FOLLOW US: facebook twitter

Η Σμύρνη και η τραγωδία του ξεριζωμού

Ημερομηνία: 05-04-2023 | Συντάκτης:

Συγκίνηση στην εξαιρετική εκδήλωση του 1ου Γυμνασίου, του 2ου και του 6ου Δημοτικού Σχολείου Πύργου

  • Με μουσικές, αφηγήσεις, δρώμενα και τραγούδια παρουσίασαν την μικρασιατική τραγωδία

Επιμέλεια: Κική Κολοβέρου- kkoloverou@yahoo.gr

Μια εξαιρετική, από κάθε άποψη, εκδήλωση αφιέρωμα στη Σμύρνη και στη μικρασιατική τραγωδία πραγματοποίησαν το βράδυ της Δευτέρας, 120 μαθητές τριών σχολείων του Πύργου στο κατάμεστο αμφιθέατρο του 1ου Γυμνασίου της πόλης.

Μια εκδήλωση συγκινητική, άρτια δομημένη, με τραγούδια, αφηγήσεις, χορούς και δρώμενα, στα οποία οι μαθητές του 1ου Γυμνασίου, του 2ου και του 6ου Δημοτικού Σχολείου Πύργου με την υποστήριξη των εκπαιδευτικών τους, παρουσίασαν επι σκηνής τον λαμπρό πολιτισμό της Σμύρνης και την τραγωδία του ξεριζωμού.

Αρχικά, την εκδήλωση χαιρέτησαν οι τρεις Διευθυντές των σχολείων, ο Γιώργος Μπρίμπας του 1ου Γυμνασίου, ο Νίκος Αντωνόπουλος του 2ου Δημοτικού και η Ελένη Κουνέλη του 6ου Δημοτικού οι οποίοι και συνεχάρησαν μαθητές και εκπαιδευτικούς για την προσπάθεια τους και στη συνέχεια η χορωδία του 2ου Δημοτικού Σχολείου, με την καθοδήγηση της εξαίρετης μουσικού του σχολείου τους και τη συνοδεία καθηγητών Μουσικής του Μουσικού Σχολείου Βαρθολομιού, προλόγισαν μελωδικά την εκδήλωση με δύο σμυρναίικα τραγούδια.

Στη συνέχεια, οι μαθητές του 1ου Γυμνασίου, σε συνεργασία με τους καθηγητές τους, παρουσίασαν την πορεία της ελληνικής Σμύρνης στον χρόνο, από την αρχαιότητα ως και την καταστροφή της το 1922, δίνοντας έμφαση στον λαμπρό πολιτισμό της, στον κοσμοπολίτικο χαρακτήρα της, αλλά και στην τραγωδία του ξεριζωμού από τις προγονικές εστίες. Η ιστορική αυτή αναδρομή πλαισιώθηκε από την ανάγνωση και τη δραματοποίηση λογοτεχνικών κειμένων, από οπτικοακουστικό υλικό και χορό.

Ακολούθησε η παρουσίαση του 6ου Δημοτικού Σχολείου, στην οποία δόθηκε έμφαση στην απήχηση που είχε -και εξακολουθεί να έχει- η μικρασιατική καταστροφή και το δράμα των προσφύγων στη νεοελληνική λογοτεχνία..

Το 2ο Δημοτικό Σχολείο παρουσίασε, στη συνέχεια, το βιβλίο της Αλεξάνδρας Μητσιάλη «Το μαντίλι με τα τριαντάφυλλα», με τους μικρούς μαθητές να δραματοποιούν ένα απόσπασμά του, σκορπώντας συγκίνηση στους παραβρισκόμενους.

Η εκδήλωση που απέσπασε το παρατεταμένο χειροκρότημα όλων, ολοκληρώθηκε με χορούς προερχόμενους ή εμπνευσμένους από τις αλησμόνητες πατρίδες του ελληνισμού.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot