FOLLOW US: facebook twitter

“Γκρίζες ζώνες” στην εξαγορά αυθαιρέτων

Ημερομηνία: 25-09-2024 | Συντάκτης:


Με αρκετά ερωτηματικά ανοίγει στις 31 Οκτωβρίου για την Ηλεία η ψηφιακή πλατφόρμα για την εξαγορά των διακατεχόμενων εκτάσεων, μέσω της οποίας θα επιχειρήσει η πολιτεία να διευθετήσει οριστικά το σύνθετο πρόβλημα των αυθαίρετων κατοικιών σε δημόσιες εκτάσεις.
Βασική προϋπόθεση του δικαιώματος υποβολής αίτησης εξαγοράς, είναι η άσκηση από τον ίδιο τον αιτούντα ή τους δικαιοπαρόχους, επί δημοσίου ακινήτου, αδιαλείπτως κατοχή:

  1. επί 30 τουλάχιστον έτη με τίτλο,
  2. επί 40 τουλάχιστον έτη χωρίς τίτλο, εφόσον ο αιτών χρησιμοποιεί το ακίνητο ως την κύρια κατοικία του ή ως βοηθητικό χώρο αυτής ή για να ασκεί τουριστική, βιοτεχνική, βιομηχανική, εμπορική ή αγροτική δραστηριότητα,
  3. η δήλωση του ακινήτου στο έντυπο «Ε9» για τα 5 τουλάχιστον έτη που προηγούνται της αίτησης, προκειμένου να είναι σαφές ότι οι αιτούντες θεωρούσαν πως το ακίνητο είναι δικό τους.

Σύμφωνα με την ψηφιακή απεικόνιση του Κτηματολογίου στην Ηλεία, κίνδυνος μη νομιμοποίησης ελλοχεύει για το 10% περίπου των κατοικιών στο παραλιακό μέτωπο της Σπιάτζας, με βάση τη χάραξη του παλαιού αιγιαλού και της παραλίας.

Χρ. Γεωργακόπουλος: Μπορεί να δούμε έκταση αγορασμένη να βγαίνει για απαλλοτρίωση

Ωστόσο, ο πρόεδρος του ΤΕΕ Ηλείας, Χρήστος Γεωργακόπουλος, εξέφρασε έντονες επιφυλάξεις για την επιλογή της πολιτείας να ανοίξει ζήτημα εξαγοράς δημόσιων εκτάσεων προτού ολοκληρωθούν τα σχέδια πολεοδόμησης, διότι η υπόθεση ενδεχομένως να βαλτώσει στα δικαστήρια.

«Πρώτα θα πρέπει να μπει η περιοχή σε τροχιά πολεοδόμησης και καθορισμού της γης και μετά να πάμε σε διαδικασίες εκποίησης και εξαγοράς. Από τη στιγμή που πάμε ανάποδα, μπορεί κάποιος να εξαγοράσει μια δημόσια έκταση και στη συνέχεια το σχέδιο πόλεως να τη χαρακτηρίσει κοινόχρηστη και να δρομολογήσει την απαλλοτρίωσή της. Είναι προφανές ότι εκεί θα έχουμε ατέρμονες δικαστικές διαμάχες, που θα μπλοκάρουν την πολεοδόμηση και το ζήτημα δεν θα λυθεί σύντομα», τόνισε και πρόσθεσε πως υπάρχουν αρκετά αναπάντητα ερωτηματικά.

«Δεν γνωρίζουμε από το Κτηματολόγιο πού είναι τα όρια του παλαιού αιγιαλού, ώστε να ξέρουμε ποιες περιοχές είναι δεσμευμένες. Επίσης, από τα όρια του αιγιαλού και της παραλίας προκύπτει ότι ένα ποσοστό κατοικιών σε δημόσιες εκτάσεις δεν θα μπορούν να νομιμοποιηθούν διά της εξαγοράς. Με αυτά τι μέλλει γενέσθαι, δεν έχει απαντηθεί, επομένως χρειάζεται προσοχή στο πώς θα εξελιχθεί αυτή η διαδικασία», επισήμανε ο κ. Γεωργακόπουλος.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot