FOLLOW US: facebook twitter

Αγάπα τη ζωή δυνατά ξανά!

Ημερομηνία: 23-10-2023 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Slide, Κοινωνία, Νέα, Υγεία

Ηχηρό μήνυμα υποστήριξης & ελπίδας από τις γυναίκες Πύργου & Κρεστένων στην εκστρατεία πρόληψης για τον καρκίνο του μαστού

Γράφει η Ελένη Παπαδοπούλου


Το ηχηρό μήνυμα της πρόληψης και της έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου του μαστού,  έστειλε χθες πλήθος ευαισθητοποιημένων γυναικών σε Πύργο και Κρέστενα, συμμετέχοντας σε αντίστοιχες ενημερωτικές  δράσεις και περίπατους υποστήριξης, συμπαράστασης, αγάπης και ελπίδας είτε για γυναίκες που νοσούν είτε σε γυναίκες που νόσησαν και βγήκαν πιο δυνατές από αυτήν την  περιπέτεια υγείας.  Παράλληλα στοχος ήταν να κινητοποιήσουν όλες τις γυναίκες στο επίπεδο της πρόληψης που σώζει ζωές. Βεβαίως τα σκήπτρα την ίδια μέρα, κράτησε και φέτος  η Πάτρα που για 11η χρονιά το ΑΛΜΑ ΖΩΗΣ Αχαΐας  με την συμμετοχή πολλών συλλόγων γυναικών και φορέων, διοργάνωσε το pink the city, όπου χιλιάδες γυναίκες, μεταξύ αυτών και σύλλογοι από την Ηλεία, συμμετείχαν σε αυτήν την μεγάλη κινητοποίηση ευαισθητοποίησης. Σημειωτέον ότι στην Ελλάδα ο Οκτώβριος από το 1997 έχει καθιερωθεί ως Μήνας Πρόληψης του Καρκίνου του Μαστού  και, διοργανώνονται σε όλη τη χώρα εκδηλώσεις και δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, από φορείς του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα.  Φέτος το ραντεβού των γυναικών ήταν  η χθεσινή Κυριακή  22 Οκτωβρίου.

Περίπατος για την πρόληψη του καρκίνου  στον Πύργο

Μια  ωραία πρωτοβουλία ευαισθητοποίησης των γυναικών του Πύργου για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού, με μια σειρά σχετικών δράσεων, διοργάνωσε χθες το πρωί ο  Σύλλογος Γυναικείας Επιχειρηματικότητας Ανάπτυξης και Πολιτισμού Ν. Ηλείας “Η ΟΛΥΜΠΙΆΔΑ”.  Το ραντεβού για την συνάντηση των γυναικών με τα λευκά τους μπλουζάκια και το ροζ φιογκάκι, δόθηκε στις 11 το πρωί έξω από το δημοτικό στάδιο του Πύργου όπου  ανταποκρίθηκαν γυναίκες κάθε ηλικίας, ακόμα και μανούλες με τα μωρά τους στα καρότσια. Στις 12 το μεσημέρι ένα λευκό- ροζ ποτάμι γυναικών με αφετηρία το στάδιο με έναν χαλαρό περίπατο διάνυσε το κέντρο της πόλης για να τιμήσει όλες όσες πάλεψαν και παλεύουν για τον καρκίνο,  στέλνοντας το μήνυμα ότι «στο τέλος θα νικήσουμε»

Η δράση ονομαζόταν  «ΓΙΑ ΤΑ ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΜΑΣ», καθώς υπήρχε μια μικρή συμμετοχή των 5 ευρώ ανά άτομο, με στόχο τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν αλλά και αυτά των χορηγών να δοθούν στα κορίτσια του συλλόγου που νοσούν και έχουν ανάγκη, ως μια ελάχιστη ένδειξη αγάπης και ελάχιστης βοήθειας.

Ο περίπατος κατέληξε στην κεντρική πλατεία του Πύργου, όπου έγιναν σύντομες ομιλίες και μοιράστηκε ενημερωτικό υλικό, ενώ η πρόεδρος του Συλλόγου ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ κ. Ιωάννα  Λουρίσα τόνισε μεταξύ   άλλων ότι «Με τον  περίπατο αυτό, υποστηρίζουμε την  ενημέρωση στην πρόληψη αλλά και θεραπεία του καρκίνου, στοχεύοντας να  δώσουμε ελπίδα και υποστήριξη σε όλες αυτές τις γυναίκες και τις οικογένειές τους, που αγωνίζονται αλλά και όσες βγήκαν νικήτριες. Με την δράση μας αυτή δείχνουμε έμπρακτα  την αγάπη και την αλληλεγγύη. Καμία γυναίκα μόνη σε αυτόν τον αγώνα ζωής»!


Ενημερωτική δράση στην Κρέστενα από τον δήμο, την Ν.Μ Κρεστεών κ.α φορείς

“Η πρόληψη σώζει ζωές”

Η στήριξη του δήμου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων στις γυναίκες που νοσούν από καρκίνο του μαστού, καθώς και στους οικείους τους, επισημάνθηκε στη διάρκεια της ενημερωτικής εκδήλωσης για την ασθένεια, που έγινε με επιτυχία το πρωί της Κυριακής 22 Οκτωβρίου στην κεντρική πλατεία Κρεστένων.

Αρχικά στην σημαντική ενημερωτική ημερίδα  για τον καρκίνο του μαστού, μίλησε η δικηγόρος και νεοεκλεγείσα Δημοτική Σύμβουλος κ. Δήμητρα Ζαφειροπούλου, η οποία καλωσόρισε  όλους τους παρευρισκόμενους εκ μέρους του Δημάρχου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων κ. Σάκη Μπαλιούκου.

«Ο καρκίνος του μαστού είναι ο συχνότερος καρκίνος των γυναικών στην Ευρώπη και αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου στις γυναίκες ηλικίας 40-45 ετών παγκοσμίως. Είναι  σημαντικό όμως να γνωρίζουμε πως ο καρκίνος του μαστού είναι θεραπεύσιμος  εφόσον  ανιχνευθεί σε αρχικό στάδιο. Αν η αντιμετώπιση της νόσου γίνει έγκαιρα, το ποσοστό ίασης ξεπερνά πολλές φορές το 97%. Η πρόληψη αυτής της ασθένειας επομένως είναι κρίσιμη και μπορεί να γίνει με ενημέρωση, τακτική εξέταση και υγιεινή ζωή. Η σημερινή ημερίδα μας έχει ακριβώς αυτό τον στόχο. Της ενημέρωσης» ανέφερε μεταξύ άλλων η κ. Ζαφειροπούλου.

Παράλληλα υπενθύμισε το πρόγραμμα που έχει θεσμοθετηθεί στην μνήμη της αείμνηστης Φώφης Γεννηματά για τον έλεγχο των μαστών, το οποίο απευθύνεται σε όλες τις γυναίκες ηλικίας 50-69 ετών που βρίσκονται στη χώρα μας και διαθέτουν ΑΜΚΑ.

Ομιλίες εξάλλου σχετικά με τη νόσο και την αντιμετώπισή της, έγιναν από την πρόεδρο του συλλόγου Γυναικών Κρεστένων κ. Μαρία Στρουμπάκου, την αν. διοικήτρια Νοσοκομείου  Κρεστένων κ. Αριστέα Παπαδοπούλου, καθώς και εκπροσώπους  από το Δίκτυο Μαιών Ν. Ηλείας.

Συνδιοργανωτές της εκδήλωσης  ήταν ο  Δήμος Ανδρίτσαινας-Κρεστένων, το Κέντρο Κοινότητας, το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» και το Κοινωνικό Παντοπωλείο  του Δήμου, το Δίκτυο Μαιών Ηλείας και η Νοσηλευτική Μονάδα Κρεστένων, ενώ στους  παρευρισκόμενους διανεμήθηκαν φυλλάδια, ροζ μπαλόνια και άλλο ενημερωτικό υλικό γύρω από τον καρκίνο του μαστού, για τον οποίο ο Οκτώβριος έχει θεσμοθετηθεί ως μήνας πρόληψης και ενημέρωσης.

Την παρουσίαση της εκδήλωσης είχε ο υπεύθυνος του Κοινωνικού Παντοπωλείου  Δήμου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων κ. Παν. Κόρακας.

Στην δράση παρευρέθηκε και η αν. Διοικήτρια του Νοσοκομειου Κρεστένων κ. Αριστέα Παπαδοπούλου που τόνισε ότι στην Νοσηλευτική Μονάδα Κρεστένων έχουν εξεταστεί δωρεάν με κλινική εξέταση για τον καρκίνο του μαστού πάνω από 150  γυναίκες σε συνεργασία με το Άλμα Ζωής από τον Ομότιμο Καθηγητή Ογκολογίας κ.Δημήτρη Κούκουρα.

Επίσης πάνω από 500 γυναίκες έχουν συμμετάσχει στην λήψη τέστ ΠΑΠ από τις Μαίες του Δικτύου Αμαλιάδας.

 


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος