FOLLOW US: facebook twitter

Η ΣΕΤΤΗΛ σε λίγο καιρό θα κλείσει-Η ανάταξη της πόλης είναι στα χέρια σας

Ημερομηνία: 21-01-2025 | Συντάκτης:

Γράφει ο Χάρης Μικελόπουλος

Η ΣΕΤΤΗΛ θα κλείσει. Είναι θέμα χρόνου να ανακοινωθεί μαζί με άλλα στρατόπεδα ανά την χώρα. Αν υπήρχε οποιαδήποτε άλλη σκέψη, θέληση ή διάθεση να παραμείνει στον Πύργο, θα είχε γίνει προ πολλού. Αντίθετα, έχουν γίνει όσα χρειάζονται για να μεταφερθεί αλλού. Δεν υπάρχει κανένας άλλος σχεδιασμός. Όσο κι αν θέλαμε να ενδυναμωθεί σε προσωπικό, να επιστρέψει στα χρόνια τα παλιά με τους εκατοντάδες στρατιώτες, παρέμεινε επιθυμία και μόνον. Τώρα τα δεδομένα έχουν αλλάξει, η αναδιοργάνωση έχει ήδη ξεκινήσει και το θέμα ΣΕΤΤΗΛ θα κλείσει τον μεγάλο κύκλο του οριστικά.

Τι θα συμβεί μετά από αυτό; Θα βρεθούμε με έναν πολύ μεγάλο χώρο ενενήντα στρεμμάτων άδειο. Το κεντρικό κτίριο έχει εμβαδό πάνω από 4.000 τ.μ. ενώ υπάρχουν πέντε κύρια κτίρια των 500 τ.μ. το καθένα και επιπλέον βοηθητικά κτίρια. Στο σύνολο, οι κτιριακές εγκαταστάσεις ξεπερνούν τα 7 με 8 χιλιάδες τ.μ. Παράλληλα, υπάρχει ο μεγάλος κεντρικός εξωτερικός χώρος συγκέντρωσης ,εκκλησία, στίβος, γήπεδο μπάσκετ, διάδρομοι, πράσινο κι άλλες βοηθητικές εγκαταστάσεις.

Η περίπτωση είναι ιδανική για την δημιουργία Πανεπιστημιακής Σχολής. Όχι τμήματος, σχολής. Ουσιαστικά μιλάμε για campus. Η κατάργηση των τμημάτων του Πύργου, μας έβγαλε από τον Ακαδημαϊκό χάρτη άτσαλα και άδικα. Όταν άκουγα σε τηλεδιάσκεψη, τον τότε υπουργό κ.Συρίγο να λέει πως το τμήμα του Πύργου είχε χαμηλότατη βαθμολογία εισαγωγής κι ότι δεν μπορούσε άλλο να λειτουργεί, ανέτρεξα στα στοιχεία αν και θυμόμουν πολύ καλά αρκετά πράγματα. Στοιχεία που διαψεύδουν τις λάθος πληροφορίες και τους κακούς ή εσκεμμένους χειρισμούς. Το τμήμα Πληροφορικής και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης που πρωτοϊδρύθηκε το 2001,είχε συνεχή ανοδική πορεία τόσο σε εισακτέους όσο και σε βαθμολογική βάση. Έφτασε στα 15 με 16 χιλιάδες μόρια. Με λίγο χαμηλότερη βάση και εισακτέους ακολούθησε το τμήμα Μουσειολογίας. Δεν ήταν τμήματα θνησιγενή. Είχαν όμως τα κλασικά προβλήματα. Πόρους, όσο και ελλιπές προσωπικό, τόσο στην γραμματεία, όσο και στους καθηγητές. Δεν ήταν εύκολη η όλη προσπάθεια. Όμως γινόταν. Η απόφαση με το σχέδιο «Αθηνά» έβαλε την ταφόπλακα και στα δυο τμήματα, όταν ανακοινώθηκε η κατάργησή τους, η μεταφορά τους στην Πάτρα και ειδικά η συγχώνευσή τους σε ένα απροσδιόριστο τμήμα που δεν θυμάμαι καν τον τίτλο και την κατεύθυνσή του.΄ Έτσι άρχισε η καθοδική πορεία. Αφού γνώριζαν οι υποψήφιοι πως τα τμήματα δεν δέχονταν πια νέους φοιτητές και πως ένα νέο τμήμα αμφιβόλου ποιότητας και αναγνώρισης είχε δημιουργηθεί, απέφευγαν να δηλώνουν στο μηχανογραφικό τους τον Πύργο. Αυτά επικαλέστηκε τότε ο κ. Συρίγος με το νέο σχέδιο αναδιάρθρωσης, το επόμενο του σχεδίου «Αθηνά», των πανεπιστημίων. Δυστυχώς όλο το σκεπτικό του λάθος.Ή έτσι του είπαν να πει.Την κατάληξη την γνωρίζουμε όλοι Η αναδιάρθρωση ουσιαστικά ξεκίνησε και τελείωσε στην Ηλεία.

Και τώρα τι μέλλει γενέσθαι; Ας δουν την πραγματικότητα κι ας κάνουν αυτό που πρέπει οι υπεύθυνοι. Να διεκδικήσουν την δημιουργία Πανεπιστημιακής Σχολής αφού προηγουμένως διεκδικήσουν την παραχώρηση της έκτασης και των κτιρίων της ΣΕΤΤΗΛ από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας προς τον δήμο. Η έκταση αυτή είναι μοναδική σε ολόκληρο τον νομό. Κι ο Πύργος ως πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη του νομού Ηλείας ,δεν μπορεί να μην έχει τον πρώτο λόγο σε αυτό το θέμα. Οποιεσδήποτε άλλες σκέψεις είναι εκ του περισσού ή εκ του πονηρού. Εξάλλου οι «εμφύλιοι» ανάμεσα στις πόλεις ,μικρές και μεγάλες του νομού, έχουν δημιουργήσει αυτό το τέλμα και την οπισθοδρόμηση που ζούμε όλοι. Οι ευθύνες της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι μεγαλύτερες από αυτές των κυβερνήσεων διαχρονικά. Σε σύντομο χρονικό διάστημα, οι φορείς του τόπου, θα κληθούν να διαχειριστούν ένα ζήτημα που αφορά σε όλους μας. Το κλείσιμο του στρατοπέδου, ανοίγει μια άλλη μεγάλη πόρτα επαναφοράς της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στον νομό μας.

Οι δρόμοι είναι δυο. Το Πανεπιστήμιο Πατρών και το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Οτιδήποτε άλλο, είναι ανέφικτο. Δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός για κάτι άλλο. Η μόνη ρεαλιστική πρόταση που μπορεί να τεθεί επί τάπητος είναι η δημιουργία βιώσιμης κι ελκυστικής σχολής στην πρωτεύουσα του 12ου σε πληθυσμό νομού της χώρας. Γι’ αυτούς που αγνοούν τα πληθυσμιακά δεδομένα, η Ηλεία είναι μια θέση ψηλότερα σε πληθυσμό από την Μεσσηνία. Μπορεί η Καλαμάτα να έχει διπλάσιο ή και παραπάνω πληθυσμό από τον Πύργο, η Ηλεία όμως έχει περισσότερο πληθυσμό από την γειτονική Μεσσηνία και πολύ περισσότερο από τους άλλους νομούς της Πελοποννήσου, πλην της Αχαΐας φυσικά. Κοινώς,είμαστε για χρόνια «αιμοδότες» όλων των άλλων πόλεων της χώρας με τα χιλιάδες νέα παιδιά που φεύγουν από τον τόπο μας για να σπουδάσουν και να ζήσουν αλλού,στερώντας μας,το πιο δυναμικό κομμάτι της κοινωνίας μας. Πρέπει με κάθε τρόπο να αντιστραφεί αυτή η στρεβλή κατάσταση. Δεν είμαι ειδικός, δεν γνωρίζω τα πάντα. Προτρέπω όμως τους υπεύθυνους του τόπου, να χειριστούν με πολύ προσεκτικό τρόπο το όλο θέμα και να μην προτείνουν πράγματα που δεν πρόκειται να γίνουν. Θα έχουν σε λίγο καιρό ένα πολύ δυνατό χαρτί στα χέρια τους ώστε από αυτό να βγει ο τόπος κερδισμένος στο πολλαπλάσιο. Μακάρι να παρέμενε και να αναβαθμιζόταν η ΣΕΤΤΗΛ και παράλληλα να είχαμε και τα Πανεπιστημιακά τμήματα που χάσαμε σε μια νύχτα. Δυστυχώς όμως τα πράγματα δεν ήρθαν όπως τα θέλαμε. Προσαρμοζόμενοι στις νέες συνθήκες που θα προκύψουν, πρέπει να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Το έχει τεράστια ανάγκη ο τόπος,η πόλη,οι άνθρωποι που ζούμε εδώ.

Μην κάνετε καμία λάθος κίνηση και χειριστείτε το θέμα με χειρουργική ακρίβεια. Μόνο τότε ο ασθενής θα επιβιώσει και θα σταθεί στα πόδια του και πάλι. Ο ασθενής είναι η πόλη. Τα χειρουργικά εργαλεία είναι στα χέρια σας!

(από ανάρτηση του στα social media)


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia