Η τεχνολογία AI ως ασπίδα για την προστασία των ελαιόδεντρων από τα παράσιτα
Ένα αυτοματοποιημένο, εύχρηστο, αξιόπιστο και χαμηλού κόστους σύστημα θα εντοπίζει και θα αναγνωρίζει τα παράσιτα στον ελαιώνα
Επιμέλεια άρθρου της Ανθής Γεωργίου
Η υγεία του ελαιώνα αποτελεί σήμερα θεμελιώδες στοιχείο στον τομέα της αγροτικής παραγωγής. Τα παράσιτα, όπως η μύγα της ελιάς και οι ασθένειες που προσβάλλουν τους ελαιώνες μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές απώλειες στην παραγωγή, να υποβαθμίσουν το τελικό προϊόν, το ελαιόλαδο και, ως εκ τούτου, να μειώσουν την ανταγωνιστικότητα του ελαιοκομικού κλάδου αλλά το εισόδημα των παραγωγών.
Με τεχνητή όραση, θα εντοπίζεται η παρουσία και η κίνηση των παρασίτων, θα τα μετράει και θα εξετάζει τις κλιματικές μεταβλητές
Ειδικά, στο σημερινό πλαίσιο της παγκοσμιοποίησης, όπου η διακίνηση αγαθών από οποιοδήποτε μέρος του πλανήτη είναι πραγματικότητα, η είσοδος νέων παρασίτων αποτελεί πραγματική απειλή για τη διατήρηση της βέλτιστης φυτοϋγειονομικής κατάστασης των ελαιώνων κάθε παραγωγικής περιοχής.
Έτσι, μια ομάδα Ισπανών, η οποία απαρτίζεται από επιστήμονες, παραγωγούς, τεχνολόγους, γεωργικούς συμβούλους, με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης ανέπτυξαν εργαλείο με το οποίο θα προβλέπουν τους πιθανούς κινδύνους, από τους οποίους μπορεί να επηρεαστεί ο ελαιώνας.
Πώς θα εντοπίζονται τα παράσιτα στην ελιά
Η επιχειρησιακή αυτή ομάδα, που σχηματίστηκε από το Πανεπιστήμιο Loyola, το Ίδρυμα Ερευνών Fundación Ayesa στη Σεβίλλη της Ισπανίας, τον αγροτικό οργανισμό Opracol Sevilla και το Φόρουμ Αγροτικών Συνεταιρισμών Cooperativas Agro-alimentarias de Andalucía, δημιούργησε το oliVAr Operational Group, το οποίο θα αναπτύξει ένα αυτοματοποιημένο, εύχρηστο, αξιόπιστο και χαμηλού κόστους σύστημα, το οποίο θα εντοπίζει και θα αναγνωρίζει τα παράσιτα στον ελαιώνα.
Αυτό το σύστημα, βασισμένο στην τεχνητή όραση, θα εντοπίζει την παρουσία και την κίνηση των παρασίτων, θα τα μετράει και θα εξετάζει τις κλιματικές μεταβλητές. Παράλληλα, θα συνδυάζει τις βιοτεχνολογικές παγίδες με μια «έξυπνη» μέθοδο παρακολούθησης και ανίχνευσης, μέσω της οποίας θα επιτευχθεί η ολοκληρωμένη διαχείριση των παρασίτων.
Μάλιστα, θα έχει στοιχεία που είναι ήδη διαθέσιμα στην αγορά, όπως αισθητήρες, κάμερες όρασης ή μικροεπεξεργαστές, για να μπορεί να πραγματοποιηθεί πλήρης ανάλυση.
Εξοικονόμηση χρημάτων
Η λύση που προβάλλεται από το «OliVAr» φιλοδοξεί να προσφέρει ένα σύνολο εργαλείων που θα βοηθήσουν τους γεωπόνους και τους αγρότες να εξοικονομήσουν χρήματα και να μειώσουν το κόστος για τη διαχείριση των παρασίτων.
Για τον λόγο αυτό προχωρούν σε προσεκτική εξέταση όλων των μεθόδων προστασίας και την ενσωμάτωση εκείνων των μέτρων, που από την μία θα προλαμβάνει την ανάπτυξη πληθυσμών επιβλαβών οργανισμών και από την άλλη θα μειώνει τη χρήση φυτοφαρμάκων.
Ως εκ τούτου, οι παραπάνω διαδικασίες θα εξασφαλίσουν υγιείς καλλιέργειες με την προώθηση φυσικών μηχανισμών ελέγχου των παρασίτων στα αγροκτήματα.
Εργαλείο παρακολούθησης των παρασίτων της ελιάς
Πώς όμως θα λειτουργήσει αυτό το εργαλείο; Το εργαλείο αυτό θα δημιουργήσει ένα δίκτυο απομακρυσμένων κόμβων, που θα αναπτυχθούν σε όλη την καλλιέργεια, συμπεριλαμβανομένων της θερμοκρασίας, της υγρασίας, των αισθητήρων υπερύθρων και των καμερών όρασης και τα οποία θα συνδέονται ασύρματα.
Τα δεδομένα που θα συλλεχθούν, θα αποθηκευτούν και θα αναλυθούν και στη συνέχεια μέσω των κινητών συσκευών, οι αγρότες θα έχουν πρόσβαση στις πολύτιμες αυτές πληροφορίες.
Επιπλέον, το λογισμικό θα επεξεργαστεί αυτά τα δεδομένα για να δημιουργήσει μια πιθανή πορεία κάθε εντομολογικού «εχθρού» αλλά και την οικονομική ζημιά, που μπορεί να επιφέρει μια ενδεχόμενη προσβολή.
Με τον τρόπο αυτό, λαμβάνονται τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα για την καταπολέμηση των «εχθρών» αυτών, έτσι ώστε να αποτραπεί η αύξησή τους, που προκαλεί μείωση της αξίας της καλλιέργειας (είτε σε απόδοση είτε σε ποιότητα) και αυξάνει το κόστος για την καταπολέμησή τους.
Το σύστημα θα εφαρμοστεί για την ανίχνευση τεσσάρων από τα πιο αδηφάγα παράσιτα του ελαιώνα, ανάμεσά τους και της μύγας της ελιάς ενώ ο αγρότης θα μπορεί να παρακολουθεί τη δραστηριότητα και τις απειλές των παρασίτων σε πραγματικό χρόνο.
Πηγή: ΟΤ
Αναδημοσίευση από in.gr