ.Ο στα Λεχαινά πλημμύρισε, κυριολεκτικά, από φίλες και φίλους όχι μόνο της πόλης των Λεχαινών αλλά διαφόρων περιοχών του νομού.  

Η παρουσίαση βασίστηκε στους εξής 4 άξονες

Α. Ένα βιβλίο γεννιέται, με ομιλήτριες τις: Διατσέντα Φανού-Φουσκαρίνη, Όλγα Γεωργοπούλου και Ναταλία Σπυροπούλου.

Β. Η Ηλειακή Γαστρονομία στους αιώνες με ομιλητές τους: Χρ.Κωνσταντόπουλο, Μ. Αργυράκη και Νάνση Ράλλη.

Γ. Προϊόντα της Ηλειακής Γης – Προοπτικές ανάπτυξης και ευημερίας με ομιλητή τον Παναγιώτη Λαϊνά

Δ. Παραδοσιακά εδέσματα και γευστικές μνήμες της Ηλείας με ομιλητές τους Γιώργο Αλεβιζόπουλο και Φιλιώ Νιάρχου.

Σχετικά αποσπάσματα διάβασαν οι Μπέττυ Αδαμοπούλου, Φωτεινή Ασημακοπούλου, Μαρία Συλαϊδή και Διονυσία Σωτηροπούλου.

Στην εκδήλωση οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να μάθουν πώς συνδέεται το φαγητό με τις συνήθειες των Ηλείων, ποια πιάτα μαγειρεύονταν στην Ηλεία και γιατί η παρασκευή τους είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη Θρησκευτική πίστη και παράδοση, τι έτρωγαν οι πρόγονοι μας στο πέρασμα των αιώνων, ποιες ήταν οι διατροφικές συνήθειες των αθλητών των Ολυμπιακών Αγώνων και των κατοίκων του νομού στην αρχαιότητα όπως και πλήθος συνταγών από διάφορες περιοχές της Ηλείας που μαγείρευαν και μαγειρεύουν οι ντόπιες νοικοκυρές.

Τη εκδήλωση χαιρέτισε ο αντιπεριφερειάρχης έργων και υποδομών κ. Βασίλης Γιαννόπουλος καθώς η το βιβλίο παρότι δημιουργήθηκε πριν από αρκετά χρόνια (όταν ακόμα Νομάρχης ήταν ο κ. Χαράλαμπος Καφύρας), εν τούτοις εκδόθηκε επί των ημερών του σε βιβλίο όταν ο ίδιος ήταν ακόμα αντιπεριφερειάρχης Ηλείας.

Στη συνέχεια η επιμελήτρια της έκδοσης κ. Διατσέντα Φανού Φουσκαρίνη αναφέρθηκε στην μεγάλη πραγματικά προσπάθεια συλλογής του υλικού από το Δίκτυο Σύμπραξης Κοινωνίας πολιτών Ν. Ηλείας που δημιουργήθηκε τον Μάιο του 2011 μέσω του Γραφείου Εθελοντισμού,  ως επιστέγασμα της συνέργειας των δράσεων των συλλόγων της Ηλείας μετά τις πυρκαγιές και ως επιτακτική ανάγκη για τη δημιουργία του κοινωνικού κεφαλαίου στον νομό.  Σαν στόχο είχε τότε  να  απαντήσει στις προκλήσεις του κοινωνικού ακτιβισμού, στις συλλογικές πρωτοβουλίες που έχει ανάγκη ο τόπος μας για να προχωρήσει. Συμμετείχαν σε αυτό 32 σωματεία του Ν. Ηλείας που έχουν να επιδείξουν πλούσια δράση και συμμετοχή στα κοινά της τοπικής κοινωνίας και πραγματικά το 2012 παρέδωσαν το υλικό τους που ανέλαβε η κ. Διατσέντα Φανού να του δώσει την μορφή βιβλίου.

Ακολούθησε η πρόεδρος της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Λεχαινών κ. Μαργαρίτα Αργυράκη που καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους και τους ευχαρίστησε για τη ανταπόκρισή τους στο κάλεσμα της Βιβλιοθήκης και η οποία ανέλυσε το βιβλίο μέσω μιας φιλολογικής και ιστορικής προσέγγισης και ακολούθησαν όλοι οι υπόλοιποι ξεχωριστοί ομιλητές.

Και γεύσεις της Ηλείας στην εκδήλωση

Εκτός από τις εξαιρετικές τοποθετήσεις με οδηγό την Ηλειακή Γαστρονομία που όχι μόνο ταξιδέψε  το κοινό στο χρόνο ξετυλίγοντας γευστικές μνήμες του τόπου μας, οι συμμετέχοντες  είχαν την ευκαιρία και να τις απολαύσουν, δοκιμάζοντας τον παραδοσιακό καγιανά της κ. Φιλιώς Νιάρχου  από την Καλίδονα η οποία αναφέρθηκε προφορικά και σε  παραδοσιακές γεύσεις όπως  καγιανάς με παστό- λαχανόπιτες με άγρια χόρτα, κολοκυθομαγειρέματα, σκολιάμπρια κλπ και τον εξαιρετικό κουσκουσέ με χοιρινό του κ. Γιώργου Αλεβιζόπουλου που αφηγήθηκε και την ιστορία του κουσκουσέ.  Μάλιστα η πρόεδρος του Ομίλου Φίλων της Βιβλιοθήκης Λεχαινών τους ευχαρίστησε θερμά για την απόλαυση που πρόσφεραν. Το  γαστρονομικό ταξίδι όμως στις γεύσεις των παιδικών μας χρόνων συνεχίστηκε και ολοκληρώθηκε απολαμβάνοντας παραδοσιακά γλυκά όπως μπουγάτσα, μουσταλευριά, ρεβανί, σάμαλι, γαλατόπιτα και μουστοκούλουρα που παρασκεύασαν και πρόσφεραν οι κυρίες Χαρίκλεια Αναστασοπούλου, Βούλα Μηχανού, Γεωργία Μπεσκίνη, Θεώνη Δημάκη – Σακελλάριου, Πίτσα Σεφερλή και Μαρία Συλαϊδή τις οποίες οι διοργανωτές ευχαριστούν ολόθερμα.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

epixeiriseismprosta leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot