FOLLOW US: facebook twitter

Η τετραήμερη εβδομάδα εργασίας κάνει καλό… στον εργοδότη

Ημερομηνία: 15-03-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”84482″ img_size=”full”][vc_column_text]Τι θα γινόταν σε έναν κόσμο που θα δουλεύαμε λιγότερο και θα κερδίζαμε τα ίδια χρήματα; Εκτός από το ότι θα ήμασταν πιο ξεκούραστοι και πιο ευτυχισμένοι, μια τέτοια εξέλιξη θα έκανε καλό και στον εργοδότη μας, αφού θα ήμασταν πιο παραγωγικοί.

Έτσι τουλάχιστον αποδεικνύεται από όσους το έχουν επιχειρήσει. Όλο και περισσότερες επιχειρήσεις κάνουν το πείραμα της τετραήμερης εργασίας και οι πρώτες ενδείξεις είναι θετικές για όλους. Και δεν πρόκειται μόνο για μικρά μαγαζάκια που λειτουργώντας μία μέρα λιγότερο έχουν και λιγότερα πάγια έξοδα, αλλά και για επιχειρήσεις που μετρούν εκατοντάδες υπαλλήλους.

Η εφαρμογή της τετραήμερης εργασίας συνέβαλε στην αύξηση της παραγωγικότητας τους κατά 30%. Επίσης καθιέρωσαν το πρωινό γεύμα για τους υπαλλήλους, ώστε να έχουν την ευκαιρία να κοινωνικοποιηθούν μεταξύ τους πριν ξεκινήσουν τη δουλειά. Αυτές οι μικρές αλλά μεγάλες κινήσεις, δεν έχουν μόνο εκτοξεύσει τις πωλήσεις τους αλλά έχουν κι απτά αποτελέσματα στις ζωές των εργαζομένων. Δουλεύουν με μεγαλύτερη όρεξη, με λιγότερο στρες, δεν σκέφτονται να εγκαταλείψουν την εταιρεία και έχουν καταφέρει μια καλή ισορροπία μεταξύ της επαγγελματικής και οικογενειακής τους ζωής.

Μια εβδομάδα εργασίας τεσσάρων ημερών θα μπορούσε να συμβάλλει ακόμη στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Οι χώρες με μικρότερες εβδομάδες εργασίας είναι πιθανότερο να έχουν και μικρότερο «αποτύπωμα» άνθρακα.

Χαρακτηριστικό του γεγονότος ότι το σενάριο της τετραήμερης εργασίας αρχίζει να απασχολεί σοβαρά την παγκόσμια οικονομική κοινότητα και δεν αποκλείεται να το δούμε να παίρνει σάρκα κι οστά, είναι το γεγονός ότι στο φετινό Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, δύο οικονομολόγοι βγήκαν μπροστά και μίλησαν ανοιχτά υπέρ της αλλαγής συγκεντρώνοντας το ενδιαφέρον πάνω τους.

Άλλωστε πανεπιστημιακές έρευνες  έχουν αποδείξει ότι η μειωμένη εργασία μειώνει τα επίπεδα του στρες, φέρνει υψηλότερους δείκτες ικανοποίησης από τη δουλειά και βελτιωμένη αίσθηση προσωπικής ισορροπίας.

Αντιστρόφως ανάλογα τα ωράρια με την παραγωγικότητα στην Ελλάδα

Το ότι το ωράριο είναι αντιστρόφως ανάλογο με την παραγωγικότητα αποδεικνύεται κι από τα στατιστικά του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) που καταγράφει την εργασία σε 35 μέλη του από τον «δυτικό κόσμο». Πέρυσι η Ελλάδα βρέθηκε στην κορυφή των ευρωπαϊκών κρατών όσον αφορά τις ώρες εργασίας, με τον μέσο Έλληνα να δουλεύει 2.035 ώρες το χρόνο. Την ίδια στιγμή η Ελλάδα παρέμεινε ουραγός στην παραγωγικότητα της εργασίας μεταξύ των 36 χωρών μελών του ΟΟΣΑ λαμβάνοντας μόλις την 29η θέση. Στον αντίποδα, οι Γερμανοί εργάζονται μόλις 1.363 ώρες, η Γερμανία όμως καταφέρνει να έρχεται πρώτη σε παραγωγή, με τους Γερμανούς εργαζόμενους να είναι 27% πιο παραγωγικοί από τους Βρετανούς που δουλεύουν περίπου 1.680 ώρες το έτος.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia