«Η συγγραφή βιβλίου είναι γέννα, χαρά και πόνος μαζί!»: Η συγγραφέας Ελένη Πριοβόλου στο 1ο Γυμνάσιο Αμαλιάδας στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Κιν/φου Ολυμπίας
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”77498″ img_size=”full”][vc_column_text]Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του 21ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους, που περιλαμβάνουν επισκέψεις συγγραφέων στα σχολεία της Ηλείας και συζητήσεις με μαθητές και εκπαιδευτικούς η συγγραφέας Ελένη Πριοβόλου επισκέφτηκε την Τρίτη 4 Δεκεμβρίου το 1ο Γυμνάσιο Αμαλιάδας και συζήτησε με τους μαθητές της Α1 και Α2 τάξης του σχολείου.
Την συζήτηση προλόγισε και συντόνισε ο Διευθυντής του σχολείου κ. Αθανάσιος Ψευδός. Στη συνέχεια η Ελένη Πριοβόλου συστήθηκε στους μαθητές και σχολίασε χιουμοριστικά την προέλευση του επιθέτου της λέγοντας πως προπολεμικά, οι χωριανοί μας χρησιμοποιούσαν πρωτόγονα σύνεργα για το άναμμα της φωτιάς, όπως ήταν το πριόβολο, το οποίο κατασκευαζόταν από σφυρήλατη λίμα και λειτουργούσε σαν μια φυσική τσακμακόπετρα.
Είπε πως είναι στην ουσία «μια παραμυθού» που αγαπά πολύ την Ιστορία και κυρίως τα μυστικά πίσω από την επίσημη Ιστορία, που ανακαλύπτει κάποιος με το διάβασμα και την προσωπική έρευνα των αρχείων. Αφορμή για την ενδιαφέρουσα συζήτηση που ακολούθησε με τους μαθητές της Α τάξης ήταν η επιλογή και η επεξεργασία που έκαναν σε αποσπάσματα από το βιβλίο της κ. Πριοβόλου «Όπως ήθελα να ζήσω», για το οποίο τιμήθηκε με το Βραβείο Αναγνωστών του ΕΚΕΒΙ το 2010.
Μια σύντομη και εμπεριστατωμένη παρουσίαση του θέματος του μυθιστορήματος έγινε από την δεύτερη καλεσμένη του σχολείου την φιλόλογο κ. Άννα Μοσχόβου καθηγήτριας παλαιότερα στο σχολείο και μέλους της Λέσχης Βιβλίων Αμαλιάδας, η οποία είχε απευθύνει πρόσκληση στη συγγραφέα να επισκεφτεί και τη Βιβλιοθήκη της πόλης για μια συζήτηση με τα μέλη της, καθώς η ομάδα της Λέσχης είχε επιλέξει και σχολιάσει το βιβλίο λίγους μήνες νωρίτερα.
Στη συνέχεια οι μαθητές διάβασαν αποσπάσματα του βιβλίου αναλύοντας ορισμένα σημεία που τους κέρδισαν την προσοχή. Η συγγραφέας εξήγησε στους μαθητές τις δύσκολες συνθήκες μέσα στις οποίες ζούσαν τα συνομήλικά τους παιδιά στην Αθήνα της εποχής που διαδραματίζεται η ιστορία της, καθώς τα μικρά παιδιά αναγκάζονταν να δουλεύουν σκληρά λόγω φτώχειας και ήταν εκτεθειμένα σε σοβαρούς κινδύνους.
Οι μαθητές του 1ου Γυμνασίου Αμαλιάδας εντυπωσιασμένοι από την γλυκιά παρουσία και τον απλό όσο και ευπροσήγορο λόγο της κ. Πριοβόλου κυριολεκτικά την βομβάρδισαν με ερωτήσεις και δεν την άφηναν να φύγει. «Η συγγραφή είναι ένα ταξίδι» είπε στους μαθητές η κ. Πριοβόλου και εξήγησε την διαφορά της καλής λογοτεχνίας από την ανάλαφρη, χωρίς ουσιαστικό ρόλο στην πρόσληψη γνώσης από τον αναγνώστη.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]