FOLLOW US: facebook twitter

Η Τεχνητή νοημοσύνη αλλάζει τον κόσμο μέσω του ChatGPT

Ημερομηνία: 16-07-2023 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 3, Επιστήμη, Νέα

Οι αρχαιολογικές ανασκαφές που φέρνουν στην επιφάνεια ευρήματα τα οποία μπορούν να τοποθετηθούν χρονικά ακόμη και στην αρχή της ιστορίας της ανθρωπότητας , μας διδάσκουν ότι ο άνθρωπος αποτελεί ένα όν που διαθέτει μια ενσωματωμένη τάση να καινοτομεί, να κατασκευάζει συνεχώς εργαλεία που του δίνουν την  δυνατότητα να βελτιώνει διαρκώς την ποιότητα ζωής του.

Σήμερα διανύουμε την εποχή της πληροφορίας, η  οποία ρέει αδιάκοπα μέσα στα smartphones , στους υπολογιστές και γενικότερα μέσα στις έξυπνες συσκευές που χρησιμοποιούμε ακατάπαυστα ενώ αναζητάμε  ψηφιακές εφαρμογές  που διευκολύνουν την καθημερινότητά μας καθώς μέσα από τις οποίες  μπορούμε να πραγματοποιήσουμε αναζήτηση χρησιμοποιώντας την φωνή μας απλά ρωτώντας: ‘’ πού βρίσκεται  η πλησιέστερη στάση του μετρό; ’’ , ‘’ πόσα επαγγελματικά ραντεβού έχω σήμερα ; ‘’ . Ενδεικτικά παραθέτω  δύο χαρακτηριστικές    εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης που δίνουν απαντήσεις στις ερωτήσεις μας  : ο Siri της apple και η Αlexa της Amazon . Έτσι η Τεχνητή νοημοσύνη επικράτησε ως η κυρίαρχη  τάση στον χώρο των ψηφιακών τεχνολογιών.

Η τεχνητή νοημοσύνη (AI) μπορεί να οριστεί σύντομα ως  η ικανότητα ενός υπολογιστή ή ενός ρομπότ που ελέγχεται από έναν υπολογιστή να υλοποιεί  εργασίες που συνήθως γίνονται από ανθρώπους, διότι  απαιτούν ανθρώπινη νοημοσύνη και διάκριση.

Η ανθρωπότητα  έχει βρεθεί μπροστά σε μία πρωτόγνωρη πρόκληση από τις 30 Νοεμβρίου το 2022 οπότε και κυκλοφόρησε το ChatGPT, ένα πανίσχυρο λογισμικό που δημιουργήθηκε από το OpenAI , ένα κορυφαίο εργαστήριο τεχνητής νοημοσύνης  που επιτρέπει στον χρήστη να πραγματοποιεί ερωτήσεις είτε με την χρήση συνομιλίας είτε με την χρήση φυσικής  γλώσσας.

Το ChatGPT διατρανώνει ότι ο πρωταρχικός σκοπός του «είναι να δημιουργήσει ανθρώπινο κείμενο, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μια ποικιλία εφαρμογών, όπως chatbots, αυτοματοποιημένη δημιουργία περιεχομένου και μετάφραση γλώσσας».

Στην περίπτωση που ρωτήσουμε το ChatGPT  ποια είναι η κύρια λειτουργία του τότε θα λάβουμε την  απάντηση : «ως γλωσσικό μοντέλο, η κύρια λειτουργία μου είναι να ανταποκρίνομαι σε προτροπές δημιουργώντας κείμενο βασισμένο σε μοτίβα και συσχετίσεις στα δεδομένα στα οποία έχω εκπαιδευτεί»

Το ChatGPT έχει την δυνατότητα να γράψει κείμενο σε διάφορες μορφές όπως email, άρθρα , ποιήματα ακόμη και ολόκληρο βιβλίο. Το εργαλείο αυτό διαθέτει εξαιρετική τεχνολογία  συνομιλίας ανθρώπου- μηχανής ενώ  έδειξε ότι θα μπορούσε να περάσει  επιτυχώς εξετάσεις σε προχωρημένα  πανεπιστημιακά μαθήματα. Η αμερικανική εταιρεία μέσων ενημέρωσης Buzzfeed ανακοίνωσε  ότι θα χρησιμοποιήσει το ChatGPT για την παραγωγή εξατομικευμένων κουίζ για τους αναγνώστες  ανάλογα με τα ενδιαφέροντα τους.

Επομένως γίνεται αντιληπτό ότι το ChatGPT αλλάζει πλήρως το ψηφιακό τοπίο σε νευραλγικούς τομείς όπως στην εκπαίδευση , στην  οικονομία , στην ιατρική , στον προγραμματισμό αλλά και οπουδήποτε συνομιλεί  o άνθρωπος με την τεχνητή νοημοσύνη.

Ας δούμε πιο συγκεκριμένα παραδείγματα για τις υπηρεσίες που παρέχει το ChatGPT. Το λογισμικό αυτό  μπορεί να γράψει μια  συνοδευτική επιστολή   με  σωστή δομή χωρίς να κουράσει τον αναγνώστη, θα μπορούσε επίσης να δημιουργήσει  ελκυστικό βιογραφικό ή ακόμα και να σας προετοιμάσει ορθά για μία επερχόμενη συνέντευξη που πρόκειται να περάσετε για μια εταιρεία δίνοντας μάλιστα στιλιστικές συμβουλές αλλά και έξυπνες απαντήσεις που θα προκαλέσουν εντύπωση . Το εργαλείο αυτό επίσης μπορεί να γράψει ένα e – mail  για χρήση Μάρκετινγκ κι έτσι να αυξήσει την επικοινωνία άρα και τις πωλήσεις ανάμεσα σε μία  επιχείρηση και τους πελάτες της. Είναι αξιοσημείωτο ότι το ChatGPT έχει την άνεση όχι μόνο να εντοπίσει τα λάθη ενός αλγόριθμου γραμμένου σε γλώσσα προγραμματισμού αλλά και να δημιουργήσει ταχύτατα και χωρίς σφάλματα έναν  πλήρη κώδικα σε διαφορετικές γλώσσες προγραμματισμού. Εντύπωση προκαλεί επίσης  η δυνατότητα  του ChatGPT  να μπορεί να γράψει τραγούδια , να μπορεί να βαθμολογήσει τις εργασίες μας όπως επίσης να μας δώσει ιδέες  φαγητών να μαγειρέψουμε αν  γνωρίζει τα υλικά που διαθέτουμε.

Η αλόγιστη χρήση ωστόσο του ChatGPT μπορεί να προκαλέσει κατάχρηση και φυσικά προκύπτουν ποικίλα ηθικά ζητήματα. Συγκεκριμένα το λογισμικό αυτό υπερτερεί  σε νοημοσύνη έναντι του ανθρώπου δηλαδή μπορεί να επιλύσει προβλήματα πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά , να αυτοματοποιήσει εργασίες και να αποτελέσει τομή στις ψηφιακές επικοινωνίες, ωστόσο μειονεκτεί σε συνείδηση σε σχέση με τον άνθρωπο  καθώς  δεν μπορεί να αισθανθεί πόνο, αγάπη , θυμό .   Ο άνθρωπος μπορεί συνειδητά να επιλύσει ένα πρόβλημα νιώθοντας πράγματα λαμβάνοντας υπόψιν και συναισθηματικές παραμέτρους , αντιθέτως οι υπολογιστές ενεργούν διαφορετικά. Παρότι έχει αναπτυχθεί  σε τρομακτικό βαθμό η ευφυία τους , παρατηρούμε ότι η συνείδηση τους δεν έχει αναπτυχθεί.

Σίγουρα τα λογισμικά αυτά  όπως το ChatGPT της OpenAI, το Bard της Google και το Sydney της Microsoft έχουν να διδάξουν στους ανθρώπους , μπορούν να βελτιώσουν την ανθρωπότητα  αν ελέγχονται από την ανθρώπινη συνείδηση , αν δεν θίγουν τα ανθρώπινα δικαιώματα  και συνάμα  αν  συμμορφώνονται με μία ηθική που είναι αποδεκτή από την ανθρωπότητα  συνολικά.


Καπώνης Αλέξιος ,Καθηγητής, Ερευνητής της επιστήμης της πληροφορικής , Διπλωματούχος Μεταπτυχιακού στα Ευφυή Πληροφοριακά Συστήματα  του Τμήματος Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αιγαίου  , Υποψήφιος Διδάκτωρ του Τμήματος Πληροφορικής του  Πανεπιστημίου Ιονίου.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος