FOLLOW US: facebook twitter

Η πάταξη της φοροδιαφυγής ξεκίνησε από το… φιλοδώρημα

Ημερομηνία: 15-10-2024 | Συντάκτης:

Η πάταξη της φοροδιαφυγής δεν θα ξεκινήσει από τα ρετιρέ, αλλά από το φιλοδώρημα του ενός με δύο ευρώ του διανομέα και από τα πενήντα λεπτά του σερβιτόρου. Αυτό ήταν το μήνυμα που εισέπραξαν χιλιάδες εργαζόμενοι στην εστίαση και τη φιλοξενία, όταν πληροφορήθηκαν έκπληκτοι ότι το φιλοδώρημα θα φορολογείται ως μισθός.

Η αφορμή δόθηκε με την ανακίνηση απόφασης του Άρειου Πάγου που χαρακτηρίστηκε «βόμβα», σύμφωνα με την οποία τα φιλοδωρήματα ή πουρμπουάρ, θεωρούνται «εισόδημα εκ της μισθωτής εργασίας» και υπόκεινται σε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές.

Παράλληλα, προβλήθηκε η εγκύκλιος του διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή, για την εγκατάσταση και τη λειτουργία των POS, στην οποία παρέχονται τεχνικές οδηγίες για τον χειρισμό των φιλοδωρημάτων που εισπράττονται μέσω χρεωστικής ή πιστωτικής κάρτας.

Στους ελέγχους που θα διενεργούνται, η ΑΑΔΕ θα εξετάζει αν το ποσό που δόθηκε ως φιλοδώρημα αποδόθηκε ολόκληρο στους εργαζόμενους, αν παρακρατήθηκε μέρος αυτού και  εάν δηλώθηκε στα έσοδα της επιχείρησης.

Επίσης θα ελέγχεται, αν τα ποσά που αποδόθηκαν ως φιλοδώρημα, η επιχείρηση τα μεταχειρίστηκε ως «πρόσθετες αποδοχές», επέβαλε επ’ αυτών κρατήσεις και αν συμπεριλήφθηκαν στις ετήσιες βεβαιώσεις αποδοχών των εργαζόμενων

Η υποχρεωτική διασύνδεση των POS με τις νέες «έξυπνες» ταμειακές μηχανές, που ενημερώνουν άμεσα την ΑΑΔΕ για το τι εισπράττεται,  ακόμα και για το πόσα τραπέζια έχει κάθε κατάστημα, έφεραν στο προσκήνιο το θέμα των φιλοδωρημάτων.

Ενα τεχνικό πρόβλημα που προκύπτει είναι ότι ενώ τα POS έχουν τη δυνατότητα είσπραξης φιλοδωρήματος – με ξεχωριστό «κουμπί», στις ταμειακές δεν υπάρχει αυτή η πρόβλεψη. Με αποτέλεσμα, αν «χτυπηθεί» το πλήρες ποσό στην ταμειακή θα φαίνεται ως επιπλέον είσπραξη του καταστήματος και θα προκύπτει διαφορά στον δηλωθέντα τζίρο.

 Την ώρα που βλέπουμε τις μεγάλες επιχειρήσεις να απολαμβάνουν φοροαπαλλαγές, σε όσους δυσκολεύονται να πληρώσουν ακόμα και τα  βασικά αγαθά, τους φορτώνουν άλλη  μια φορολογία

 Το φιλοδώρημα είναι μια ηθική πράξη, ένα  »ευχαριστώ» στους εργαζόμενους που  προσφέρουν τις υπηρεσίες τους. Το δίνουν απλοί άνθρωποι, εργαζόμενοι και αυτοί. Το δίνουν για να ενισχύσουν τους εργαζόμενους και όχι το κράτος και τους εργοδότες.

Για πολλούς εργαζόμενους που δουλεύουν σε μικρότερα καταστήματα εστίασης, συνήθως με χαμηλά μεροκάματα και απώλεια ενσήμων λόγω υποδηλωμένης εργασίας «τα φιλοδωρήματα είναι ένα σημαντικό κίνητρο.

 Αν η κυβέρνηση αναγνωρίσει το φιλοδώρημα ως μέρος του εισοδήματος, δημιουργείται η εικόνα μιας πλασματικής αύξησης μισθού. Την λέμε πλασματική γιατί στην πραγματικότητα θα επέλθει μείωση του εισοδήματος.  Θα ανέβει η μισθολογική κλίμακα, και θα επιβαρύνονται με φόρο μισθωτών υπηρεσιών και κρατήσεις υπέρ ΕΦΚΑ και επί του φιλοδωρήματος

Η συμβιβαστική πρόταση της ΠΟΕΣΕ προς το υπουργείο, είναι εφόσον το φιλοδώρημα εισπράττεται μέσω POS, να υπόκειται μόνο σε φόρο μισθωτών υπηρεσιών και όχι σε ασφαλιστικές κρατήσεις, και το υπόλοιπο να αποδίδεται στο ακέραιο στους εργαζόμενους.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

epixeiriseismprosta leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot