Ηλειακή αναγκαιότητα η Σχολή ΤΕΦΑΑ
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”115472″ img_size=”full”][vc_column_text]
Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου
Η ίδρυση τμήματος ΤΕΦΑΑ στον Πύργο αποτελεί τη μόνη διέξοδο ανάπτυξης όχι μόνο για την πόλη αλλά για ολόκληρη την Ηλεία. Μπορεί να ακούγεται υπερβολικός ο ισχυρισμός, όμως αυτό επιβάλλουν τα νέα δεδομένα που διαμορφώνει η νέα πραγματικότητα – ή κανονικότητα αν θέλετε.
Ο νομός είναι πλέον βυθισμένος στην ύφεση μετά την τεράστια ζημιά στον τουρισμό και την αγροτική παραγωγή. Το μοντέλο «τουρισμός κρουαζιέρας» κατέρρευσε και θα χρειαστεί τουλάχιστον τρία χρόνια για να ανακάμψει. Η προσέγγιση επισκεπτών μέσω του πολιτιστικού πλούτου είναι μια πανάκεια, υπό την έννοια ότι πάει στον αυτόματο. Έρχονται μόνοι τους οι τουρίστες στην Ολυμπία, δεν περιμένουν από εμάς να τους το πούμε. Προφανώς χρειάζεται ανάδειξη κάθε μνημείου (Ήλιδα, Επικούριος, κ.ά.) αλλά για μπορέσει η Ηλεία να ανακάμψει, οφείλει να επενδύσει στον αθλητισμό.
Πρέπει να μετατραπεί σε αθλητικό πόλο έλξης, όπου θα διοργανώνονται μεγάλες αθλητικές εκδηλώσεις σε σύγχρονες εγκαταστάσεις, θα συμμετέχουν και ντόπιοι αθλητές και θα τις παρακολουθεί πλήθος πολιτών. Ο πλούτος του νομού είναι μπροστά μας και δεν τον βλέπουμε. Ο πλούτος του Πύργου είναι κάθε μέρα στο δημοτικό στάδιο Πύργου, όπου πάνω 400 παιδιά αθλούνται. Ο πλούτος της Αμαλιάδας είναι κάθε μέρα στο κλειστό του μπάσκετ και στο κολυμβητήριο, όπου πηγαίνουν δεκάδες παιδιά με τους γονείς τους.
Όσες μεμονωμένες προσπάθειες έχουν γίνει μέχρι σήμερα, έχουν σημειώσει τεράστια επιτυχία, είτε είναι ο Μαραθώνιος Ήλιδας-Ολυμπίας είτε τα μαθητικά τουρνουά βόλεϊ που φιλοξενεί σχεδόν κάθε χρόνο η Κρέστενα. Κάτι παρόμοιο επιδιώκει ο δήμος Αρχαίας Ολυμπίας με τη δημιουργία χώρου διοργάνωσης παλαιών ολυμπιακών αθλημάτων, ενώ ανάλογα σχέδια κολυμβητικών αγώνων έχει και ο δήμος Ήλιδας, ο οποίος τα τελευταία χρόνια εμφανίζει και μπασκετικά εγχειρήματα.
Πώς θα δώσουμε προοπτική σε αυτά τα παιδιά και πώς θα μετατρέψουμε την Ηλεία σε σημείο αναφοράς για όλους τους αθλητές και τις αθλήτριες της χώρας; Μόνο με έναν τρόπο: με το να δημιουργήσουμε ένα «φυτώριο», ένα «εργαστήρι», μια «δεξαμενή». Βαφτίστε το όπως θέλετε. Αυτόν τον ρόλο μπορεί να τον διαδραματίσει μια σχολή Επιστημών Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού, με αναβαθμισμένες αθλητικές υποδομές. Μια τέτοια σχολή θα δώσει προοπτική σπουδών στους νέους μας και θα τους δώσει επαγγελματική διέξοδο σε έναν κλάδο δημοφιλή. Το νομοθετικό βήμα έχει γίνει, ο νόμος Γαβρόγλουείναι σε ισχύ, επομένως χρειάζεται μόνο η άρση της αναστολής λειτουργίας του τμήματος. Προφανώς και οι δήμοι με την περιφέρεια πρέπει να πράξουν τα δέοντα για την αναμόρφωση των υποδομών. Γράφω «οι δήμοι», διότι ένα τμήμα ΤΕΦΑΑ με έδρα τον Πύργο αφορά όλη την Ηλεία. (σ.σ. Όσοι διαπνέονται από τοπικιστικές ιδεοληψίες, καλό είναι να μη με διαβάσουν). Πότε είναι πιο ισχυρός ένας φάκελος διεκδίκησης; Με δύο κολυμβητήρια ή με ένα; Με τρία κλειστά γυμναστήρια ή με ένα; Ας αφήσουμε στην άκρη τους αναχρονισμούς και ας συνεργαστούμε για να μετατραπεί η Ηλεία σε κέντρο αθλητικών διοργανώσεων-όπως κάποτε η Αρχ. Ολυμπία- έχοντας ως υποστηρικτική δύναμη ένα πανεπιστημιακό τμήμα Αθλητισμού.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]