Μεγάλες καθυστερήσεις στη διαδικασία των δασικών χαρτών στην Ηλεία
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”23289″ img_size=”full”][vc_column_text]Σε μεγάλο «πονοκέφαλο» έχει μετατραπεί η διαδικασία των δασικών χαρτών στην Ηλεία, λόγω κυρίως της έλλειψης προσωπικού για την εξέταση και την αξιολόγηση των αντιρρήσεων. Τα αρμόδια δασαρχεία έχουν ουσιαστικά σηκώσει τα χέρια ψηλά, καθώς εάν δεν προσληφθεί άμεσα προσωπικό στα δασαρχεία για να ολοκληρωθεί ο έλεγχος των τοπογραφικών και των δικαιολογητικών, τότε θα απαιτηθεί διάστημα άνω των πέντε ετών για να ολοκληρωθεί η όλη διαδικασία.
Τα παραπάνω επισημάνθηκαν κατά τη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες ημέρες στη Διεύθυνση Δασών Ηλείας παρουσία του διευθυντή της υπηρεσίας Παναγιώτη Κορισιάνου, καθώς και των αρμοδίων των τεσσάρων επιτροπών του νομού.
Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, εκκρεμούν περίπου 10.000 αιτήσεις, καθώς οι επιτροπές που απαρτίζονται από δύο δασολόγους, έναν διοικητικό υπάλληλο και έναν δικηγόρο δεν επαρκούν για την κάλυψη των τρεχουσών αναγκών. Οι επιτροπές συνεδριάζουν μία φορά την εβδομάδα και δεν μπορούν να ελέγξουν πάνω από δέκα υποθέσεις τη φορά. Αυτό σημαίνει ότι με τις υπάρχουσες συνθήκες ο αριθμός των υποθέσεων που δύναται να εξεταστούν μέσα στον χρόνο δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερος από τις 500.
Όπως επισημάνθηκε στη σύσκεψη, η εργασία στις επιτροπές επιβάλλει, εκτός των άλλων, την αποστολή ειδοποιητηρίων στους ενδιαφερομένους 15 ημέρες νωρίτερα, προκειμένου να παρευρεθούν στην συνεδριάσεις, όπως επίσης σε κάποιες συγκεκριμένες αντιρρήσεις επιβάλλεται να πραγματοποιηθούν και αυτοψίες. Η εργασία αυτή των υπαλλήλων γίνεται χωρίς επιπλέον αμοιβή, με αποτέλεσμα να μην προχωράει με γρήγορους ρυθμούς. Σύμφωνα με τον κ. Κορισιάνο, θα πρέπει να προσληφθεί προσωπικό στα δασαρχεία της Ηλείας με 12 δασολόγους που απαιτούνται σε επίπεδο νομού, έτσι ώστε να μπορέσει να κινηθεί η διαδικασία στο τεχνικό κομμάτι, το οποίο έχει να κάνει με τον έλεγχο των τοπογραφικών και των δικαιολογητικών. Ο διευθυντής Δασών Ηλείας έχει εδώ και καιρό επισημάνει το πρόβλημα, αλλά και το γεγονός ότι το προσωπικό των δασαρχείων απασχολείται με τις επιτροπές για τους δασικούς χάρτες και δεν προσφέρουν υπηρεσίες σχετικές με το ουσιαστικό αντικείμενό τους που δεν είναι άλλο από τη δασοπονία πολλαπλών σκοπών, η αξιοποίηση της οποίας θα μπορούσε να προσφέρει τα μέγιστα στην εθνική οικονομία.
Πηγή: ypaithros.gr[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]