FOLLOW US: facebook twitter

Η ομιλία Δ. Μπαξεβανάκη στη Βουλή για την Συμφωνία των Πρεσπών

Ημερομηνία: 25-01-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτική

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”47426″ img_size=”full”][vc_column_text]«Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, η Εθνική Αντιπροσωπεία ζει ιστορικές στιγμές, καθώς καλούμαστε να επιλύσουμε ένα πρόβλημα που ταλανίζει τη χώρα για δεκαετίες.

Καλύπτει η Συμφωνία την εθνική γραμμή, που εδώ και πάνω από μία δεκαετία έχει χαραχτεί και την ακολούθησαν πιστά όλες οι κυβερνήσεις αυτών των χρόνων; Ποια είναι η εθνική γραμμή; Σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, έναντι όλων. Τα προβλέπει αυτά η Συμφωνία; Τα προβλέπει και τα τρία. Επομένως, το βασικό ζήτημα που απασχολούσε τον λαό μας, το «Μακεδονία» σκέτο, τελείωσε.

Αλήθεια, η Νέα Δημοκρατία και η «ουρά» της, το εναπομείναν ΠΑΣΟΚ, εξακολουθούν να είναι με την εθνική γραμμή, υποστηρίζουν ακόμη τη σύνθετη ονομασία; Γιατί ο κ. Μητσοτάκης αποφεύγει να το πει αυτό, γιατί αρνήθηκε να προσέλθει σε τηλεοπτικό διάλογο με τον Πρωθυπουργό; Το ότι υποστηρίζετε την εθνική γραμμή το λέτε στα συλλαλητήρια που συμμετέχετε; Το λέτε στους ανθρώπους που λένε: «Η Μακεδονία είναι μία και είναι ελληνική»; Είναι μία και είναι ελληνική; Μήπως ζητάτε αναθεώρηση της ιστορίας, αγαπητοί συνάδελφοι; Μήπως ζητάτε αναθεώρηση της Συνθήκης του Βουκουρεστίου; Μήπως ζητάτε επαναχάραξη των συνόρων στα Βαλκάνια; Μήπως έχετε αλυτρωτικές βλέψεις; Υπάρχουν Έλληνες Βουλευτές που σκέφτονται έτσι;

Τι άλλο πέτυχε η Συμφωνία; Η γειτονική χώρα να αλλάξει το Σύνταγμα της. Είναι συνηθισμένο μια γειτονική χώρα να υποχρεώνει μια άλλη για αλλαγή Συντάγματος και μάλιστα σε καιρό ειρήνης; Για να φανταστούμε το αντίστροφο, δηλαδή η Συμφωνία να προέβλεπε και να επέβαλε στην Ελλάδα να αλλάξει το Σύνταγμα της. Σκεφθείτε πόσο ταπεινωτικό θα μας φαινόταν αυτό. Δεν το κάνει η Ελλάδα. Εμείς υποχρεώσαμε τους γείτονες να αλλάξουν το Σύνταγμα τους. Άρα, λοιπόν, πετύχαμε όλα όσα προέβλεπε η εθνική γραμμή και πολλά ακόμα. Ποια είναι αυτά;

Άρθρο 3. «Τα υφιστάμενα σύνορα είναι διαρκή και απαραβίαστα». Τέλος, λοιπόν, σε τυχόν επεκτατικές βλέψεις.

Άρθρο 4.  «Τα μέρη δεσμεύονται να μην προβαίνουν και να μην επιτρέπουν αλυτρωτικές δηλώσεις». Τέρμα, λοιπόν, σε οποιεσδήποτε προθέσεις αλυτρωτισμού.

Άρθρο 8. «Το γειτονικό κράτος αλλάζει τα ονόματα υποδομών, δρόμων, αεροδρομίων, μνημείων, δημοσίων κτιρίων, που τυχόν υπονοούν την αρχαία ελληνική ιστορία». Δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιούν το αστέρι της Βεργίνας. Έχει ήδη συσταθεί Επιτροπή που θα εξετάσει τα σχολικά εγχειρίδια και θα αφαιρέσει οποιεσδήποτε υπόνοιες αλυτρωτισμού υπάρχουν σε αυτά.

Επομένως, η Συμφωνία πέτυχε όχι μόνο την εθνική γραμμή, αλλά πολύ περισσότερα από όσα περιμένατε όλοι σας, απλώς δεν έχετε το θάρρος να πείτε και δημόσια αυτά που πολλοί από σας αναφέρουν στις ιδιωτικές μας συζητήσεις.

Έχει όμως, ένα μειονέκτημα αυτή η Συμφωνία: Την πέτυχε η Αριστερά, την πέτυχε ο ΣΥΡΙΖΑ, την πέτυχε ο Τσίπρας. Άρα, έπρεπε να εφεύρετε προσχήματα για να την αμφισβητήσετε. Και βρήκατε! «Δίνουμε», λέει, «γλώσσα και εθνότητα». Μάλιστα! Τι λέει η Συμφωνία για τη γλώσσα; Επαναλαμβάνει τη γλώσσα, όπως αναγνωρίστηκε από την 3η Συνδιάσκεψη του ΟΗΕ, που -τι ειρωνεία της ιστορίας!- αυτή η Συνδιάσκεψη έλαβε χώρα στην Αθήνα το 1977. Μήπως θυμάστε ποιος ήταν Πρωθυπουργός της Ελλάδας τότε; Ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Καραμανλής. Μήπως έχετε να προσάψετε κάτι στον τότε Πρωθυπουργό;

Η Συμφωνία, λοιπόν επαναλαμβάνει ό,τι αποφασίστηκε το 1977 στον ΟΗΕ, αλλά προσθέτει ορισμένα πράγματα, δηλαδή ότι αυτή η γλώσσα ανήκει στις νότιες σλαβικές γλώσσες, είναι σλαβική επομένως και δεν έχει σχέση με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό, την ιστορία, την κουλτούρα και την κληρονομιά της αρχαίας ελληνικής Μακεδονίας. Είναι καλύτερο, λοιπόν, αυτό που ισχύει σήμερα ή αυτό που προβλέπει η Συμφωνία; Ας κρίνουν οι πολίτες.

Το δεύτερο πρόσχημά σας είναι ότι δίνουμε εθνότητα. Βεβαίως, καμία διεθνής συμφωνία δεν καθορίζει εθνότητα. Η εθνότητα είναι ζήτημα αυτοπροσδιορισμού του πολίτη. Κανένας δεν θα πει στον άλλον σε ποια εθνότητα ανήκει, θα το καθορίσει μόνος του. Η Συμφωνία καθορίζει ιθαγένεια, όπως επί λέξει αναφέρεται στη ρηματική διακοίνωση του γειτονικού κράτους προς το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, που αναφέρει επί λέξει ότι η λέξη «nationality» αναφέρεται αποκλειστικά στην ιθαγένεια και δεν προσδιορίζει την εθνότητα. Και τα δύο σας προσχήματα έχουν καταρρεύσει εδώ και καιρό.

Τα δώσαμε όλα, λοιπόν. Ξεπουλήσαμε τη Μακεδονία. Μάλιστα. Ανακοίνωση του VMRO, του εθνικιστικού κόμματος που κυβερνούσε μέχρι πρόπερσι στην από δω και πέρα Βόρεια Μακεδονία και εξαιτίας του οποίου δεν μπορούσε να επιτευχθεί συμφωνία, το αντίστοιχο, δηλαδή, κόμμα, το συγγενές της Νέας Δημοκρατίας, οι εθνικιστές εκεί και οι εθνικιστές εδώ.

Τι λέει, λοιπόν, το VMRO για τη Συμφωνία; «Η Συμφωνία των Πρεσπών, όχι μόνο αλλάζει το συνταγματικό όνομα της Μακεδονίας, αλλά αλλάζει τη μακεδονική μας ταυτότητα, διαγράφει τη γλώσσα μας, την ιστορία μας και τον πολιτισμό μας. Ο Ζάεφ και ο Ντιμιτρόφ απαρνήθηκαν κάθε τι μακεδονικό. Η Μακεδονία είναι ταπεινωμένοι και γονατισμένη. Ξεπουλιούνται τα κρατικά και τα εθνικά συμφέροντα». Συμπέρασμα: Οι εθνικιστές είναι το ίδιο γελοίοι και εδώ και εκεί».[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot