FOLLOW US: facebook twitter

Ηλειακή φράουλα δύο ταχυτήτων σε ότι αφορά τις εξαγωγές

Ημερομηνία: 11-06-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Αγροτικά, Νέα

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”53069″ img_size=”full”][vc_column_text]

Παράγονται 15.000 τόνοι ετησίως με τις μεγαλύτερες ποσότητες του προϊόντος να φεύγουν στο εξωτερικό με ανοδική πορεία

Οι χαμηλές τιμές πώλησης της φράουλας, ιδιαίτερα στις αγορές του πρώην ανατολικού μπλοκ, δεν αφήνουν περιθώρια κέρδους και ικανοποίησης στους παραγωγούς, παρά το γεγονός ότι οι εξαγωγές του προϊόντος αυξήθηκαν σημαντικά κατά τη φετινή περίοδο.

Όπως καταμαρτυρούν τα μέχρι στιγμής στοιχεία, οι εξαγόμενες ποσότητες φράουλας έχουν ξεπεράσει τους 40.700 τόνους, έναντι των 29.856 την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Με εξαίρεση την περίοδο λίγο πριν και λίγο μετά το Πάσχα, που οι τιμές παραγωγού κινήθηκαν σε ικανοποιητικά επίπεδα και έφτασαν και τα 1,80 ευρώ το κιλό, είναι η πρώτη χρονιά φέτος που η τιμή παρουσιάζει μια παρατεταμένη «κοιλιά», φτάνοντας ακόμα και στα 40 λεπτά το κιλό, γεγονός πολύ δυσμενές για τους παραγωγούς.

Όπως τονίζει στην «ΥΧ» ο καλλιεργητής φράουλας και εξαγωγέας, Δημήτρης Τακτικός, αυτή η παρατεταμένη περίοδος που σημειώνεται τόσο χαμηλή τιμή, παρατηρείται για πρώτη φορά. Σύμφωνα με τον κ. Τακτικό, υπάρχουν δύο ταχύτητες σε ό,τι αφορά τις φράουλες. Λόγω του αποκλεισμού της αγοράς της Ρωσίας, όσοι έμποροι πουλάνε στις πρώην χώρες του ανατολικού μπλοκ, όπως η Λιθουανία, η Εσθονία, η Λετονία και η Ουκρανία, οι τιμές είναι χαμηλές. Αντίθετα, όσοι έμποροι προχωρούν σε συμφωνίες στις αγορές της Δυτικής Ευρώπης όπως τη Γερμανία, την Αυστρία, το Βέλγιο, ακόμα και την Αγγλία, οι τιμές είναι ικανοποιητικές.

Πάντως, η παραμονή της φράουλας στην αγορά της Δυτικής Ευρώπης ακόμα και σήμερα θεωρείται ιδιαίτερα θετικό στοιχείο για τους παραγωγούς. «Την κατάσταση φαίνεται πως σώζει φέτος το εύρος της παραγωγής. Ενώ κανονικά η περίοδος της φράουλας ολοκληρώνεται στις 20 Μαΐου, βρισκόμαστε στις 7 Ιουνίου και δεν έχει σταματήσει η διακίνησή της», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Τακτικός.

Να σημειωθεί ότι η συνολική έκταση καλλιέργειας φράουλας στον Νομό Ηλείας κυμαίνεται στα 9.000 στρέμματα, ενώ η συνολική παραγωγή ανά έτος κυμαίνεται περί τους 15.000 τόνους. Το 90%-95% της παραγωγής της εξάγεται σε ανατολικές χώρες και στη Δυτική Ευρώπη, ενώ το υπόλοιπο καταναλώνεται στην εσωτερική αγορά.

Πηγή: ypaithros.gr[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia