Ιλιγγιώδης ο ρυθμός επιβολής κατασχέσεων και πλειστηριασμών από τα funds
Βγάζουν στο σφυρί ακόμα και ακατάσχετες εργατικές κατοικίες του τέως ΟΕΚ
Από την αρχή του νέου έτους και μέχρι σήμερα, ήτοι σχεδόν τρείς μήνες, οι πλειστηριασμοί που αναρτήθηκαν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα e-auction ανέρχονται σε 25.681 εκ των οποίων 10.744 αφορούν κατοικίες.
Συγκρίνοντας τους αριθμούς αυτούς με τους πλειστηριασμούς που αναρτήθηκαν καθ’ όλη την διάρκεια του έτους 2022 και οι οποίοι ανέρχονταν σε 52.595, εκ των οποίων 20.526 αφορούσαν κατοικίες, βρισκόμαστε ενώπιον ενός ιλιγγιώδους ρυθμού επιβολής κατασχέσεων και πλειστηριασμών.
Οι επισπεύδοντες αυτών των πλειστηριασμών δεν είναι άλλοι από τους servicers, εντολοδόχους των funds, οι οποίοι μετά την γνωστή απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου έχουν επιδοθεί σε ένα ανελέητο κυνήγι για την αποκόμιση ακόμη υψηλότερων υπερκερδών μέσα από την ταχύτατη ρευστοποίηση της ακίνητης περιουσίας των δανειοληπτών και εγγυητών.
Τους τελευταίους μήνες εκτυλίσσεται η δεύτερη πράξη του μεθοδευμένου σχεδίου αναδιανομής της ακίνητης περιουσίας από τους πολλούς στους λίγους και ισχυρούς. Η πρώτη πράξη ξεκίνησε με την κατάργηση της προστασίας της πρώτης κατοικίας και τη θέσπιση του νέου πτωχευτικού νόμου που επέκτεινε την πτωχευτική ικανότητα και ιδιότητα στα φυσικά πρόσωπα. Πρόκειται για μια μονόπλευρη κανονικότητα για funds και τράπεζες, ενώ τα νοικοκυριά στενάζουν από την ακρίβεια και τον πληθωρισμό.
Η ποιοτική διαφορά συνίσταται σε τρία σημαντικά σημεία:
Πρώτον, ενώ πριν από τρία χρόνια που ξεπάγωσαν οι πλειστηριασμοί αυτοί γίνονταν αποκλειστικά σε μεγαλοοφειλέτες και σε ακίνητα υψηλής αντικειμενικής αξίας, πλέον παρατηρούμε την επίσπευση της διαδικασίας των κατασχέσεων και των πλειστηριασμών για ποσά ακόμη και 20.000 ευρώ, ενώ ρευστοποιούνται ακίνητα ακόμη και μικρής αξίας σε λαϊκές περιοχές.
Δεύτερον, τα ακίνητα τα παίρνουν σε χαμηλές τιμές που ορίζουν έως τον πλειστηριασμό τα ίδια τα funds-δανειστές. Ακριβώς για τον λόγο αυτό παρατηρείται ραγδαία μείωση των άγονων πλειστηριασμών. Το σκανδαλώδες είναι ότι οι τιμές στις οποίες αγοράζουν τα ακίνητα που βγάζουν στο σφυρί είναι περίπου στα 3/5 της πραγματικής αξίας των ακινήτων. Πρόκειται για καθαρή κερδοσκοπία σε βάρος ανήμπορων ανθρώπων.
Τρίτο σημείο είναι η καταχρηστική στάση των funds, που αρνούνται να ρυθμίσουν τα δάνεια των οφειλετών ακόμη και στις περιπτώσεις που ο δανειολήπτης δύναται να καταβάλει υψηλή δόση δανείου. Προκειμένου να σταματήσουν τον πλειστηριασμό ζητούν την εφάπαξ καταβολή αστρονομικών ποσών, αντιμετωπίζοντας τους δανειολήπτες συλλήβδην ως μπαταχτσήδες που έχουν χρήματα και δεν πληρώνουν από καπρίτσιο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από λίγες ημέρες είδαν το φως της δημοσιότητας οι χρυσές κερδοφορίες που κατέγραψαν οι τρείς ισχυρότεροι του κλάδου των servicers, οι οποίοι σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσιευμένες οικονομικές τους καταστάσεις εμφανίζουν συνολικό κύκλο εργασιών ύψους 534 εκατ. ευρώ, με τα κέρδη προ φόρων να ανέρχονται στο ποσό των 179 εκατ. ευρώ. καταγράφοντας αύξηση μέχρι και 237% σε σχέση με τη χρήση του έτους 2020.
Κι αν τα υπερκέρδη που αποκομίζουν οι εντολοδόχοι των funds βρίσκονται σ΄αυτό το υψηλό επίπεδο, οι οποίοι αμείβονται για τις υπηρεσίες τους με κάποιο (άγνωστο) ποσό, τότε γίνεται αντιληπτό το μέγεθος των θηριωδών κερδών των ίδιων των funds, που αγόρασαν τα δάνεια σε εξαιρετικά μικρές τιμές και αναζητούν την ονομαστική αξία των δανείων και επιπρόσθετα όλων των τόκων επ’ αυτής.
Μάλιστα, εάν σ’ αυτά τα υπερκέρδη προστεθούν και τα αυξημένα ποσά που λαμβάνουν μηνιαίως λόγω της έκτης κατά σειρά επιτοκιακής επιβάρυνσης για όσα δάνεια βρίσκονται υπό καθεστώς ρύθμισης επί της ονομαστικής αξίας των δανείων και όχι επί των χρηματικών ποσών που αγοράστηκαν, τότε ευλόγως μπορεί να γίνει λόγος για περαιτέρω γιγάντωση των υπερκερδών τους.
Μέσα σ΄αυτήν την εξωφρενική κερδοσκοπία, δανειολήπτες και εγγυητές βρίσκονται με την πλάτη στον τοίχο, αφού ούτε η ίδια η πολιτεία δεν έβαλε πλάτη σ’ αυτούς με την θεσμοθέτηση ενός αποτελεσματικού πλαισίου προστασίας, φέρνοντας νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε αδιαχείριστες καταστάσεις.
Ακόμη και οι τελευταίες τροποποιήσεις στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών δεν αναμένεται να βάλει φρένο στις κερδοσκοπικές συμπεριφορές των funds. Η πολυδιαφημιζόμενη, ως δήθεν μέσο προστασίας, αιτιολογία της απόρριψης της αυτοματοποιημένης ρύθμισης εκ μέρους των funds, δεν δημιουργεί κανένα απολύτως εχέγγυο προστασίας των δανειοληπτών και εγγυητών και αποφυγής των επιθετικών πρακτικών εις βάρος τους που σε πολλές περιπτώσεις είναι και μη σύννομες.
Η μη σύννομη δε, συμπεριφορά τους, ήδη καταγγέλθηκε εγγράφως από 205 δικηγόρους ανά την επικράτεια. Η από 23-3-2023 καταγγελτική επιστολή τους προς την Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων, αποκαλύπτει πλήθος συγκεκριμένων αθέμιτων και παραπλανητικών πρακτικών των servicers, οι οποίοι φτάνουν ακόμη και στο εξοργιστικό σημείο να επιβάλλουν αναγκαστική κατάσχεση, εκθέτοντας σε πλειστηριασμό ακίνητη περιουσία των οφειλετών, ακόμη κι όταν βρίσκονται σε ρύθμιση (δικαστική ή εξώδικη), η οποία τηρείται πιστά.
Ενδεικτικό δε, τόσο της ασυδοσίας των συμπεριφορών τους, όσο κα της παντελούς έλλειψης ελέγχου και εποπτείας από τα αρμόδια θεσμικά όργανα, είναι η επιβολή κατάσχεσης και πλειστηριασμού ακόμη και επί ακατάσχετων εργατικών κατοικιών του τέως ΟΕΚ. Και ενώ, εδώ και τρία εικοσιτετράωρα, η είδηση αυτή έκανε όχι μόνο τον γύρο των διαδικτυακών μέσων ενημέρωσης, αλλά και των μεγαλύτερων τηλεοπτικών σταθμών της χώρας, ουδεμία επίσημη σχετική δήλωση έγινε από το Υπουργείο Εργασίας στο οποίο υπάγεται η ΔΥΠΑ (τέως ΟΕΚ), το Υπουργείο Ανάπτυξης (εποπτικός φορέας των servicers) και την Τράπεζα της Ελλάδος (εποπτικός φορέας των servicers).
Είναι καταφανές, ότι όλη αυτή η εξελισσόμενη κατάφωρα άδικη κατάσταση μοιραία θα οδηγήσει σε κοινωνική αναταραχή, η οποία μόνο μέσα από θεσμικές παρεμβάσεις δύναται ν’ αποφευχθεί με την αυτονόητη προϋπόθεση να ληφθεί σοβαρά υπόψιν, ότι τα δάνεια ελήφθησαν με βάση συγκεκριμένα οικονομικά δεδομένα των δανειοληπτών, τα οποία ανατράπηκαν αιφνιδίως και βιαίως και κατέστησαν τους δανειολήπτες σε ανυπαίτια αδυναμία αποπληρωμής των υποχρεώσεων τους και σαφώς να επιβραβευτούν και οι συνεπείς δανειολήπτες, ώστε να προστατευτεί και η κοινωνική συνοχή.