FOLLOW US: facebook twitter

Ιδιωτικοποίηση διά της πλαγίας οδού στα ΕΛΤΑ

Ημερομηνία: 28-09-2024 | Συντάκτης:
EUROKINISSI/ΓΙΕΝΑΝΤΑ ΝΤΕΛΑΪ

Σε εξέλιξη τρεις διαγωνισμοί για την ανάθεση σε τρίτους της διαλογής και διανομής των ταχυδρομικών αντικειμένων και της οδήγησης των οχημάτων

Μετά το κλείσιμο 142 καταστημάτων πριν από περίπου έναν χρόνο, σχεδιάζεται η ανάθεση και άλλων 600 σε βάθος τριετίας σε ιδιώτες αναδόχους, ιδιαίτερα σε τουριστικές περιοχές που θεωρούνται φιλέτα.

● Με εξωτερικούς συνεργάτες θα καλυφθούν και τα κενά στις οικονομικές υπηρεσίες και τη μηχανογράφηση.

Κομμάτι κομμάτι περνούν σταδιακά σε ιδιώτες τα Ελληνικά Ταχυδρομεία (ΕΛΤΑ) που παρέμειναν ζημιογόνα και το έτος 2023, παρά το γεγονός ότι πριν από τρία χρόνια είχαν ενισχυθεί με δημόσιο χρήμα 280 εκατομμυρίων ευρώ και είχαν απομακρύνει πλήθος προσωπικού με εθελουσία έξοδο.

Η εικόνα μιας ιδιωτικοποίησης «διά της πλαγίας οδού», όπως συμβαίνει και σε άλλους δημόσιους φορείς, προέκυψε μέσα από τη χθεσινή ενημέρωση στον Τύπο από τον διευθύνοντα σύμβουλο των ΕΛΤΑ, Γρηγόρη Σκλήκα. Σύμφωνα με όσα είπε:

● Μετά το κλείσιμο 142 καταστημάτων πριν από περίπου έναν χρόνο, σχεδιάζεται η ανάθεση και άλλων σε ιδιώτες αναδόχους, ιδιαίτερα σε τουριστικές περιοχές που θεωρούνται φιλέτα. Τα ΕΛΤΑ θα διατηρήσουν την παρουσία τους σε δυσπρόσιτες και ορεινές περιοχές και ίσως σε ορισμένα εμβληματικά κεντρικά καταστήματα.

● Τα ΕΛΤΑ, που έκλεισαν το 2023 με ζημίες 12,78 εκατομμυρίων ευρώ, μετατρέπονται από οργανισμό σε επιχείρηση η οποία θα έχει συνεργάτες αντί για υπαλλήλους. Οι συνεργάτες αυτοί θα εξυπηρετούν ακόμη και τη βασική διανομή της αλληλογραφίας καθώς οι ταχυδρόμοι είναι και σήμερα έκτακτο προσωπικό.

● Αυτή τη στιγμή «τρέχει» σειρά διαγωνισμών προϋπολογισμού εκατομμυρίων ευρώ που αφορούν μεταξύ άλλων τρεις από τις βασικές δραστηριότητες της εταιρείας και συγκεκριμένα τη διαλογή, τη μεταφορά αλλά και τη διανομή της αλληλογραφίας ακόμα και εντός της Αττικής με τη χρήση του εξοπλισμού των ΕΛΤΑ.

● Με εξωτερικούς συνεργάτες (outsourcing) θα καλυφθούν και τα κενά στις οικονομικές υπηρεσίες και τη μηχανογράφηση, με τον κ. Σκλήκα να επισημαίνει ότι «δεν χρειάζεται να ανακαλύψουμε τον τροχό», όταν υπάρχουν μεγάλες εταιρείες με την απαραίτητη τεχνογνωσία και πλατφόρμες που χρησιμοποιούνται από μεγάλες ταχυδρομικές επιχειρήσεις του εξωτερικού.

● Δρομολογείται διαγωνισμός με στόχο επενδυτές που θα αναλάβουν τα 130 ακίνητα που διαθέτουν τα ΕΛΤΑ σε στρατηγικά σημεία ανά τη χώρα και ταυτόχρονα ανανεώνεται ο στόλος των αυτοκινήτων με τη διαδικασία του λίζινγκ.

● Σε βάθος τριετίας σχεδιάζεται η δημιουργία 600 καταστημάτων που θα λειτουργούν από συνεργάτες της εταιρείας, ενώ δεν προγραμματίζεται καμία ενίσχυση με μόνιμο προσωπικό. Σήμερα απασχολούνται 3.100 μόνιμοι και αορίστου χρόνου σε σύνολο 5.000 εργαζομένων, ενώ δεν συζητείται νέο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου λόγω έλλειψης πόρων.

● Υπάρχουν σε εξέλιξη τρεις διαγωνισμοί για την ανάθεση σε τρίτους της διαλογής και διανομής των ταχυδρομικών αντικειμένων και της οδήγησης των οχημάτων. Ειδικά για την Αττική θα ανατεθεί η εκτέλεση του έργου της εξυπηρέτησης πελατών στο δίκτυο καταστημάτων ΕΛΤΑ (συναλλαγή και διανομή) για χρονικό διάστημα δώδεκα μηνών, με προϋπολογισμό 6,6 εκατομμυρίων ευρώ και περιθώριο επέκτασης. Ο απαιτούμενος εξοπλισμός, τα έντυπα και τα υλικά εκτέλεσης του έργου θα παρέχονται στο προσωπικό του αναδόχου από τα ΕΛΤΑ, με την προϋπόθεση να επιστρέφονται στην αντίστοιχη υπηρεσιακή μονάδα μετά το πέρας της σύμβασής τους σε καλή κατάσταση και σε περίπτωση απώλειάς τους να αντικαθίστανται.

Αναδημοσίευση από efsyn.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot