FOLLOW US: facebook twitter

Μπαίνουν ιδιώτες επενδυτές στους αγροτικούς συνεταιρισμούς

Ημερομηνία: 25-02-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Αγροτικά, Νέα

Πρόβλεψη για ποσοστό 35% στον νέο νόμο που ετοιμάζει ο Βορίδης

-‘Εντονη κριτική από Κατρίνη και Αραχωβίτη
-Τώρα μας παίρνουν και τα χωράφια, τόνισε ο πρόεδρος της ΟΑΣΗ, Θ. Βομπίρης

«Κερκόπορτα» για να ελέγξουν ιδιώτες επενδυτές τους αγροτικούς συνεταιρισμούς ανοίγει ο νέος νόμος που ετοιμάζεται να καταθέσει προς ψήφιση στη Βουλή ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.

Σύμφωνα με το άρθρο 6 του σχεδίου νόμου που έχει αναρτηθεί στο Opengov.gr για διαβούλευση, «Το Καταστατικό, μπορεί να προβλέπει την εγγραφή στον ΑΣ μελών-επενδυτών, μη χρηστών. Τα μέλη-επενδυτές είναι φυσικά ή νομικά πρόσωπα, τα οποία συμμετέχουν στο συνεταιριστικό κεφάλαιο, αλλά δεν υποχρεούνται να συναλλάσσονται με αυτόν. Οι όροι και οι προϋποθέσεις εισόδου και εξόδου, τα δικαιώματα, οι υποχρεώσεις και η δυνατότητα και οι προϋποθέσεις συμμετοχής των μελών επενδυτών στη Γενική Συνέλευση, στο Διοικητικό Συμβούλιο ή στο Εποπτικό Συμβούλιο του Συνεταιρισμού, καθορίζονται από το Καταστατικό, με την επιφύλαξη των διατάξεων του παρόντος νόμου. Στην περίπτωση που το Καταστατικό προβλέπει ότι τα μέλη-επενδυτές συμμετέχουν στη Γενική Συνέλευση του Συνεταιρισμού με δικαίωμα ψήφου, ο συνολικός αριθμός των ψήφων τους δεν μπορεί να υπερβαίνει το 35% του συνολικού αριθμού των ψήφων που διαθέτουν τα μέλη του Συνεταιρισμού».

Ο κ. Βορίδης τόνισε ότι στόχος της κυβέρνησης με το νέο νομοσχέδιο να αποκτήσουν οι συνεταιρισμοί «τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν την προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων, για να αντιμετωπίσουν τον ανταγωνισμό σε μια χρονική στιγμή, στην οποία είναι σαφές ότι στην πρωτογενή παραγωγή μπαίνουν όλο και περισσότερα μεγάλα ιδιωτικά κεφάλαια και δραστηριοποιούνται ισχυρά εταιρείες».

«Το 35% παραβιάζει τις συνεταιριστικές αρχές»

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σταύρος Αραχωβίτης επισήμανε πως το 35% είναι υψηλό ποσοστό για ιδιώτη επενδυτή διότι ουσιαστικά του δίνει την πλειοψηφία στις αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων, αντί του 25% που είχε αρχικά συζητηθεί, παραβιάζοντας πολλές από τις 7 συνεταιριστικές αρχές, με πρώτη την αρχή της αυτονομίας και της ανεξαρτησίας.

«Το 35% σημαίνει ότι για να παρθεί μία απόφαση, κατά πλειοψηφία, σε μία Γενική Συνέλευση που η απαρτία της είναι 50%, 50 + 1, το 35% το έχει ένας φορέας. Άρα, ελέγχει τη ΓΣ του συνεταιρισμού. Για να ληφθεί οποιαδήποτε διαφορετική απόφαση, θα πρέπει να πάμε στο 70 + 1. Άρα, όλες οι αποφάσεις που περιγράφονται ότι λαμβάνονται με πλειοψηφία του 50%, καταλαβαίνουμε ότι πλέον ελέγχονται από αυτόν που έχει το μεγαλύτερο ποσοστό του 50%, αυτόν δηλαδή που έχει το 35%», εξήγησε και πρόσθεσε ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση, με πρόσχημα την προώθηση χρηματοδότησης των συνεταιρισμών από ιδιώτες,

επιδιώκει να περάσει τον έλεγχο των συνεταιρισμών σε ιδιωτικό επίπεδο, αλλοιώνοντας πλήρως τον χαρακτήρα τους, μετατρέποντάς τους σε ανεξέλεγκτα επιχειρηματικά κέντρα.

«Δεν θα μπορεί κανείς πλέον να διαχωρίσει το ρόλο και την ταυτότητα του συνεταιρισμού ως εθελοντικής ένωσης προσώπων με κοινωνικό χαρακτήρα, από μια κοινή επιχείρηση», τόνισε.

«Αλλοιώνεται το συνεταιριστικό πλαίσιο»

Ο βουλευτής Ηλείας του ΚΙΝΑΛ, Μιχάλης Κατρίνης, υπογράμμισε την απουσία πρόβλεψης συμμετοχής των εργαζομένων στα Συμβούλια Συνεταιρισμών, και πρόσθεσε ότι το σχέδιο νόμου αντικατοπτρίζει τη διαχρονική καχυποψία της Νέας Δημοκρατίας απέναντι στο συνεταιρισμούς.

«Από το νομοσχέδιο απουσιάζει οποιαδήποτε λογική εκσυγχρονισμού του συνεταιριστικού πλαισίου λειτουργίας και οποιαδήποτε παρέμβαση αναπτυξιακού χαρακτήρα, που θα έδινε στους συνεταιρισμούς τη δυνατότητα να πρωταγωνιστήσουν στο παραγωγικό και εξόχως ανταγωνιστικό προσκήνιο. Επίσης αλλοιώνεται το ίδιο το συνεταιριστικό πλαίσιο μέσω της πρόσδεσης των αγροτικών συνεταιρισμών με ιδιωτικά κεφάλαια. Είναι σαφές ότι την κυβέρνηση την απασχολεί η είσοδος ιδιωτών επενδυτών με καθοριστικό λόγο στη λειτουργία και στις αποφάσεις των συνεταιρισμών και θα πρέπει να μας πει αν αυτό εντάσσεται στη γενικότερη ιδεολογική της πλατφόρμα για την είσοδο ιδιωτών ή είναι κάτι άλλο», ανέφερε ο κ. Κατρίνης καταλογίζοντας στην κυβέρνηση ότι με τον συγκεκριμένο νόμο δεν κερδίζει την εμπιστοσύνη των αγροτών.

Ο πρόεδρος της ΟΑΣΗ, Θανάσης Βομπίρης δήλωσε στην «Πρωινή» ότι η είσοδος επενδυτών στους αγροτικούς συνεταιρισμούς είναι το τελειωτικό «χτύπημα» στην περιουσία των αγροτών.

«Πρώτα πήραν τον ΑΣΟ, μετά πήραν την Αγροτική Τράπεζα και τις Ενώσεις, τώρα θέλουν να πάρουν και τα χωράφια των αγροτών συστήνοντας ψευτοσυνεταιρισμούς και βάζοντας τους ιδιώτες στο παιχνίδι. Το νομοσχέδιο είναι στην κατεύθυνση του ξεπουλήματος της αγροτικής γης, τη στιγμή που αφήνουν διαλυμένους και απαξιωμένους τους συνεταιρισμούς και η περιουσία τους βγαίνει στο σφυρί, όπως γίνεται στην Ηλεία. Εμείς έχουμε καταθέσει τις προτάσεις μας και θέλουμε από το κράτος να στηρίξει τους αγρότες παρέχοντάς τους όλα τα αναγκαία εφόδια και να διαμορφώσει τις προϋποθέσεις για ένα υγιές συνεταιριστικό κίνημα που δεν θα παραδοθεί σε ιδιώτες επενδυτές», είπε.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος