Γράφει η Ειρήνη Μεσσήνη, Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια
*Συνταγή Cheesecake με αχλάδι & στέβια από τον chef Κυριάκο Ντελόπουλο
Η αλήθεια είναι ότι η ζάχαρη είναι η μεγάλη πρωταγωνίστρια κάθε γιορτής! Η κατανάλωση της στο μυαλό, αποτελεί ταυτόσημο με τον εορτασμό, τη χαρά, την επιβράβευση! Για την ακρίβεια η ύπαρξη της εξισώνει κάθε διαδικασία με μια αίσθηση γλυκιάς ευτυχίας!
Ειδικά σε καιρούς που οι επιλογές για άλλα είδη απολαύσεων περιορίζονται, η ζάχαρη γίνεται η βασίλισσα της απόλαυσης! Είναι ίσως η πιο οικονομική και πιο προσιτή πηγή για μια στιγμιαία έκρηξη ικανοποίησης!Αναμφισβήτητα η κατανάλωση της ελέγχει τη διάθεση μας και αυτό δεν είναι πάντα καλό! Κατά ένα παράδοξο τρόπο, η ζάχαρη ενώ φτιάχνει τη διάθεση, πολλές φορές συνδέεται με το άγχος και την κατάθλιψη.
Η ζάχαρη συνδέεται με τον κίνδυνο ανάπτυξης κατάθλιψης
Πολλές φορές η κατανάλωση γλυκών λειτουργεί σαν μια μορφή αυτό-θεραπείας. Ένα γλυκό συχνά θεωρείται ο καλύτερος τρόπος να νοιώσει κάποιος καλύτερα μετά από μια δύσκολη μέρα. Στην πραγματικότητα όμως η υπερκατανάλωση ζάχαρηςαυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης όπως και άλλων ψυχικών διαταραχών. Είναι δύσκολο να αποφύγεις να φας ένα δυο γλυκάκια μετά από μια απαιτητική μέρα. Έτσι ενώ η υπερκατανάλωση της ζάχαρης συχνά θεωρείται ένας άμεσος τρόπος βελτίωσης της διάθεσης και αύξησης της αίσθησης ηρεμίας, χαράς και ικανοποίησης π.χ. τρώω ένα γλυκό να νοιώσω καλύτερα, στην πραγματικότητα ευθύνεται για την πρόκληση αισθήματος ανησυχίας, θλίψης, τύψεων, ευερεθιστότητας.
Ο φαύλος κύκλος της κατανάλωσης ζάχαρης μπορεί να προσφέρει μια στιγμιαία ανακούφιση, στην πραγματικότητα μακροπρόθεσμα εγκαθιστά και αυξάνει τα αρνητικά συμπτώματά.
Εκτός από τα κιλά και τις γνωστές επιπτώσεις στην οργανική υγεία, η ζάχαρη με ένα αόρατο τρόπο συνδέεται πολύ στενά με την εμφάνιση και την ανάπτυξη συμπτωμάτων άγχους και κατάθλιψης! Αυτό συμβαίνει γιατί η υπερκατανάλωση όπως και η συστηματική κατανάλωση επιφέρει ανισορροπίες σε χημικές ουσίες του εγκεφάλου. Οι ανισορροπίες αυτέςέχουν βρεθεί υπεύθυνες για την ανάπτυξη κατάθλιψης και άλλωνψυχικών διαταραχών ειδικά σε άτομα με ιστορικό.
Η ζάχαρη ανεβοκατεβάζει
Αυτό συμβαίνει γιατί η υπερκατανάλωση ζάχαρης, οδηγεί στην απελευθέρωση ινσουλίνης προκειμένου να απορροφήσει ο οργανισμός την περίσσεια γλυκόζης στην κυκλοφορία του αίματος και τη σταθεροποίηση του ζαχάρου. Όλη αυτή η διαδικασία αποκατάστασης κουράζει τον οργανισμό. Επιπλέον τα σκαμπανεβάσματα του σακχάρου μπορεί να οδηγήσουν σε νευρικότητα, ευερεθιστότητα και ανησυχία, με άλλα λόγια να επιδεινώσουν το άγχος όπως και να αποδυναμώσει την ικανότητα του σώματος να ανταποκριθεί στο στρες.
Η διακοπή της ζάχαρης
Η διακοπή της ζάχαρης δεν είναι εύκολη υπόθεση και σίγουρα δε θα πρέπει να γίνεται απότομα. Η απότομη διακοπή μπορεί να προκαλέσει σοκ στο οργανισμό. Μπορεί να επιφέρεισοβαρές παρενέργειες, όπως ένταση, ευερεθιστότητα, σύγχυση και κόπωση. Η κατανάλωση της ζάχαρης πρέπει να μειώνεται σταδιακά. Ένας οργανισμός που έχει συνηθίσει να καταναλώνει ζάχαρη σε μεγάλες ποσότητες, είναι προτιμότερο να αρχίσει να καταναλώνει σταδιακάόλο και λιγότερη ποσότητα.
Γενικά είναι σημαντικό η μείωση λήψης ζάχαρηςνα εντάσσεται σε ένα πλαίσιο υιοθέτησης συμπεριφορών υγείας και ενός ολιστικού μοντέλο υγιεινού τρόπου ζωής.Η δαιμονοποίηση της ζάχαρης και η αμφισβήτηση της απόλαυσης που προσφέρει ενδέχεται να οδηγήσει σε αντίθετααποτελέσματα. Έτσι θα μπορούσε να είναι πιο λειτουργικό αν η κατανάλωση ζάχαρης συνδεόταν με την ικανοποίηση που προσφέρει μιαδημιουργική διαδικασία,όπως η δημιουργία ενός υγιεινού γλυκού.
*Η Ειρήνη Μεσσήνη είναι Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια
Ρήγα Φεραίου 111 / Πύργος
Αγίου Δημητρίου 44 / Αθήνα
Τηλ: 6946442653
Email: irinimessini@gmail.com
Συνταγή Cheesecake με αχλάδι και στέβια από τον chef Κυριάκο Ντελόπουλο