Η ώρα του ανασχηματισμού
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”80908″ img_size=”full”][vc_column_text]Οσοι προβλέπουν δομικό ανασχηματισμό και «θεαματικού» – προεκλογικού και επικοινωνιακού – χαρακτήρα μετακινήσεις μάλλον θα διαψευστούν. Όσοι αναμένουν διορθωτικές, στοχευμένες παρεμβάσεις και διακριτό μεν, διακριτικό δε άνοιγμα στην κεντροαριστερά είναι πιο πιθανό να δικαιωθούν μέσα στο επόμενο 48ωρο. Για την ακρίβεια, είτε η δικαίωση είτε η διάψευση θα έρθει πολύ σύντομα, ενδεχομένως και την Πέμπτη – ημέρα κατά την οποία, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, ο πρωθυπουργός είναι πολύ πιθανό να προχωρήσει στον, όχι δομικό, ανασχηματισμό της κυβέρνησης.
Η συγκεκριμένη χρονική στιγμή δεν είναι τυχαία, καθώς πέραν της ολοκλήρωσης και των τελευταίων εκκρεμοτήτων για την συμφωνία των Πρεσπών, την Πέμπτη κλείνει και ο πρώτος γύρος της κοινοβουλευτικής διαδικασίας για την συνταγματική αναθεώρηση. Την Παρασκευή επίσης ο πρωθυπουργός θα αναχωρήσει για το Μόναχο και τη διεθνή διάσκεψη για την ασφάλεια στο περιθώριο της οποίας αναμένεται και συνάντησή του με τον ομόλογό του της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ. Σ’ αυτό το κάδρο η Πέμπτη υποδεικνύεται από κυβερνητικές πηγές και ως η πιθανότερη ημέρα για τον ανασχηματισμό, εκτός εάν «καραμπόλες» της τελευταίας στιγμής τον μεταθέσουν για τις αρχές της επόμενης εβδομάδας και αμέσως μετά την επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα από τη Γερμανία.
Σε κάθε περίπτωση οι αλλαγές, κατά τις ίδιες πηγές, δεν διαγράφονται σαρωτικές και στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκεται το υπουργείο Εξωτερικών το χαρτοφυλάκιο του οποίου δεν σκοπεύει να κρατήσει περαιτέρω ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Εκεί, φαίνεται να έχει «κλειδώσει» η αναβάθμιση του Γιώργου Κατρούγκαλου στη θέση του υπουργού Εξωτερικών, ενώ κάποια αρχικά σενάρια για πιθανή υπουργοποίηση του – προερχόμενου από την κεντροαριστερά – Χάρη Παμπούκη δεν προχώρησαν.
Αντιθέτως, ισχυρές πιθανότητες φαίνεται πως υπάρχουν να αναλάβει το χαρτοφυλάκιο των Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, με παράλληλη αναβάθμισή του σε αυτόνομο υπουργείο, ο καθηγητής Σωτήρης Βαλντέν, παλαιό στέλεχος της ανανεωτικής αριστεράς και υπέρμαχος του λεγόμενου προοδευτικού τόξου – δηλαδή, της σύγκλισης ΣΥΡΙΖΑ, κεντροαριστεράς και ανανεωτικής αριστεράς. Ο Σωτήρης Βαλντέν ήταν, άλλωστε, και από τους βασικούς ομιλητές στην, υψηλού συμβολισμού, εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής για τη συμφωνία των Πρεσπών.
Η επιστροφή…
Για το ίδιο υπουργείο, των Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, «ακούστηκε» και το όνομα του νυν υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής Νίκου Παππά, αλλά τελικώς δεν φαίνεται πως θα υπάρξει τέτοια μετακίνηση.
Ενδιαφέρον εδώ παρουσιάζουν και εισηγήσεις που υπήρξαν, τόσο εντός όσο και εκτός ΣΥΡΙΖΑ, για επιστροφή στην κυβέρνηση του Νίκου Κοτζιά. Και ο ίδιος ο πρώην υπουργός έστειλε μηνύματα «διαθεσιμότητας» μετά το «διαζύγιο» με τον Πάνο Καμμένο, ωστόσο προοπτική επιστροφής του στο υπουργείο Εξωτερικών δεν διαφαίνεται. Εισηγήσεις υπήρξαν, πάντως, και για συμμετοχή του από άλλη θέση στην κυβέρνηση.
Οι κενές θέσεις…
Πέραν του υπουργείου Εξωτερικών, είναι σίγουρο ότι θα αντικατασταθεί η Κατερίνα Νοτοπούλου στο υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης προκειμένου να ασχοληθεί αποκλειστικά με την υποψηφιότητά της για τον δήμο Θεσσαλονίκης, ενώ ανοιχτό ερώτημα παραμένει το εάν θα πληρωθεί και η θέση του – επίσης υποψήφιου για τον δήμο της Αθήνας – Νάσου Ηλιόπουλου στο υφυπουργείο Εργασίας ή οι αρμοδιότητές του θα περάσουν στην υπουργό Έφη Αχτσιόγλου. Κενές θέσεις υφυπουργών υπάρχουν επίσης στα υπουργεία Άμυνας και Μεταφορών μετά την αποχώρηση των προερχόμενων από τους ΑΝΕΛ Μαρίας Κόλλια Τσαρουχά και Νίκου Μαυραγάννη, ενώ το κλίμα που εκπέμπεται από κυβερνητικές όσο και κομματικές πηγές είναι πως θα υπάρξει προσπάθεια να αξιοποιηθούν περισσότερα στελέχη από τη βόρεια Ελλάδα λόγω της πολιτικής φθοράς που έχει προκαλέσει εκεί η υπόθεση του μακεδονικού.
Σε θέσεις υφυπουργών είναι επίσης πιθανό να τοποθετηθούν νεώτερα πρόσωπα που κρίνεται ότι έχουν ήδη επιτυχή παρουσία στον κυβερνητικό μηχανισμό όπως ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Ναυτιλίας Διονύσης Τεμπονέρας, ενώ υπάρχουν εισηγήσεις για την υπουργοποίηση και προσώπων που έχουν «βγει μπροστά» στο εγχείρημα σύγκλισης ΣΥΡΙΖΑ και κεντροαριστεράς όπως ο Νίκος Μπίστης. Αμετακίνητοι στις θέσεις τους θα παραμείνουν οι προερχόμενοι από τους ΑΝΕΛ υπουργοί που δεν ακολούθησαν τον Πάνο Καμμένο, δηλαδή ο υφυπουργός Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ, η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά και ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλης Κόκκαλης.
Πηγή: tvxs.gr[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]