FOLLOW US: facebook twitter

Ιδρύεται Παρατηρητήριο οικονομικών επιπτώσεων κορονοϊού στη Δυτική Ελλάδα

Ημερομηνία: 13-05-2020 | Συντάκτης:

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”111748″ img_size=”full”][vc_column_text]Με πρωτοβουλία των επιμελητηριακών θεσμών σε συνεργασία με το ΚΕΠΕ

-Με στόχο τη διεκδίκηση στοχευμένης χρηματοδότησης

Τη σύσταση παρατηρητηρίου των επιπτώσεων του Κορονοϊού στην οικονομική ζωή της Δυτικής Ελλάδας αποφάσισαν τα επιμελητήρια των τριών νομών, σε συνεργασία με το Οικονομικό Επιμελητήριο Δυτικής Ελλάδας και με το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ).

Στόχος είναι να σχηματίσουν μια ασφαλή εικόνα με μετρήσιμα αποτελέσματα σχετικά με το μέγεθος της ύφεσης στην περιοχή μας μέσα σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα, προκειμένου στη συνέχεια να κατατεθούν στοχευμένες προτάσεις είτε προς τον θεσμό της Περιφέρειας είτε προς την κεντρική εξουσία και να προσαρμοστούν αναλόγως τα χρηματοδοτικά εργαλεία.
Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας και εμπνευστής του εγχειρήματος, Πλάτωνας Μαρλαφέκας, επιδίωξή του είναι να δημιουργηθεί ένα χρήσιμο εργαλείο για τον επιχειρηματικό κόσμο της Δυτικής Ελλάδας, το οποίο θα μπορεί και μελλοντικά να χρησιμοποιείται για να παρέχει μετρήσιμα αποτελέσματα και θα διευκολύνει τον προσανατολισμό των επιχειρηματιών. «Ό,τι δεν είναι μετρήσιμο, δεν μπορεί να διοικηθεί», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Πρόδρομος Προδρομίδης, στέλεχος του ΚΕΠΕ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση της «Πρωινής», τόνισε ότι εφόσον προκύψει επαρκής συμμετοχή των επιχειρήσεων στο ερωτηματολόγιο του παρατηρητηρίου, θα μπορεί να σχηματιστεί εικόνα για την οικονομική ζωή και σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας. «Εάν υπάρχουν επαρκείς επιχειρήσεις από κάθε ταχυδρομικό κωδικό, θα μπορούν να δοθούν ευρήματα και σε επίπεδο νομού, ώστε οι παρεμβάσεις να είναι στοχευμένες στις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής. Ο σχεδιασμός μας είναι να μπορούμε να μιλήσουμε ακόμα και σε επίπεδο δήμου και κοινότητας», ανέφερες και πρόσθεσε πως η έρευνα περιλαμβάνει και τις επιχειρήσεις του πρωτογενούς τομέα.

Τον Ιούνιο τα πρώτα στοιχεία για τη ζημιά

Όσον αφορά το πότε θα έχουμε την πρώτη εικόνα, ο κ. Προδρομίδης τόνισε πως φιλοδοξία του είναι σε περίπου τρεις εβδομάδες να εξαχθούν τα στοιχεία Φεβρουαρίου και Μαρτίου. «Όσο επιταχύνεται ο ρυθμός εισαγωγής στοιχείων από τους λογιστές, τόσο πιο γρήγορα θα αποκτήσουμε εικόνα και για τον Απρίλιο. Θα έχουμε καλές εκτιμήσεις για τον τζίρο και τη συσχέτισή του με το ΑΕΠ σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Μέσα στο τρίμηνο θα μπορούμε να δώσουμε πληροφορίες και για την απασχόληση», ανέφερε.

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλείας, Κώστας Νικολούτσος, υπογράμμισε την ανάγκη να κινούνται οι φορείς με προβλεπτικό χαρακτήρα και να μην αρκούνται μόνο σε εκ των υστέρων αποτιμήσεις της κατάστασης, επισημαίνοντας τη σοβαρή οικονομική ζημιά που υπέστη από την πανδημία η Ηλεία.

«Είναι σημαντικό κάθε περιφέρεια να διαμορφώνει το δικό της προφίλ και να αναδεικνύει τα ατού της. Η μεγάλη ζημιά για εμάς στην Ηλεία ήταν η ακύρωση της διαδικασίας της Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας με την παρουσία θεατών και όλων όσων συνδέονται με αυτό το μεγάλο event, που αποτελεί μεγάλη αφετηρία προβολής των υπηρεσιών και των πόρων του τόπου. Οι τουριστικές επιχειρήσεις είναι στο σημείο μηδέν. Στόχος μας είναι να παραμείνει το παρατηρητήριο σε λειτουργία συνεχώς, καθώς θα αποτελεί ένα χρήσιμο και απαραίτητο εργαλείο για τη λήψη αποφάσεων και χάραξη στρατηγικών», ανέφερε.

Ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Δυτικής Ελλάδας, Γιώργος Παππάςτόνισε ότι είναι μια προσπάθεια που φιλοδοξεί να αποτυπώνει διαρκώς και σε συγκεκριμένες χρονικές περιόδους το επίπεδο κύκλου εργασιών, ρευστότητας και απασχόλησης των επιχειρήσεων και κατ’ επέκταση των κλάδων δραστηριότητας.

«Είναι εξαιρετικά σημαντική η καταγραφή των οικονομικών δεδομένων, διότι είναι διαφορετικό να προβαίνουμε σε εκτιμήσεις της πιθανής ζημιάς και διαφορετικό να υπάρχει μέτρηση.Τα αποτελέσματα μπορούν να οδηγήσουν σε χάραξη συγκεκριμένων πολιτικών ειδικά για την περιοχή μας, όσον αφορά πρόσθετα χρηματοδοτικά εργαλεία και στοχευμένο στρατηγικό προσανατολισμό, με βάση τις ιδιαιτερότητες κάθε Νομού», ανέφερε.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot