FOLLOW US: facebook twitter

Ιδρύεται Διαδημοτικός Αναπτυξιακός Οργανισμός!

Ημερομηνία: 10-05-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Έκτακτο, Κοινωνία, Νέα

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”135215″ img_size=”full”][vc_column_text]

Πιθανότερη έδρα η Αρχαία Ολυμπία και πρόταση στον Ευθ. Κοτζιά για την προεδρία
-Λυμπέρης, Γεωργιόπουλος και Μπαλιούκος οι εμπνευστές
-Εκτός ο δήμος Πύργου, καθότι θα συμπράξει με τον δήμο Φυλής και τον δήμο Μεγάρων

[/vc_column_text][vc_column_text]Σε πλήρη εξέλιξη είναι οι διαβουλεύσεις μεταξύ δημάρχων της Ηλείας για τη σύσταση αναπτυξιακού οργανισμού με διαδημοτικό χαρακτήρα. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Πρωινής», οι εμπνευστές και βασικοί συντελεστές του εγχειρήματος είναι ο δήμαρχος Ήλιδας, Γιάννης Λυμπέρης, ο δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας, Γ. Γεωργιόπουλος, και ο δήμαρχος Ανδρίτσαινας-Κρεστένων, Σάκης Μπαλιούκος.

Στόχος του νέου οργανισμού είναι αφενός να αμβλύνει τις συνέπειες της κινητικότητας, καθώς προκλήθηκαν πολύ σημαντικά κενά σε ειδικότητες κομβικές για την προώθηση έργων και δράσεων από τους δήμους, και αφετέρου να απεγκλωβιστεί από τη γραφειοκρατία και τις καθυστερήσεις στην ωρίμανση μελετών, εφαρμόζοντας πιο ευέλικτο πλαίσιο. Αυτό θα επιτευχθεί μέσα από την πρόσληψη επιστημονικών συνεργατών με ειδικότητες που λείπουν τα δεδομένη στιγμή από τους δήμους και οι οποίοι θα αλαφρύνουν τον όγκο εργασίας από τις –ούτως ή άλλως υποστελεχωμένες και υπερφορτωμένες- τεχνικές υπηρεσίες, κερδίζοντας πολύτιμο χρόνο.

Οι πληροφορίες της «Πρωινής» αναφέρουν ότι ήδη γίνονται διερευνητικές επαφές και συζητήσεις με την αγορά του νομού, προκειμένου να γίνει στοχευμένη στελέχωση του Αναπτυξιακού Οργανισμού, ώστε να καλυφθούν άμεσα και χωρίς χρονοτριβή οι ανάγκες των δήμων στην ωρίμανση έργων.

Η έδρα του νέου Αναπτυξιακού Οργανισμού δεν έχει οριστεί ακόμα, αλλά πιθανότερη θεωρείται η Αρχαία Ολυμπία, ενώ για την προεδρία, σύμφωνα με πληροφορίες της «Πρωινής», έχει προταθεί στον πρώην δήμαρχο Αρχ. Ολυμπίας, Ευθύμιο Κοτζιά, να αναλάβει τη θέση. Το κεφάλαιο που θα απαιτηθεί, δεν έχει καθοριστεί, αλλά υπολογίζεται στις 100 με 200.000 ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι επιδίωξη των δημάρχων είναι η ισότιμη συμμετοχή όλων των δήμων και ο ορισμός ενός ελάχιστου ποσού συμμετοχής, το οποίο θα ανταποκρίνεται στις δυνατότητες και των μικρών δήμων της Ηλείας.

Εκτός ο δήμος Πύργου (σε ραστεράκι)

Έγκυρες πηγές ανέφεραν στην «Πρωινή» πως ο δήμος Πύργου δεν θα συμμετέχει στο εγχείρημα, καθώς έχει ήδη αποφασίσει να ενταχθεί σε Αναπτυξιακό Οργανισμό που θα ιδρύσουν ο δήμος Φυλής και ο δήμος Μεγάρων, δεδομένου ότι η νομοθεσία δεν επιβάλλει γεωγραφικούς περιορισμούς. Όσον αφορά τους υπόλοιπους δήμους της Ηλείας, τόσο ο δήμος Ζαχάρως όσο και ο δήμος Ανδραβίδας-Κυλλήνης αναμένεται να ενταχθούν. Ερωτηματικό παραμένει η στάση του δήμου Πηνειού, ωστόσο εκτιμάται ότι οι πιθανότητες είναι υπέρ της συμμετοχής του στον τοπικό Αναπτυξιακό Οργανισμό.[/vc_column_text][vc_single_image image=”135214″ img_size=”full”][vc_column_text]Ο ρόλος του Αναπτυξιακού Οργανισμού

Η Σύσταση Αναπτυξιακών Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ως νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου ειδικού σκοπού, τα οποία λειτουργούν υπέρ του δημοσίου συμφέροντος, υπό τη μορφή της ανώνυμης εταιρείας, προβλέπεται από τον ν.4674/2020, όπως αυτός εξειδικεύτηκε από την 37260 – 16/6/2020 Εγκύκλιο 200.

Όπως αναφέρει το σχετικό έγγραφο, η υποστελέχωση ή και η ολική ανυπαρξία σε κάποιες περιπτώσεις τεχνικών υπηρεσιών και τεχνικού προσωπικού στους ΟΤΑ είναι ο βασικός λόγος που η εκτέλεση αναπτυξιακών προγραμμάτων από τους ΟΤΑ α’ και β’ εμφανίζει σε σταθερή βάση αδικαιολόγητα χαμηλό ποσοστό απορρόφησης των διατιθέμενων ευρωπαϊκών ή εθνικών πόρων, μέσω των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ ή του ΠΔΕ.

Με τις διατάξεις του άρθρου 2 του ν. 4674/2020 προβλέπεται η σύσταση Αναπτυξιακών Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ως ΝΠΙΔ ειδικού σκοπού, τα οποία λειτουργούν υπέρ του δημοσίου συμφέροντος υπό τη μορφή της ανώνυμης εταιρείας και φιλοδοξούν να αποτελέσουν κεντρικούς μοχλούς ανάπτυξης των τοπικών κοινωνιών.

Οι Αναπτυξιακοί Οργανισμοί δεν επιχορηγούνται άμεσα ή έμμεσα από τους ΟΤΑ ή τον Κρατικό Προϋπολογισμό και η λειτουργία τους δεν έχει δημοσιονομική επίδραση. Διευκρινίζεται πως η κατοχή μετοχικού κεφαλαίου και η συμμετοχή στις αυξήσεις αυτού δεν λογίζεται ως επιχορήγηση, Θα απολαμβάνουν διοικητικής και οικονομικής αυτοτέλειας, αλλά όχι αυτονομίας, αφού ρητά ο νομοθέτης επεμβαίνει στη σύνθεση του μετοχικού κεφαλαίου και μέσω αυτού στην εκλογή της διοίκησης.

Ο Αναπτυξιακός Οργανισμός θα είναι θεσμοθετημένος σύμβουλος των ΟΤΑ και στις βασικές του αρμοδιότητες περιλαμβάνεται η επιστημονική, συμβουλευτική και τεχνική υποστήριξη των ΟΤΑ και των ενώσεών τους, η ωρίμανση έργων, η υλοποίηση πολιτικών κοινωνικής συνοχής, ψηφιακής σύγκλισης και βιώσιμης ανάπτυξης, η ανάληψη καθηκόντων τεχνικής υπηρεσίας των ΟΤΑ και διοικητικής υποστήριξης Τεχνικών Υπηρεσιών και Υπηρεσιών Δόμησης των ΟΤΑ, η εκπόνηση επιχειρησιακών προγραμμάτων ΟΤΑ και η υποστήριξη των ΟΤΑ κατά την άσκηση των αρμοδιοτήτων τους.

Θα μπορούν επίσης να συνάπτουν προγραμματικές συμβάσεις ή να ορίζονται ενδιάμεσοι φορείς διαχείρισης για πράξεις κρατικής ενίσχυσης, καθώς και να υλοποιούν Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia