Η υγεία στο απόσπασμα: Στα όρια της εξάντλησης το ιατρικό προσωπικό του Νοσοκομείου Πύργου
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”93172″ img_size=”full”][vc_column_text]
Σύμπτυξη των Παθολογικών Πύργου και Αμαλιάδας προτείνουν γιατροί και εργαζόμενοι
Σε διαμάχη δίχως τέλος, έχει μετατραπεί η αντιπαράθεση μεταξύ των Νοσοκομείων Πύργου και Αμαλιάδας και στο μέσον αυτής, βρίσκονται οι Ηλείοι ασθενείς.
Με μόλις τέσσερις Παθολόγους σε επίπεδο Νομού, είναι δύσκολη ακόμα και η λειτουργία μίας Παθολογικής κλινικής, όχι … δυο, όπως επιμένει να υποστηρίζει ο αν. Διοικητής και το προσωπικό της Ν.Μ. Αμαλιάδας. Η απόφαση λοιπόν, της Διοίκησης του Γ.Ν. Ηλείας να μετακινήσει δυο Παθολόγους από τη Ν.Μ. Αμαλιάδας στο Νοσοκομείο Πύργου, στη μοναδική δομή της Ηλείας που μπορεί να υποστηρίξει με αξιοπιστία και ασφάλεια τις εφημερίες σε επίπεδο Νομού, υπαγορεύεται όπως υποστήριξε χθες ο Διοικητής του Ν.Ν. Ηλείας Κώστας Διαμαντόπουλος «από την αναγκαιότητα ασφαλούς διαχείρισης των νοσηλευομένων ασθενών και των επειγόντων περιστατικών» και ουσιαστικά τη δεδομένη στιγμή, αποτελεί τη μοναδική λύση.
Χθες, στη διάρκεια συνέντευξης τύπου, τόσο ο Διοικητής όσο και γιατροί και εργαζόμενοι, μίλησαν για την ανάγκη σύμπτυξης των Παθολογικών Κλινικών υποστηρίζοντας ότι «δηλώσεις του τύπου για ταυτόχρονη λειτουργία και των δυο Παθολογικών είναι ανεδαφικές και επικίνδυνες».
Κ. Διαμαντόπουλος: «Μοναδική προτεραιότητα η διασφάλιση της δημόσιας υγείας»
«Η απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της περασμένης Παρασκευής είναι απολύτως ενταγμένη στο πλαίσιο της απόφασης του ΔΣ του περασμένου Ιανουάριου σύμφωνα με την οποία η Παθολογική κλινική του Πύργου θα εφημερεύει καθημερινά» επισήμανε ο κ. Διαμαντόπουλος, υπενθυμίζοντας πως την συγκεκριμένη απόφαση, είχε στηρίξει και ο σημερινός Αναπληρωτής Διοικητής της Αμαλιάδας. «Η ΝΜ Πύργου παρά τα προβλήματα της αποτελεί τη μοναδική δομή στο νομό που μπορεί να υποστηρίζει με αξιοπιστία και ασφάλεια εφημερίες σε επίπεδο νομού. Διαθέτει αξονικό τομογράφο, Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, Μονάδα Εμφραγμάτων και Μονάδα Τεχνητού Νεφρού και Περιτοναϊκής Κάθαρσης 24ωρης λειτουργίας. Η μείωση των διακομιδών στην Πάτρα (-18%, Ιανουάριος – Μάιος 2019) είναι πραγματικό γεγονός και δεν επιδέχεται αμφισβήτηση. Η απόφαση της Παρασκευής είναι συμβατή με την απόφαση του Υπουργού Υγείας η οποία κοινοποιήθηκε την ίδια μέρα και επιτρέπει τις μετακινήσεις για κάλυψη εφημεριακών αναγκών. Παράλληλα η σύγκλιση του ΔΣ είναι απόλυτα νόμιμη σύμφωνα με το άρθρο 60 του Νόμου 4342/2015 που προβλέπει τη συνέχιση της λειτουργίας μετά την περίοδο του τριμήνου από την παραίτηση Αν. Διοικητή, εφ’ όσον υπάρχει Διοικητής».
Εξηγώντας το πώς έχει διαμορφωθεί η κατάσταση, τόνισε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν τέσσερις (4) μόνιμοι Παθολόγοι στις Νοσηλευτικές Μονάδες του νομού, «αριθμός απελπιστικά μικρός» όπως είπε, για να υποστηρίζουν με ασφάλεια και τις δύο κλινικές.
«Παράλληλα οι ροές των ασθενών όπως αυτές καταγράφονται από τον Ιανουάριο μέχρι Μάιο (1957 εισαγωγές στην Παθολογική του Πύργου, 135 στην Παθολογική της Αμαλιάδας, 42360 ασθενείς σε ΤΕΠ και Εξωτερικά Ιατρεία στον Πύργο, 22927 στην Αμαλιάδα), επιβάλλουν την αυξημένη παρουσία τους στη ΝΜ Πύργου. Έχουμε ενημερώσει έγκαιρα την 6η Υγειονομική Περιφέρεια για τις δυσκολίες κάλυψης της ΝΜ Αμαλιάδας και έχουμε προτείνει συγκεκριμένες διευθετήσεις οι οποίες θα καλύψουν κατά προτεραιότητα το εφημεριακό πρόγραμμα της ΝΜ Πύργου. Ο συγκεκριμένος αριθμός (των 4 Παθολόγων) δεν αρκεί για την κάλυψη μιας κλινικής δεδομένου του όγκου των ασθενών στη θερινή περίοδο και των καθηκόντων τους που δεν περιορίζονται μόνο στη διαχείριση των νοσηλευομένων, αλλά επεκτείνονται στο ΤΕΠ και τις άλλες κλινικές, όταν ζητηθεί η συνδρομή τους. Θα επαναλάβω για μια ακόμα φορά ότι οι αποφάσεις μας υπαγορεύονται από την αναγκαιότητα ασφαλούς διαχείρισης των νοσηλευομένων ασθενών και των επειγόντων περιστατικών. Αυτό είναι το απόλυτο και αδιαπραγμάτευτο κριτήριο μας».
Καταλήγοντας, τόνισε ότι κατανοεί τη μεταβατική περίοδο που διανύουμε, είναι όμως αναγκαία η παρέμβαση της 6ης ΥΠΕ και του Υπουργείου Υγείας, ώστε να μη διαταραχθεί η ασφαλής λειτουργία μιας τουλάχιστον Παθολογικής κλινικής στο νομό. «Οι ΝΜ είναι οργανισμοί που η λειτουργία τους είναι ανεξάρτητη των πολιτικών αλλαγών. Σε προσωπικό επίπεδο θα εξαντλήσω κάθε περιθώριο για την εύρεση βιώσιμων λύσεων. Δεν πρόκειται να εγκλωβιστώ σε προσωπικές αντιπαραθέσεις. Δεν πρόκειται να συμμετέχω σε δημόσιο ξεκατίνιασμα. Δε συμμετέχω σε ευκαιριακές και ετερόκλητες συμμαχίες. Δε θα απαντήσω σε πεζοδρομιακού χαρακτήρα απειλές, ότι «θα το μετανιώσω». Δε θα επιτρέψω σε υφισταμένους μου να απειλούν με πειθαρχικές κυρώσεις προσωπικό που βρίσκεται στο όριο της φυσικής εξάντλησης! Κουτσαβακισμούς από κατέχοντες θέσεις ευθύνης και στις τρεις Νοσηλευτικές Μονάδες δε θα ανεχτώ! Η διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας είναι η μοναδική μας προτεραιότητα!».
Θ. Γιαννόπουλος: «Προτείνω σύμπτυξη των δυο Παθολογικών»
Τη σύμπτυξη των δυο Παθολογικών και τη συνεργασία των 4 ιατρών προκειμένου να υπάρξει ένα τουλάχιστον οριακό ασφαλές πρόγραμμα λειτουργίας για τους ασθενείς, πρότεινε ο πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου Θάνος Γιαννόπουλος, τονίζοντας ότι κανείς δε θα είχε αντίρρηση να μετακινηθούν οι γιατροί προς τη ΝΜ Αμαλιάδας, πλην όμως δεν έχει την απαιτούμενη υποδομή για την εξυπηρέτηση των ασθενών. «Έτσι λοιπόν η πρόταση του ΔΣ που συμμετείχα και εγώ κατά πλειοψηφία είναι αυτή που ξέρετε όλοι. Δε νομίζω ότι υπάρχει άλλη λύση τουλάχιστον αυτή την περίοδο. Είναι θεμιτό το γεγονός οι φορείς της Αμαλιάδας να ζητούν να λειτουργήσουν το Νοσοκομέιο τους. Απόλυτα θεμιτό καίγω μαζί τους. Θα θέλαμε να λειτουργούσαν σωστά και τα τρία Νοσοκομεία της Ηλείας και η πολιτεία να μπορούσε να τα επανδρώσει, καμία όμως κυβέρνηση στα 30 χρόνια που υπηρετώ στο Νοσοκομείο Πύργου, δεν κατάφερε να επανδρώσει τις ΝΜ της Ηλείας για αυτό φτάσαμε εδώ που φτάσαμε. «Μακάρι με τη νέα κυβέρνηση να λυθούν τα προβλήματα και να λειτουργήσει και η ΝΜ Αμαλιάδας προς όφελος των πολιτών».
Θ. Νικολοπούλου: «Μόνη λύση η λειτουργία μιας Παθολογικής»
«Τις τελευταίες μέρες παρακολουθούμε ένα παιχνίδι εξουσίας του υποδιοικητή και των αυτοδικοικητικών παραγόντων της ΝΜ Αμαλιάδας σε βάρος των Ηλείων ασθενών» ανέφερε η πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Πύργου Θεοδώρα Νικολοπούλου υποστηρίζοντας ότι με τα σημερινά δεδομένα είναι σαφές ότι η λειτουργία και της μια μόνο Παθολογικής στην Ηλεία είναι επισφαλής και επικίνδυνη, πολύ περισσότερο και των δυο (όχι μόνο σε εφημεριακό επίπεδο αλλά και στο πρωινό ωράριο). «Δηλώσεις του τύπου για ταυτόχρονη λειτουργία και των δυο Παθολογικών είναι ανεδαφικές και επικίνδυνες. Αυτό το γνωρίζουν πάρα πολύ και οι πολίτες του κάμπου οι οποίοι προσέρχονται στο Νοσοκομείο Αμαλιάδας και βρίσκουν κλειστά φώτα και ανειδίκευτους γιατρούς οι οποίοι τις περισσότερες φορές ούτε καν τους εξετάζουν και τους παραπέμπουν απευθείας στη ΝΜ Πύργου. Εμείς σαν γιατροί της ΝΜ Πύργου δηλώνουμε ότι έχουμε εξαντληθεί σωματικά και ψυχικά όλο αυτό το διάστημα. Έχουμε βάλει πλάτη όπως πολλές φορές μας εγκαλεί να κάνουμε ο κ. Χουζουρης, πολλές φορές και συνεχίζουμε καθημερινώς αλλά δε μπορούμε άλλο. Καλούμε όλους αυτούς που είναι υπεύθυνοι για τη εύρυθμη λειτουργία των δυο κλινικών όπως επιθυμούν να προσλάβουν άμεσα γιατρούς. Μέχρι τότε η λειτουργία μόνο μιας Παθολογικής κλινικής πλήρως επανδρωμένης θεωρούμε ότι είναι η μόνη λύση».
Ανδρέας Βγενόπουλος: «Είμαστε άξιοι της μοίρας μας»
Ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Ανδρέας Βγενόπουλος, ξεκαθάρισε ότι κανείς δεν επιθυμεί την αναστολή λειτουργίας της ΝΜ Αμαλιάδας, παρά τα στατιστικά της στοιχεία ενώ αναφερόμενος στην Παθολογική του Πύργου σημείωσε: «Η παθολογική κλινική της Ν.Μ. Πύργου νοσηλεύει 49 ασθενείς. Οι ασθενείς αυτοί χρήζουν καθημερινής 24ωρης παρακολούθησης από ειδικευμένο Παθολόγο. Οι παθολόγοι της Ν.Μ. Πύργου είναι 2 όπως και της Ν.Μ. Αμαλιάδας. Συνολικά 4 παθολόγοι που μπορούν να κάνουν 24 εφημερίες συνολικά . Αυτοί οι παθολόγοι αν βρίσκονται σε μία κλινική θα εφημερεύουν 24 ημέρες. Που σημαίνει ότι οι ασθενείς τις υπόλοιπες 6-7 ημέρες κάθε μήνα θα είναι ακάλυπτοι. Αυτό θέλουμε ;;; Πολύ περισσότερο αν βρίσκονται σε δύο κλινικές (Πύργου και Αμαλιάδας) θα εφημερεύουν 12 ημέρες σε κάθε μια από αυτές. Ήτοι θα έμεναν ακάλυπτες 18-19 ημέρες χωρίς παθολόγο. Κατ’ αντιστοιχία και οι ασθενείς που θα νοσηλεύονταν σε Πύργο και Αμαλιάδα θα ήταν στον αυτόματο πιλότο! Προφανώς λοιπόν αυτό θέλουμε! Γιατί δεν μπορεί να εξηγηθεί αλλιώς το προφανές. Αυτό που και μαθητής ακόμη της Α΄ δημοτικού θα καταλάβαινε… Ο συγκεκριμένος αριθμός (των 4 Παθολόγων) δεν αρκεί για την κάλυψη μιας κλινικής δεδομένου του όγκου των ασθενών στη θερινή περίοδο και των καθηκόντων τους που δεν περιορίζονται μόνο στη διαχείριση των νοσηλευομένων, αλλά επεκτείνονται στο ΤΕΠ και τις άλλες κλινικές, όταν ζητηθεί η συνδρομή τους. Η ΝΜ Πύργου παρά τα προβλήματα της αποτελεί τη μοναδική δομή στο νομό που μπορεί να υποστηρίζει με αξιοπιστία και ασφάλεια εφημερίες σε επίπεδο νομού. Διαθέτει αξονικό τομογράφο, Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, Μονάδα Εμφραγμάτων και Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, Παιδιατρική κλινική. Καμία μετακίνηση δε γίνεται! Γίνεται κάλυψη των εφημεριακών αναγκών της παθολογικής κλινικής της Ν.Μ. Πύργου, ώστε να υπάρχει εστω ένας παθολόγος για όλο το Νομό Ηλείας καθημερινά. Για να καλύπτει τη παθολογική κλινική 49 ασθενών , τα επείγοντα και να συνδράμει με εκτιμήσεις όταν του ζητείται από άλλες κλινικές… Ένας για ολόκληρο το Νομό! Αν αυτό θεωρούμε ότι είναι ασφαλές και ορθό, είμαστε άξιοι της μοίρας μας».
Καταλήγοντας, τόνισε ότι όλη αυτή η κατάσταση υπερβαίνει τις Διοικήσεις των νοσοκομείων. «Η Διοίκηση της ΥΠΕ υπέβαλε τη παραίτηση της. Είναι ευθύνη του Υπουργείου Υγείας και προσωπικά του Υπουργού να δώσει ΑΜΕΣΑ λύση στο Νομό και να στελεχωθούν πλήρως και οι δύο παθολογικές κλινικές του Νομού ώστε να παρέχονται ποιοτικές και ασφαλείς υπηρεσίες στον Ηλείο, και μη, πολίτη που θα χρειαστεί τα Νοσοκομεία της Ηλείας και να μη θρηνήσουμε θύματα εξαιτίας της υποστελέχωσης».
Στο ίδιο μήκος κύματος και η δήλωση του Δ/ντή της Ορθοπεδικής κλινικής και της Ιατρικής Υπηρεσίας Ιωσήφ Χαντί, ο οποίος τόνισε ότι κανένα από τα τρία νοσοκομεία δε λειτουργεί σωστά, δεν έχει σωστή στελέχωση για να μπορέσει να λειτουργήσει και να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των ασθενών και πως μόνο με σύμπτυξη κλινικών θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις ανάγκες των Ηλείων ασθενών.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]