Ηλίας Παπαχατζής: Έχουν θέση οι κάμερες στα σχολεία;
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”110509″ img_size=”full”][vc_column_text]Ελλάδα,16 του Μάη…Μέσα στην επιδημία και εν μέσω αμφισβητήσεων για την αμφιλεγόμενη απόφαση της για τη λειτουργία των σχολείων, η υπουργός παιδείας σκέφτεται τους μαθητές,που θα λείπουν από τις τάξεις. Οχι αυτούς,που δεν είχαν να φάνε τόσο καιρό… ούτε όσους δεν είχαν τάμπλετ αυτό το δίμηνο… αλλά όσους τους κρατάνε οι γονείς τους στο σπίτι για το 15μερο της λειτουργίας των σχολείων
Μέσα στους 40 βαθμούς,ο εκπαιδευτικός έχει να τιθασεύσει τα λίγα παιδιά,που γυρίζουν στο σχολείο κυρίως γιατί βαρέθηκαν στο σπίτι (έτσι μου είπαν οι μαθητές μου την Πέμπτη…οι άλλοι είχαν φροντιστήρια) και να μεταδώσει το μάθημα στους απουσιαζοντες.Με βάση το πνεύμα της υπουργικής απόφασης πρέπει να είμαστε κάπου στημένοι για να μας πιάνει η κάμερα και να εξετάζουμε μόνο τους παρόντες, γιατί μονο στην εξέταση εκτίθεται ο μαθητής,ενώ οι απόντες θα παρακολουθούν μόνο την παράδοση ως μη έχοντες υποχρεώσεις.Και φυσικά αν η μετάδοση του μαθήματος δεν πάει καλά,μας σώζει η παράγραφος 3α της Υ.Α. :
“Ο εκπαιδευτικός διατηρεί το δικαίωμα σίγασης της φωνής μαθητή/τριας ή ακόμα και διακοπής της μετάδοσης, εάν το κρίνει απαραίτητο”
Θα μπορούμε δηλ.,αν έχουμε γνώσεις ηχοληψίας να επιβάλλουμε την τάξιν στους μαθητές-θεατες με αφαίρεση του λόγου,δε θα ακούγεται δηλ. ο,τι έρχεται στο μυαλό των παιδιών ή ενοχλεί κάποιους… Ωραία παιδαγωγική αντίληψη! Αυτά για όσους θα μας βλέπουν από μακριά,με μισά δικαιώματα κι υποχρεώσεις. Για την ίδια την τάξη,καμία αναφορά στην Υ.Α.
Και προκύπτει αυθόρμητα το ερώτημα:γιατί γίνονται όλα αυτά; Για τόσες λίγες μέρες κινδυνεύουν μερικά παιδιά “να μείνουν πίσω;”.
Για τα άλλα, που μένουν μόνιμα πίσω λόγω οικονομικών δυσκολιών και γεωγραφικών αποκλεισμών, πού είναι η μέριμνα σας; Πού είναι η ενισχυτική, πού είναι οι εγκαιρες προσλήψεις, πού η στήριξη των οικογενειών;
Άρα,κάτι που γίνεται έτσι χωρίς καμία νομική εγγύηση και χωρίς την άδεια της αρχής προστασίας προσωπικών δεδομένων, πού μπορεί να αποβλέπει; Να μείνει η υπουργός στην ιστορία,επειδή διέσωσε την εκπαίδευση των μη παρακολουθούνταν εν μέσω πανδημίας;Δε νομίζω…μιλάμε για μετρα με ορίζοντα την 12η Ιουνίου
Μήπως ο στόχος είναι να μπουν και να παραμείνουν οι κάμερες; Το είπε κι ο Λοβέρδος ότι συμφωνεί να βλέπει η εξουσία ποιος κάνει καλά τη δουλειά του…μέσω καμερών.Αν αυτός είναι ο διακαής πόθος των εμπνευστών του μέτρου,να ξέρουν ότι δε θα τα καταφέρουν.Θα καταφέρουν ίσως να καθυποτάξουν το δάσκαλο για ν’ αναμασαει τους στόχους του αναλυτικού προγράμματος,αγχωμενος και χωρίς καμία επαφή με τους μαθητές του…με τις απορίες,τα λάθη,τις υστερήσεις τους.Να μη τους μιλάει για συμπεριφορές και αξίες.Κι έτσι η σχέση δασκάλου-μαθητη,μια σχέση που τα έχει όλα (ενθάρρυνση, αμφιβολία, επιμονή, υπομονή, συγκρούσεις κλπ) θα καταντησει θεαμα…κι ο Γιωργάκης,που ψευδιζει ή κολλάει,στο you tube περίγελως…σε άλλο βιντεάκι ο δάσκαλος με τη στραβή χωριστρα και την “περίεργη προφορά”.Και η μάθηση εξοστρακισμενη από την τάξη…ετοιμάζουν τα παιδιά για την αμάθεια… για να είναι έρμαια στην ελεγχόμενη πληροφόρηση των κινητών και τους στόχους της δημιουργίας υπηκόων.
Αγαπητοί γονείς,η πιθανή εφαρμογή της αναμετάδοσης του μαθήματος θα δημιουργήσει κινδύνους για τη διαφύλαξη της αξιοπρέπειας των παιδιών σας, αλλά και των δασκάλων τους.Θα δεχοσασταν ποτέ να μπουν κάμερες στα σπίτια σας;Δε θα θεωρούσατε ότι κάποιοι σας θεωρούν ύποπτους;Δε θα χαλαγε αυτό τις σχέσεις της οικογένειας;Έτσι κι εμείς θέλουμε την ανεμπόδιστη επαφή με τα παιδιά σας, θέλουμε την επαφή μαζί σας για ν’ ανταλλάσσουμε απόψεις για τη διαπαιδαγώγηση τους και να μεταφέρουμε εμπειρίες ο καθένας απ’ τον τομέα του.Αν τα υπουργεία θέλουν να μας κάνουν αντιπάλους,ας μην τους το επιτρέψουμε.
Δε θα τους επιτρέψουμε λοιπόν ν’ αστυνομευσουν τη δουλειά μας, αλλά ούτε και τη ζωή μας. Ας αντισταθούμε όλοι μαζί λοιπόν!
Ηλίας Παπαχατζής,
εκπαιδευτικός[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]