FOLLOW US: facebook twitter

«Ίδια και χειρότερα»

Ημερομηνία: 23-10-2024 | Συντάκτης:

Αντιμέτωπη με την διαρκώς αυξανόμενη κοινωνική δυσαρέσκεια είναι η κυβέρνηση, κι αυτό δεν το δείχνουν μόνο οι δημοσκοπήσεις αλλά και το γεγονός ότι σειρά κλάδων βρίσκονται σε απεργιακές κινητοποιήσεις στον δρόμο μέχρι την πανελλαδική, πανεργατική απεργία στις 20 Νοεμβρίου, κόντρα στη συνεχιζόμενη ακρίβεια, διεκδικώντας αύξηση μισθών και υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

 Το Μαξίμου, τρέχει για να προλάβει τις αντιδράσεις, φοβούμενο τις διαρροές, έχοντας στραμμένο το κομματικό ραντάρ ταυτόχρονα στα αριστερά και στη δεξιά της Δεξιάς.

Η επαγρύπνηση αυτή, κρίνεται αναγκαία με βάση τα ποιοτικά δεδομένα των γκάλοπ της τρέχουσας περιόδου: Οι γαλάζιες απώλειες υπάρχουν προς δύο κατευθύνσεις.

Συγκεκριμένα, ένα 3,7% των ψηφοφόρων του κυβερνώντος κόμματος στην εθνική κάλπη του 2023 «χάνεται» προς το ΠΑΣΟΚ ένα 6% «χάνεται» στα δεξιότερα της ΝΔ, περίπου μοιρασμένο το ποσοστό στον Βελόπουλο και στη Λατινοπούλου και σχεδόν δύο στους 10 ψηφοφόρους της ΝΔ του 2023 εμφανίζονται σήμερα στην αδιευκρίνιστη ζώνη.

Ακρίβεια και δυσαρέσκεια

Η ακρίβεια είναι το νούμερο ένα θέμα που απασχολεί την ελληνική κοινωνία. Σε κρίσιμους τομείς, τρόφιμα, ενέργεια, ενοίκια, το τέρας της ακρίβειας καλπάζει και τα μέτρα που έχουν ληφθεί ή λαμβάνονται, αποτελούν σταγόνα στον ωκεανό, σε συνδυασμό με τους πενιχρούς μισθούς.

Η ακρίβεια και ο πληθωρισμός «σαρώνουν» τα ελληνικά νοικοκυριά από το φθινόπωρο του 2021, «ροκανίζοντας» τον μισθό, περιορίζοντας την αγοραστική δύναμη των πολιτών και οδηγώντας σε περικοπές βασικών αγαθών για να «βγει ο μήνας»…

Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει ανακοινώσει δεκάδες αναποτελεσματικά μέτρα για την ακρίβεια, τα περασμένα τρία χρόνια, αλλά οι τιμές παραμένουν «στον Θεό», ενώ οι καταγγελίες καταναλωτικών οργανώσεων και παραγωγικών φορέων για κερδοσκοπία πληθαίνουν. 

Ως εκ τούτου, η δυσαρέσκεια απέναντι στην κυβερνητική πολιτική αυξάνεται. Νέα δημοσκόπηση που βλέπει το φως της δημοσιότητας εξάλλου, φανερώνει το κλίμα που επικρατεί στην κοινωνία με μόνο έναν στους δέκα πολίτες να δηλώνει πως πιστεύει ότι του επόμενους μήνες τα πράγματα θα πάνε «καλύτερα». Σχεδόν οι εννέα στους δέκα λένε «χειρότερα» και τα «ίδια».

Σχετικά με την ικανοποίηση των πολιτών από την απόδοση της κυβέρνησης η δυσαρέσκεια δείχνει να μεγαλώνει. Από το 49% του Μαΐου το ποσοστό έπιασε «ταβάνι» τον Οκτώβριο με συνεχή ανοδική τάση και προσγειώθηκε στο 53%, δύο μονάδες πάνω από τον Σεπτέμβριο.

Ωστόσο, σύμφωνα με τους πολίτες, ούτε τα υπόλοιπα κόμματα μπορούν να προσφέρουν αξιόπιστη εναλλακτική, καθώς στην ερώτηση αυτή κυριαρχεί η απάντηση «κανένα» με ποσοστό 49%. Συγκεκριμένα, οι απαντήσεις στο ερώτημα «ποιο κόμμα της αντιπολίτευσης πιστεύετε ότι μπορεί να προσφέρει αξιόπιστη εναλλακτική προοπτική διακυβέρνησης», οι απαντήσεις είναι οι εξής: Κανένα 49%, ΠΑΣΟΚ 21%, Ελληνική Λύση 6%, ΣΥΡΙΖΑ 5%, ΚΚΕ 5%, Πλεύση Ελευθερίας 3%, Νίκη 1%, ΜέΡΑ25 1%, Φωνή Λογικής 1%, Άλλο Κόμμα 1%, ΔΞ/ΔΑ 7%. 

Πηγή: in.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

epixeiriseismprosta leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot