FOLLOW US: facebook twitter

Η πρόταση του Αγροτικού Συλλόγου Ακτημόνων Καλλιεργητών Αγουλινίτσας για την κατανομή των εκτάσεων: Προτεραιότητα στους ντόπιους επαγγελματίες αγρότες

Ημερομηνία: 13-05-2020 | Συντάκτης:

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”85721″ img_size=”full”][vc_column_text]Προσχέδιο πρότασης νόμου για την παραχώρηση των αγροτικών εκτάσεων στις αποξηραμένες λίμνες της Ηλείας προτίθεται να στείλει στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ο Αγροτικός Σύλλογος Ακτημόνων Καλλιεργητών & Κτηνοτρόφων «Νέα Πνοή για την Αγουλινίτσα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Πρωινής», ο σύλλογος έχει επεξεργαστεί συγκεκριμένες τροποποιήσεις επί του νόμου 4061/2012, ο οποίος καθορίζει τον τρόπο διανομής των εκτάσεων, αλλά μέχρι και σήμερα δεν έχει τεθεί σε εφαρμογή λόγων των διαρκών παρατάσεων στην προγενέστερη νομοθεσία του 1975. Η πρώτη βασική αλλαγή που προτείνει ο σύλλογος, είναι στην παραχώρηση της χρήσης έναντι τιμήματος (άρθρο 1α). Εκτός από τη δημοπρασία, προτείνεται να προστεθεί και η δυνατότητα παραχώρησης με χαμηλό τίμημα για εκτάσεις μέχρι 100 στρέμματα,για τους κατ’ επάγγελμα αγρότες, με μια απλή αίτηση στην Περιφέρεια.

Όσον αφορά κάθε ενδιαφερόμενο για την παραχώρηση αγροτικών εκτάσεων έως 100 στρεμμάτων, έναντι χαμηλού τιμήματος, ο Σύλλογος θέτει ως βασικές προϋποθέσεις το να είναι μόνιμος κάτοικος της τοπικής κοινότητας στην οποία βρίσκεται η έκταση, να είναι νέος αγρότης ή επαγγελματίας αγρότης εγγεγραμμένος στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (Μ.Α.Α.Ε.), να μην έχει συμπληρώσει το 70ό έτος ηλικίας του και στη δήλωση ΟΣΔΕ να δηλώνονται συνολικά ιδιόκτητα καλλιεργούμενα ή άλλως εκμεταλλευόμενα αγροτικά ακίνητα λιγότερα έως και 150 στρέμματα, καθώς και να μην είναι συνταξιούχος. Τρίτο κριτήριο να είναι άνεργος-ακτήμονας εγγεγραμμένος στα αρχεία του ΟΑΕΔ και να έχει στην κατοχή του Πτυχίο Επαγγελματικής Ειδικότητας,Εκπαίδευσης και Κατάρτισης,επιπέδου τουλάχιστον 3,γεωτεχνικής κατεύθυνσης.Ο άνεργος πρέπει επίσης να είναι ακτήμονας και μετά την παραχώρηση να εγγράφεται αμέσως στο Μ.Α.Α.Ε ως νεοεισερχόμενος επαγγελματίας αγρότης. Αν είναι περίοικος, πρέπει να να ψηφίζει και να διαμένει τα τελευταία 4-5 χρόνια στην τοπική κοινότητα και να έχει την ελληνική ιθαγένεια.

Στις περιπτώσεις που είναι αρκετοί οι ενδιαφερόμενοι για μια αγροτική έκταση, ο σύλλογος ζητά την αυξημένη μοριοδότηση για αγρότες στους οποίουςη έκταση είχε παραχωρηθεί για καλλιέργεια ή για βόσκηση με απόφαση της Περιφέρειας,για έναν χρόνο τουλάχιστον, καθώς και για όσους είναι Νέοι Αγρότες ή κατ’ επάγγελμα αγρότες και μόνιμοι κάτοικοι των παραλίμνιων κοινοτήτων.Για τη χρονική διάρκεια της παραχώρησης, η πρόταση του συλλόγου είναι να προβλέπεται για πέντε έως 25 χρόνια, με δυνατότητα παράτασης, με ανώτατο όριο τα δέκαχρόνια.

Υπενθυμίζεται ότι για φέτος έχει δοθεί παράταση για έναν ακόμα χρόνο, με προοπτική νομοθετικής επίλυσης του προβλήματος ύστερα από διαβούλευση του υπουργείου με τους εμπλεκόμενους φορείς.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot