FOLLOW US: facebook twitter

Η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου στον Πύργο: Η τέχνη βάλσαμο στις ψυχές των φυλακισμένων

Ημερομηνία: 10-12-2018 | Συντάκτης:

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”77680″ img_size=”full”][vc_column_text]Μια δράση διαφορετική από τις άλλες παρουσιάστηκε στη Παρασκευή το απόγευμα στο πλαίσιο του 21ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Για Παιδιά και Νέους στο Θέατρο Απόλλων. Παρουσία της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου, παρουσιάστηκε το «CINE ΦΩΣ στα κελιά των κρατουμένων» για να φανεί το πόσο θετικά μπορεί να επιδράσει η τέχνη στους έγκλειστους των σωφρονιστικών καταστημάτων.

Η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου, δεν μίλησε μόνο για την ευεργετική αυτή πλευρά του πολιτισμού, αλλά βρέθηκε ανάμεσα στα παιδιά, αφιέρωσε χρόνο μαζί τους και έδειξε τις ευαισθησίες και τον ανθρωπισμό που χαρακτηρίζουν έναν ανώτατο λειτουργό της Δικαιοσύνης.

Άλλωστε αυτή η ευαισθησία φάνηκε και μέσα απο τις δηλώσεις που έκανε για το θέμα. «Αν ανοίξουμε ένα κουτί και από μέσα βγάλουμε όλες τις Τέχνες, Κινηματογράφο, Θέατρο, Μουσική, Χορό, όλα αυτά είναι πραγματικό βάλσαμο για τις ψυχές των φυλακισμένων. Η Τέχνη γενικά και ο Κινηματογράφος ακόμα περισσότερο βοηθά στην επανένταξή τους, τους κάνει να γνωρίσουν τον εαυτό τους κι αυτό είναι που τους λείπει για να ξανασταθούν όρθιοι και με τα δυο τους πόδια στο κοινωνικό σύνολο. Η πρωτοβουλία του Φεστιβάλ είναι μοναδική και είναι ο λόγος που επισκέφθηκα τον Πύργο. Με έχει αγγίξει όλη αυτή η προσπάθεια των κινηματογραφιστών να μπουν μέσα στη φυλακή. Δεν είναι κάτι απλό, η κοινωνία μένει απ` έξω και χτίζει τείχη! Ακόμα κι εμείς οι δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί δεν μπαίνουμε μέσα εύκολα ή όταν μπαίνουμε αρρωσταίνουμε. Το να μπει λοιπόν ένας φορέας σαν αυτόν του Κινηματογράφου με τον Αντώνη τον Κόκκινο, με τον Σπύρου να βοηθά, και να συναναστραφούν με αυτούς τους ανθρώπους, αυτήν ευάλωτη ομάδα, και να τους δώσουν φως κι ελπίδα, είναι κάτι πολύ σημαντικό» είπε η κα Δημητρίου.

Η συγκεκριμένη δράση του Φεστιβάλ, είχε την στήριξη και του Δικηγορικού Συλλόγου Ηλείας. Ο πρόεδρος Δημήτρης Δημητρουλόπουλος ανέφερε: « Η παρουσία της κας Δημητρίου φανερώνει το ενδιαφέρον το δικό της αλλά και της ηγεσία της Δικαιοσύνης γι` αυτό τον τομέα της κράτησης συνανθρώπων μας και τις συνθήκες που διαβιούν στα καταστήματα κράτησης θα πρέπει να αποτελέσουν κτήμα γνώσης για όλη την υπόλοιπη κοινωνία».

Στη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα που υλοποιήθηκε στο κατάστημα κράτησης Κορυδαλλού στα τμήματα ανδρών και γυναικών, με επικεφαλής τον Ηλείο σκηνοθέτη και καθηγητή κινηματογραφικών σχολών, Αντώνη Κόκκινο. Από το συγκεκριμένο πρόγραμμα προέκυψαν δυο πολύ ενδιαφέρουσες ταινίες μικρού μήκους, «Το Χριστινάκι» και «Ο θανατοποινίτης», στις οποίες, ενσάρκωσαν αφιλοκερδώς ρόλους κρατουμένων, ο Παύλος Κοντογιαννίδης και ο Γιάννης Στάνκογλου.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot