FOLLOW US: facebook twitter

Πάνος Τριγάζης: Η τραγωδία που η Ν.Δ. δεν θέλει να θυμάται

Ημερομηνία: 24-08-2020 | Συντάκτης:

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”94197″ img_size=”full”][vc_column_text]Την Δευτέρα 24 Αυγούστου 2020, δέκατη τρίτη φορά, τα χωριά Αρτέμιδα και Μάκιστος του Δήμου Ζαχάρως θα τιμήσουν τους νεκρούς της πύρηνης λαίλαπας του 2007  στην μαρτυρική βουνοπλαγιά,  όπου και το σχετικό μνημείο.

Αξέχαστη η περίπτωση της τραγικής μάνας Αθανασίας Κάρτα – Παρασκευοπούλου, που έγινε λαμπάδα αγκαλιά με τα τέσσερα παιδιά της στην απέλπιδα προσπάθειά της να τα σώσει. Αξέχαστος και ο ηρωισμός του Αλβανού μετανάστη-εργάτη στην περιοχή Σπίρο Κιόσα, ο οποίος έσπευσε στον τόπο της τραγωδίας για να σώσει ζωές, βρέθηκε και ο ίδιος στον πύρινο κλοιό μαζί με τον αντιδήμαρχο Ζαχάρως Αντώνη Κρέσπη, υπέστησαν και οι δυό φοβερά εγκαύματα, μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο και τελικά μόνο ο Σπίρο διασώθηκε, εργαζόμενος σήμερα ως τραυματιοφορέας στο «Ερρίκος Ντινάν».

Αιφνίδια ξέσπασε ο  «πύρινος πόλεμος», που μετέτρεψε την Ηλεία σε «Χιροσίμα», με κυβέρνηση της ΝΔ τότε. Στο σύνολο του νομού οι νεκροί ήταν 46 και οι υλικές καταστροφές ανυπολόγιστες.

Προσωπικά, έζησα από πολύ κοντά την εν λόγω τραγωδία, έχοντας μεταβεί στο νομό για να λάβω μέρος ως υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ στις βουλευτικές εκλογές του Σεπτέμβρη 2007.Βρέθηκα τότε δίπλα σε απελπισμένους, οργισμένους, αλλά και μαχόμενους ανθρώπους, που επιστράτευσαν όσα μέσα διέθεταν για να σώσουν τις οικογένειές τους, τα σπίτια τους και τα χωριά τους. Άκουσα πολλούς συμπατριώτες μου να λένε ότι «το κύμα της φωτιάς απογύμνωσε τα πάντα: θεσμούς, φορείς και κυρίως τον κρατικό μηχανισμό».

Κανένας υπουργός δεν παραιτήθηκε, παρότι τουλάχιστον ένας εξ αυτών υπήρξε προκλητικός δηλώνοντας για την Αρχαία Ολυμπία ότι «κάηκαν μερικά δενδρύλια πέριξ του αρχαιολογικού χώρου», ενώ ο Κρόνιος Λόφος φλεγόταν.

Θυμίζω στους σημερινούς και τότε κυβερνώντες ότι για το ολοκαύτωμα της Ηλείας ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε χαρακτηρίσει «φονιάδες» τον Κώστα Καραμανλή και την κυβέρνησή του, παρότι ο τότε υπουργός Δημόσιας Τάξης απέδιδε την καταστροφή στον «στρατηγό άνεμο», η δε Ντόρα Μπακογιάννη μιλούσε για «ασύμμετρες απειλές», υπονοώντας ξένο δάκτυλο.  Είχαμε μιλήσει για τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, την έλλειψη συντονισμού και για μεγάλα κενά στην δασοπροστασία.

Η κυβέρνηση Καραμανλή είχε τότε υποσχεθεί, όχι μόνο την αποκατάσταση αλλά την αναγέννηση της Ηλείας, έργο εφικτό διότι είχαν σπεύσει στον νομό να βοηθήσουν πολλά πανεπιστήμια της χώρας μας, ενώ με 92 χιλιάδες δωρητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό είχε δημιουργηθεί το Ταμείο Μολυβιάτη με πάνω από 150 εκατομμύρια ευρώ, του οποίου το υπόλοιπο, πάνω από 100 εκατομμύρια, περιήλθε το 2010 στο Υπουργείο Οικονομικών λόγω του πρώτου μνημονίου.

Ωστόσο, μετά το επίτευγμα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ να βγάλει την χώρα από τα μνημόνια, τον Αύγουστο 2018, θα έπρεπε το υπόλοιπο αυτό να είχε επιστραφεί στους πραγματικούς δικαιούχους. Η κυβέρνηση της ΝΔ παρέλαβε μια Ελλάδα δημοσιονομικά θωρακισμένη με το περίφημο «μαξιλάρι» των 37 δισεκατομμυρίων ευρώ. Άρα, είχε την ευχέρεια να το πράξει . Αλλιώς, δίκαια θα λέγεται  ότι «Η Ηλεία δεν ξεχνά τι σημαίνει Δεξιά».

* Ο Πάνος Τριγάζης,   μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, κατάγεται από την Μίνθη Ζαχάρως[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot