Η πανδημία έσπρωξε κάτω από το χαλί τις πραγματικές επιδιώξεις της κυβέρνησης για το ΕΣΥ
Εθνικό Σύστημα Υγείας και Κυβέρνηση υποταγμένη σε ιδιωτικά συμφέροντα δεν συμβαδίζουν. Η υγειονομική κρίση του covid- 19 ανέστειλε τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για την ουσιαστική κατάργηση του ΕΣΥ. Με το Νόμο που μόλις ψηφίστηκε, από την κυβερνητική πλειοψηφία, η κυβέρνηση ξεχρεώνει, όπως φαίνεται, γραμμάτια και υποχρεώσεις.
Πόσο υποκριτικά φαντάζουν σήμερα τα χειροκροτήματα και οι κυβερνητικοί έπαινοι για τους υγειονομικούς «ήρωες» στη μάχη κατά του covid;
Πόσο μικρή μνήμη δείχνει να έχει η κυβέρνηση, όσον αφορά στην υπεροχή του δημόσιου τομέα στη μάχη αυτή; Να υπενθυμίσουμε ότι ο ιδιοκτήτης μεγάλου παρόχου υγειονομικών υπηρεσιών όταν αρρώστησε από covid, προσέφυγε σε δημόσιο νοσοκομείο.
Πόσα χρόνια πίσω μπορεί να οδηγήσει τη χώρα αυτή η κυβέρνηση; Θα τρίζουν τα κόκκαλα του Ανδρέα Παπανδρέου και του Γιώργου Γεννηματά.
Πόσο μεγάλη απόσταση χωρίζει την πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη από την ευρωπαϊκή πραγματικότητα; Όταν σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες τα Ευρωπαϊκά Συστήματα Υγείας ενισχύονται και αναβαθμίζονται, ως αποτέλεσμα και συμπέρασμα της μάχης κατά του covid.
Κατά τη διάρκεια της πανδημίας αναδείχθηκαν η κοινωνική αλληλεγγύη, η προσφορά, η αγάπη προς τον πλησίον ιδιαίτερα τον οικονομικά ευάλωτο και τον κοινωνικά απομονωμένο. Αυτό, κατά τη γνώμη μου, είναι ένα σπουδαίο υλικό που θα έπρεπε να αποτελέσει την βάση για την αναβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
Ο νόμος της κυβέρνησης του κυρίου Μητσοτάκη τι κάνει; Οδηγεί τους ασθενείς στα ιδιωτικά ιατρεία.
Και όποιος δεν έχει να πληρώσει;
Τι επιπτώσεις θα έχει αυτή η καταστροφική πολιτική στην περιφέρεια μας που, σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία του ΟΟΣΑ, έχει το μεγαλύτερο ποσοστό φτώχειας στη χώρα;
Δεν είναι τυχαίο ότι σύσσωμοι οι υγειονομικοί, ανεξαρτήτως πολιτικού χρώματος, καταδίκασαν απερίφραστα διατάξεις του νόμου. Έθεσαν δε επιπλέον ερωτήματα σχετικά με την απρόσκοπτη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων.
Η κυβέρνηση είχε να διαλέξει:
• από τη μία τις ευρωπαϊκές προτεραιότητες, τη γνώμη των υγειονομικών που δουλεύουν στο πεδίο, την εμπειρία από την πανδημία και σε τελευταία ανάλυση την πραγματικότητα,
• από την άλλη έπρεπε να εξυπηρετήσει ιδιωτικά συμφέροντα.
Διάλεξε το δεύτερο!
Ευτυχώς πολύ σύντομα θα κληθεί και ο Ελληνικός λαός να διαλέξει ποια είναι η κυβέρνηση που εξυπηρετεί τα συμφέροντα του, ποια συνάδει με τις Ευρωπαϊκές πολιτικές και προωθεί την κοινωνική δικαιοσύνη και ποια είναι η κυβέρνηση πού δέσμια οικονομικών συμφερόντων οδηγεί τη χώρα 40 χρόνια πίσω.
Νίκη Κοκκαλιάρη
Πολιτικός Μηχανικός M.Sc