Συνέντευξη από τον Ιατρικό Σύλλογο Πύργου Ολυμπίας για τον κορονοϊό: Όχι πανικός, αλλά ανησυχία, πρόληψη και ετοιμότητα
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”106293″ img_size=”full”][vc_column_text]
Γράφει η Κική Κολοβέρου- kkoloverou@yahoo.gr
-Εξέφρασαν επιφυλάξεις του κατά πόσο η χώρα είναι θωρακισμένη
«Όχι στον πανικό, ναι στην ανησυχία» δήλωσαν χθες ο πρόεδρος και γ.γ. του Ιατρικού Συλλόγου Πύργου Ολυμπίας Νίκος Κατσαρός και Χρήστος Γιαννικούλης αντίστοιχα, στη διάρκεια συνέντευξης τύπου ενημερωτικού χαρακτήρα για τον κορονοιό καλώντας ταυτόχρονα την πολιτεία να λάβει όλα τα κατάλληλα μέτρα στις πύλες εισόδου της χώρας μεταξύ αυτών και στο Κατάκολο.
Όπως τόνισε ο κ. Κατσαρός, ο ιός έχει φτάσει στη γειτονιά μας, την Ιταλία με την οποία έχουμε «πάρε δώσε» σε καθημερινή βάση μέσω τουριστικών και εμπορικών συναλλαγών και μίλησε για τα μέτρα προφύλαξης αλλά και τα συμπτώματα του κορονοιού.
«Στην κατηγορία των κορονοϊών ανήκουν αρκετοί ιοί οι οποίοι προκαλούν αναπνευστικές λοιμώξεις ποικίλου μεγέθους και σοβαρότητας στον άνθρωπο και τα ζώα. Δηλαδή το απλό κρυολόγημα και η γρίπη ανήκει στην κατηγορία των κορονοιων. Έχει χρόνο επώασης έως 14 ημέρες -βέβαια κάποιες μελέτες στην Κίνα αναφέρουν για 25 και 26 μέρες -με συμπτώματα πυρετού, βήχα δύσπνοιας, καταρροής, πονόλαιμο και ακόμα πιο σοβαρά όπως πνευμονίες που εμφανίζονται στις ομάδες υψηλού κινδύνου όπου έχουμε και τη μεγαλύτερη μεταδοτικότητα και θνησιμότητα. Μεταδίδεται μέσα από το φτέρνισμα και το βήχα για αυτό και τα μέτρα υγιεινής είναι τα ίδια που προτείνονται για γρίπη. Πλύσιμο χεριών, και εάν προκύψει πυρετός ή δύσπνοια να απευθυνθούμε στον θεράποντα ιατρό μας…» είπε.
Ο κ. Κατσαρός εξέφρασε τις επιφυλάξεις του κατά πόσο η χώρα είναι θωρακισμένη όπως δήλωσε ο Υπουργός Υγείας, τονίζοντας ότι «το καλό θα ήταν να μην εμφανιστεί κρούσμα στη χώρα μας». «Είμαστε πύλη εισόδου με Κατάκολο και Ολυμπία, έχουμε κρουαζιέρες, τουρίστες, αφή φλόγας και η πολιτεία θα πρέπει να πάρει κατάλληλα μέτρα. Έχω επιφύλαξη και ανησυχία. Όχι πανικό. Χρειάζεται να είμαστε ενημερωμένοι και να κάνουμε αυτό που η ιατρική κοινότητα παγκοσμίως προβλέπει. Τηρώντας πρωτόκολλα θα περιορίσουμε τη μετάδοση του. Καλούμε τις αρχές να λάβουν απαραίτητα μέτρα ώστε στις πύλες εισόδου που εγκυμονεί και ο μεγαλύτερος κίνδυνος, για να μην έχουμε προβλήματα. Τους πολίτες καλούμε να είναι σε εγρήγορση. Υπάρχει έλλειψη σε μάσκες, πιθανόν να υπάρξουν και σε αντισηπτικά και φάρμακα. Δε χρειάζεται σε περίπτωση που έχουμε ίωση να πανικοβληθούμε ούτε να καταφύγουμε στη λήψη αντιβιοτικών γιατί μπορεί να είναι και αυτό ένα πρόβλημα…» κατέληξε.
Με τη σειρά του ο κ. Γιαννικούλης επισήμανε ότι πρόκειται για μια ίωση που έχει μεγαλύτερη μεταδοτικότητα και πολλαπλάσια θνητότητα από τη γρίπη. «Τα δεδομένα αυτά δεν επιτρέπουν σε κανένα να μην ανησυχεί. Άρα όχι πανικός, ανησυχία όμως ναι. Είναι μια ίωση η οποία η θνητότητα της σχετίζεται με την ηλικία ενώ για την ώρα δεν έχουν καταγραφεί θύματα σε παιδιά. Υπάρχουν ομάδες κινδύνου πέρα από ηλικιωμένους, όπως καρδιοπαθείς, διαβητικοί, άνθρωποι με κακοήθεις, με διακύμανση άρα δικαιολογείται ανησυχία» είπε και πρόσθεσε ότι ο μόνος ασφαλής τρόπος για να μην υπάρξει κρούσμα είναι η καραντίνα όπως π.χ. η διακοπή δρομολογίων από και προς όποια χώρα έχει κρούσματα. «Βέβαια κρίθηκε από την αρμόδια επιτροπή ότι δεν χρειάζεται τέτοιο μετρό… ελπίζουμε οι εξελίξεις να τους δικαιώσουν…».[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]