FOLLOW US: facebook twitter

Ιατρικός Σύλλογος Ηλείας: “Πρόκειται για αντιδημοκρατικό καταναγκασμό”

Ημερομηνία: 12-07-2024 | Συντάκτης:
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Άτυπος πόλεμος Άδωνι με ιδιώτες γιατρούς για την υποχρεωτική στήριξη του ΕΣΥ

-“Δεν μπορούν να εξαναγκασθούν οι ιδιώτες ιατροί να συνδράμουν την λειτουργία των Νοσοκομείων και μάλιστα απειλώντας τους με διακοπή της ηλεκτρ. Συνταγογράφησης” δήλωσε ο πρόεδρος του Ι.Σ. Χρ. Γιαννικούλης

Γράφει η Κική Κολοβέρου


Στον άτυπο πόλεμο, που ξεκίνησε ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης με τους ιδιώτες γιατρούς, τους οποίους απείλησε ότι θα του αποκλείσει από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση εάν δεν συμβάλουν υποχρεωτικά στο δημόσιο σύστημα υγείας, δηλαδή να εργαστούν με μπλοκάκι στα Νοσοκομεία που οι προκηρύξεις βγαίνουν άγονες, όπως συμβαίνει και στο Νοσοκομείο του Πύργου, απάντησε χθες με ανακοίνωση του, ο Ιατρικός Σύλλογος Ηλείας.

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ηλείας Χρήστος Γιαννικούλης και τα μέλη του Δ.Σ. που πολλές φορές στο πρόσφατο παρελθόν έχουν ενημερώσει τους συναδέλφους τους, για τις σχετικές εκκλήσεις και τις προκηρύξεις ενδιαφέροντος για την κάλυψη- κυρίως Παθολόγων- θέσεων με μπλοκάκι στο ΓΝ Ηλείας ώστε να συνδράμουν στο ΕΣΥ, χωρίς ωστόσο να υπάρχει ανταπόκριση, με χθεσινή τους ανακοίνωση, εξέφρασαν την αντίθεση τους αλλά και την δυσαρέσκεια του στις προθέσεις του Υπουργού Υγειάς, τεκμηριώνοντας τα γραφόμενα τους.

Αρχικά, αναφέρεται στην πρόθεση του Υπουργού Υγείας να θεσπίσει κίνητρα άγονου περιοχής για Νοσηλευτικές Μονάδες στις οποίες οι προκηρύξεις θέσεων ιατρών ΕΣΥ καταλήγουν κατ’ εξακολούθηση άγονες, κρίνοντας την ως απολύτως θετική και τονίζοντας πως το συγκεκριμένο μέτρο περιλαμβάνεται στις δημόσια διατυπωμένες προτάσεις του Ιατρικού Συλλόγου σχετικά με το Γενικό Νοσοκομείο Ηλείας,  όπως και στην εισήγηση την οποία κατέθεσαν οι εκπρόσωποι του Συλλόγου στον ίδιο τον Υπουργό κατά την προγραμματισμένη συνάντηση μαζί του στις  26/4/2024 με θέμα την υποστελέχωση του Γ.Ν. Ηλείας.

Όσον αφορά την πρωτοφανή απόφαση Άδωνι και τις πρόσφατες δηλώσεις του, επισημαίνεται χαρακτηριστικά:

«Ο Ιατρικός Σύλλογος Ηλείας επί των προσφάτων δηλώσεων  του Υπουργού Υγείας σχετικά με το ζήτημα της υποστελέχωσης σε ιατρικό προσωπικό των επαρχιακών νοσοκομείων  κρίνει απολύτως αρνητικά την πρόθεση του Υπουργού όπως εξαναγκασθούν ιδιώτες ιατροί να συνδράμουν την λειτουργία των Νοσηλευτικών Μονάδων επί ποινή διακοπής της δυνατότητας ηλεκτρονικής  συνταγογράφησης εάν αρνηθούν να συνεργασθούν.

Καταρχήν πρόκειται για σαφώς αντιδημοκρατικό καταναγκασμό, ισοδύναμο ηθικώς και πολιτικώς με επίταξη υπηρεσιών η οποία ωστόσο δεν νοείται υπό συνθήκες υποτιθέμενης κανονικότητας. Έπειτα ακόμη και αν εφαρμοστεί αυτό το μέτρο θα οδηγήσει στο εντελώς αντίθετο αποτέλεσμα, καθώς η διακοπή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης από τους  ιδιώτες ιατρούς θα προκαλέσει την εκτροπή της ροής των περιστατικών που χρήζουν πρωτοβάθμιας φροντίδας από τα ιδιωτικά ιατρεία  προς τα υποστελεχωμένα νοσοκομεία εκείνα τα οποία το μέτρο υποτίθεται ότι θα βοηθούσε, επιταχύνοντας έτσι την κατάρρευση της λειτουργίας τους. 

Επιπρόσθετα οι ελευθεροεπαγγελματίες ιατροί οι οποίοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με την ποινή αυτή  θα έχουν κάθε κίνητρο να μετοικήσουν σε μεγαλύτερα αστικά κέντρα, όπου ο κίνδυνος αυτής της άτυπης επίταξης θα απουσιάζει, ενώ αντιστοίχως νέοι ιατροί θα αποφεύγουν την ίδρυση ιδιωτικών ιατρείων  σε περιοχές με υποστελεχωμένες  Νοσηλευτικές Μονάδες στις οποίες θα  υπάρχει ο κίνδυνος αυτός. Η κατάληξη θα είναι όσες περιοχές υποφέρουν από υποστελέχωση των δημοσίων δομών υγείας τους τελικά  να  στερηθούν και τους ιδιώτες ιατρούς τους με ό,τι ευνόητα αυτό συνεπάγεται για την περίθαλψη του πληθυσμού» επισημαίνει και καταλήγει πως όπως έχει τονισθεί και στο παρελθόν «ο Ιατρικός Σύλλογος ούτε συμπολιτεύεται  ούτε αντιπολιτεύεται   αλλά κρίνει την εκάστοτε εφαρμοζόμενη πολιτική υγείας με γνώμονα πάντα την προάσπιση της υγείας του κοινωνικού συνόλου σε πλήρη εναρμόνιση με τα καλώς εννοούμενα θεμιτά συμφέροντα της ιατρικής κοινότητας». 


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

epixeiriseismprosta leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot