FOLLOW US: facebook twitter

Η πανδημία συρρικνώνει τη μεσαία τάξη

Ημερομηνία: 12-04-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Οικονομία

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”133551″ img_size=”full”][vc_column_text]Περίπου 150 εκατ.. άνθρωποι βρέθηκαν χαμηλότερα στην κοινωνική και οικονομική κλίμακα στη διάρκεια του 2020 και είναι η πρώτη τόσο μεγάλη οπισθοχώρηση μετά σχεδόν τρεις δεκαετίες σε ό,τι αφορά το βιοτικό επίπεδο του παγκόσμιου πληθυσμού. Η επέκταση αλλά και η άνοδος της μεσαίας τάξης σε παγκόσμιο επίπεδο ήταν μία από τις σημαντικότερες τάσεις που χαρακτήρισαν την παγκόσμια οικονομία τις τελευταίες δεκαετίες. Η προσδοκία πως αυτή η δεξαμενή καταναλωτών θα εξακολουθούσε να αυξάνεται αδιάκοπα, παράλληλα με το εισόδημα των αναπτυσσόμενων χωρών, υπήρξε κεντρική υπόθεση πάνω στην οποία θεμελίωσαν τα επιχειρηματικά τους σχέδια οι πολυεθνικές και τη σύνθεση του χαρτοφυλακίου τους οι επαγγελματίες επενδυτές. Είναι, όμως, τώρα μία ακόμη από τις οικονομικές αλήθειες που έχουν ανατραπεί εξαιτίας της πανδημίας. Επί χρόνια εκατομμύρια άνθρωποι έβγαιναν από τη φτώχεια χάρη στο διεθνές εμπόριο. Τώρα εκατομμύρια άνθρωποι διολισθαίνουν ξανά στην ένδεια ή σε χαμηλό βιοτικό επίπεδο.

Σύμφωνα με σχετική έρευνα για πρώτη φορά από τη δεκαετία του 1990 η παγκόσμια μεσαία τάξη συρρικνώθηκε το περασμένο έτος. Περίπου 150 εκατ. άνθρωποι, όσο δηλαδή το άθροισμα των πληθυσμών Γερμανίας και Βρετανίας, υποχώρησαν στην κοινωνικοοικονομική  κλίμακα.

Δεν είναι εύκολο να προσδιορίσει κανείς τα κριτήρια με τα οποία καθορίζεται αυτή η μεσαία τάξη. Σε μια πρώτη προσέγγιση, το μεσαίο εισόδημα, δηλαδή αυτό που κυμαίνεται από 10,01 ώς 20 δολάρια την ημέρα. Άλλοι φορείς, έχουν επιλέξει έναν ευρύτερο ορισμό για το μεσαίο εισόδημα, αυτό που κυμαίνεται από 10 ώς 100 δολάρια την ημέρα. Σε αυτήν την εισοδηματική κατηγορία εντάσσονται περίπου 2,5 δισ. άνθρωποι, περίπου το 1/3 του παγκόσμιου πληθυσμού. Πίσω από αυτούς τους μεγάλους αριθμούς, όμως, κρύβονται πολλές προσωπικές ιστορίες. Κάποιες από αυτές αφορούν την κατάκτηση της επιτυχίας έπειτα από χρόνια σκληρής δουλειάς, μιας επιτυχίας όμως που εξαφανίστηκε εν μια νυκτί. Κάποιες άλλες αφορούν τις καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας. Ανάμεσά τους και οι ιστορίες ανθρώπων που είχαν τη δυνατότητα να προσφέρουν στον εαυτό τους την πολυτέλεια ενός καλού δείπνου σε εστιατόριο ή την πρόσβαση στο Ιντερνετ και τώρα δεν την έχουν. Ή ακόμη και τα όνειρα για ένα διαμέρισμα ή ένα αυτοκίνητο τα οποία αναβάλλονται.

Για όσους χρειάζεται να αγωνιστούν για το βιοτικό τους επίπεδο σήμερα, το μέλλον φαίνεται πολύ πιο αβέβαιο σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια. Στην τελευταία έκθεσή του για την παγκόσμια οικονομία, το ΔΝΤ εκτιμά πως το 2024 θα είναι κατά 3% μικρότερη σε σύγκριση με τα μεγέθη που θα είχε αν δεν μεσολαβούσε η πανδημία.

«Φορολογήστε τους πλούσιους»

Σε έκτακτη υψηλότερη φορολόγηση των πλουσίων προκειμένου να καλυφθεί μέρος του τεράστιου κόστους αντιμετώπισης της πανδημίας και να κλείσουν οι πληγές που αυτή αφήνει πίσω της καλεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Στην εξαμηνιαία έκθεσή του για τις δημοσιονομικές προοπτικές των χωρών-μελών του, το Ταμείο συστήνει στις κυβερνήσεις την επιβολή έκτακτης εισφοράς στα υψηλά εισοδήματα ή στις μεγάλες περιουσίες προκειμένου να συγκεντρωθούν οι απαιτούμενοι πόροι.

Τονίζει, ότι μέχρι να τεθεί υπό έλεγχο ο ιός σε παγκόσμιο επίπεδο, η δημοσιονομική πολιτική οφείλει να παραμείνει ευέλικτη και να υποστηρίζει τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης, τα νοικοκυριά, τις βιώσιμες επιχειρήσεις και την οικονομική ανάκαμψη. Η δημοσιονομική πολιτική θα πρέπει, ακόμη, να στοχεύσει στη στήριξη των φτωχών και των ευάλωτων.

Το Ταμείο προτρέπει τις πλούσιες χώρες να χρησιμοποιήσουν πόρους τους προκειμένου να επισπευσθούν τα προγράμματα εμβολιασμού στα φτωχότερα έθνη, σημειώνοντας ότι το κόστος θα αντισταθμιστεί από την ταχύτερη ανάπτυξης που θα προκύψει. Εκτιμά ότι αν η πανδημία ελεγχθεί νωρίτερα σε όλες τις χώρες, η ισχυρότερη οικονομική ανάπτυξη που θα προκύψει, η ισχυρότερη απασχόληση και οικονομική δραστηριότητα θα αποφέρουν φορολογικά έσοδα μεγαλύτερα του 1 τρισ. δολαρίων στις ανεπτυγμένες οικονομίες έως το 2025, ενώ θα εξοικονομηθούν τρισεκατομμύρια ακόμη από μέτρα δημοσιονομικής στήριξης που δεν θα χρειαστεί να ληφθούν.

«Ο εμβολιασμός θα αποφέρει πολύ περισσότερα, προσδίδοντας εξαιρετική αξία στο δημόσιο χρήμα που επενδύθηκε για την αύξηση της παγκόσμιας παραγωγής και διανομής εμβολίων», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Στη στρατόσφαιρα θα παραμείνει το ελληνικό χρέος

Με ελλειμματικούς προϋπολογισμούς και το δημόσιο χρέος στη… στρατόσφαιρα θα πορευτεί τα επόμενα έξι χρόνια η ελληνική οικονομία, σύμφωνα με το ΔΝΤ.

Στην έκθεσή για τις δημοσιονομικές προοπτικές το ΔΝΤ εκτιμά ότι το αποτύπωμα της πανδημίας θα είναι ιδιαίτερα βαθύ. Προβλέπει ότι τα μέτρα στήριξης θα εκτοξεύσουν -και φέτος- το πρωτογενές έλλειμμα στο 6% του ΑΕΠ, ενώ το δημόσιο χρέος θα συνεχίσει να ίπταται για δεύτερο χρόνο πάνω από το 210% του ΑΕΠ. Το δημόσιο έλλειμμα θα ανέλθει φέτος στο 8,9% του ΑΕΠ και εν συνεχεία θα υποχωρήσει στο 2,6% του ΑΕΠ το 2022.

Πηγή: kathimerini.gr[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia